Jedi Knight: Jedi Academy is het vijfde deel in de Star Wars first person shooter serie. Sinds 1995 is Lucas Arts bezig gamers de mogelijkheid te geven zelf actie te ondernemen in het Star Wars universum vanuit het perspectief van een Jedi. Hoewel gamers na het spelen van games als Doom niet meer versteld stonden van wat een 3D engine allemaal wel niet kon, sleepte de eerste in de reeks, Star Wars: Dark Forces in 1995 verscheidene prijzen in de wacht. Star Wars: Dark Forces

De immer terugkerende Kyle Katarn, huurling van de Empire en intergalactische nietsnut valt met zijn neus in de boter. Hij accepteert een missie van de Rebels om de plannen te stelen van een van de Empires grootste ruimte stations, namelijk de Deathstar. Tijdens zijn missie stuit hij op een nog eigenaardiger plot van ene generaal Mohc, die uit is op het creëren en het gebruiken van een leger van Dark Troopers. Natuurlijk kan de Jedi-to-be dit niet laten voor wat het is en stort zich in een avontuur wat wel eens zijn laatst zou kunnen zijn.

Omdat Kyle wederom terugkeert in Jedi Academy weten we dat het niet zijn laatste avontuur was. Wat we wel weten is dat het gebruik van wapens en de personages uit het Star Wars universum aardig aan slaat bij de gamers. Het gebrek aan een multiplayer mode en de vervelende end of level save mochten niet bijdragen om Dark Forces tegen de grond te krijgen. De game draaide ook volledig onder DOS, iets wat we tegenwoordig niet meer kunnen bedenken. Dark Forces draaide op een zelfgemaakte 3D engine, waarbij het mogelijk was om omhoog en omlaag te kijken, die vooral qua idee was afgeleid van de Doom engine. Minpuntje wel was het feit dat Dark Forces geen beschikking had over Force Powers en het gebruik van een lightsaber, iets dat elke Jedi-to-be toch wel kan gebruiken. Vooralsnog werd als commentaar hier op gegeven, dat Kyle nog helemaal geen benul had van het feit dat hij een Jedi kon worden, tijdens het voltrekken van de Dark Forces missies.