Achtergrond

Sprookje Digital Chaos gaat verder met winst ESL Genting

Van underdog naar favoriet

Geschreven door Redactie Gamer.nl op
Het eerste grote Dota 2-toernooi van het jaar is gewonnen door Digital Chaos. Een knappe prestatie aangezien een jaar geleden het team nog ver verwijderd was van de deelname aan dit soort grote toernooien. Dit is het verhaal van hoe een groep onbekende spelers veranderde in een droomteam.

Op 31 augustus 2015 verscheen een tenenkrommend slechte trailer ter aankondiging van een nieuwe eSports-organisatie genaamd Digital Chaos. Deze aankondigingsvideo werd door Dota 2-fans amateuristisch genoemd en met de grond gelijk gemaakt. Het begin van een nieuw team was er, maar het zou bijna een jaar duren voordat het team succes zou hebben.

Het team, bestaande uit Europeaanse en Amerikaanse spelers, wist zich in juni 2016 te kwalificeren voor de Manila Major. Ondanks dat het team geen hoge ogen gooide tijdens dat toernooi en slechts negende werd, was hun deelname een voorbode voor een wonder in augustus.

Spektakel

Digital Chaos was allesbehalve favoriet bij aanvang van The International 2016, veel mensen waren verbaasd dat het team zich überhaupt wist te plaatsen. Door die underdogrol kende de formatie geen druk en kon het vrijuit spelen. In een poule met zwaargewichten als Team Liquid, Newbee en Team Secret wist de formatie tweede te worden. Alleen het Chinese EHOME deed het beter. De volgende halte voor Digital Chaos was de kwartfinale waar Winged Gaming de volgende opponent was.

Na een reeks spannende wedstrijden ging Digital Chaos ten onder en ging het naar de losers bracket. Er was een tweede kans, maar het zou niet makkelijk worden. Digital Chaos kwam echter op stoom: LGD Gaming, EHOME, Fnatic, TNC Pro Team en Evil Geniuses werden stuk voor stuk uit het toernooi geknikkerd. Zo was de finale bereikt en dat betekende een rematch tegen Winged Gaming.

Op dit punt konden bijna alle voorspellingen de prullenbak in. Beide teams waren absoluut geen titelkandidaten, maar ze stonden toch in de finale. Op 13 augustus was het zover: de belangrijkste wedstrijd van 2016 stond op het programma en de prijs was 9 miljoen dollar.

De finale kende een ongelooflijk hoog niveau. Beide teams speelden sterker dan normaal, er werden veel dikke plays gemaakt en fouten waren nergens te bekennen. Helaas was er een pijnlijk einde voor Digital Chaos: Winged Gaming versloeg het mengelmoesteam met 3-1 en pakte de cup. De finale was verloren, maar de harten van de fans waren gewonnen.

Winnaar

Maanden gingen voorbij, en het wilde Digital Chaos maar niet lukken om een toernooi te winnen. Het team presteerde goed in december 2016 tijdens de Boston Major, toen het team de halve finale wist te bereiken en daarmee 250.000 dollar mee naar huis nam. Maar de spelers waren ongetwijfeld hongerig om eindelijk een hoofdprijs de lucht in te kunnen tillen.

Deze maand was het dan zover, met het eerste grote Dota 2-toernooi van het jaar, ESL One Genting. Ondanks dat een aantal zeer sterke teams besloot thuis te blijven, was er een ongelooflijk sterke line-up naar het evenement gekomen met teams als Newbee, Fnatic en Winged Gaming.

Alsof het zo had moeten zijn, speelde Digital Chaos tegen Winged Gaming. In de poulefase volgde een rematch van de finale een half jaar eerder. Dat pakte dit keer beter uit, want in Maleisië won het Europees-Amerikaanse team van hun Chinese tegenstander. Het verlies van The International zal niet zijn weggespoeld, maar deze revanche voelt ongetwijfeld lekker.

In de halve finale wachtte vervolgens Virtus.pro, een Oost-Europees team dat sinds juli samenspeelt. In de halve finale wist Digital Chaos Virtus.pro opzij te zetten. De Oost-Europeanen speelden aardige games, maar op momenten dat belangrijke beslissingen gemaakt moesten worden, was Digital Chaos alerter en assertiever. Met 2-0 ging de overwinning naar Digital Chaos..

De laatste horde was het Chinese Newbee, dat verrassend genoeg wist te winnen van Winged Gaming. Newbee was de wereldkampioen in 2014, maar is sindsdien nooit meer in de fantastische vorm van toen geweest. Beide teams domineerden de games die ze winnend afsloten en na vier wedstrijden stond het gelijk. Er moest een beslissende match komen, die net als de vorige potjes ook eenzijdig was. Digital Chaos versloeg Newbee met een killscore van 31-11. Het team, ooit mikpunt van spot, was omhooggeklommen en had de troon bereikt.

Het eerstvolgende toernooi waar Digital Chaos aan deelneemt is de Dota Pit League, dat morgen begint. Wil je de acties van Digital Chaos via het scherm van je tv of telefoon terugkijken? Check dan eSportsTV. Deze zender richt zich volledig op eSports en zit standaard in het zenderpakket van onze sponsor CanalDigitaal. Op eSportsTV kan je onder andere samenvattingen van ESL One Genting terugvinden. Voor meer informatie moet je even op dit linkjeklikken.

Dit artikel delen:

Lees meer

Voorlopig geen streamingdiensten op Nintendo Switch Kijk om 17:00 naar de onthulling van The Division: Last Stand-dlc
0

Reacties op: Sprookje Digital Chaos gaat verder met winst ESL Genting

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.