Plaats van bestemming is de Service Garage bij het Amstel-station in Amsterdam. Bij aankomst worden we begroet door een leger Spore-wezens die netjes op de trap zitten te wachten op wat komen gaat. De host en tevens jurylid van vandaag is Micha Klein, Computerkunst- en VeeJay pionier. Een prima combinatie met de creatieve mogelijkheden die Spore biedt. Speciaal voor EA heeft Micha Klein, samen met Jaen-Marc Tol (Fokke & Sukke) ook wat wezens toegevoegd aan het Spore-universum. De 'Flower Child', 'Trompetier' en 'Snorvogel' bijvoorbeeld.

Maar genoeg over Micha Klein, het gaat vandaag over de kunstenaars, hun kunstwerken en Spore. Doel van de wedstrijd was het ontwerpen van een aan Spore gerelateerd kunstwerk, dat zowel creatief als origineel moest zijn. Een opdracht die met verve werd voldaan door de kunstenaars. 'Mothership' van Gemma Pauwels en 'Capture Life' van Saskia Laurent waren daar uitstekende voorbeelden van. Maar uiteindelijk kan er maar één de beste zijn en dat was Roos van der Heiden met haar 'Clash of the Species'. En toegegeven, de twee tegen over elkaar opgestelde katapulten, geladen met een soort kip en een hond, was behoorlijk Spore.

Ook al was de Spore Expo niet meer dan een veredelde PR-stunt, het laat wel zien hoe games steeds meer verweven raken in het dagelijkse leven. Games zijn en worden steeds belangrijker in onze cultuur en mensen zien het niet meer als alleen een 'spelletje'. Vooral de nieuwe generatie games, met Spore als ideaal voorbeeld, laten door de user generated content de gamer vooral zichzelf uitdrukken. Je wordt niet meer aan het handje genomen, maar krijgt volledige controle. En dat kunnen wij als echte game liefhebbers alleen maar toejuichen.