Afgelopen weekend (25, 26 en 27 november) werden alweer de 27ste HCC dagen gehouden in de Jaarbeurs te Utrecht. Sinds 2002 is daar ook de GamExpo aan toegevoegd, wat specifiek op ons gamers gericht is. Sony, Nintendo en natuurlijk Microsoft met de Xbox 360 waren van de partij om de allerlaatste titels te tonen. Naast de drie Grootheden en de grote uitgevers zoals Activision en Electronic Arts, waren er ook een aantal bekende Nederlandse sites op de beurs te vinden. Je raadt het al, ook Gamer.nl was aanwezig. Met succes overigens, de stand werd zeer goed bezocht en de GamExpo heeft het dan ook dit jaar weer goed gedaan. In dit relaas kun je alles nog eens rustig nalezen en wie weet vind je misschien jezelf nog wel terug op één van de vele foto's.

Ondanks dat de weergoden ons niet altijd gezind waren, wisten toch vele bezoekers zich richting de Jaarbeurs te verplaatsen. Door wind en weer kwam men van alle windrichtingen uit Nederland richting Utrecht om ook dit jaar weer de GamExpo (en de HCC-dagen uiteraard) bij te wonen. Net als vorige jaren werd de GamExpo weer in hal 9 gehouden en hoewel je er zo door heen liep, was er toch nog genoeg te bekijken. Microsoft, Sony en Nintendo waren allemaal vertegenwoordigd en hadden overal demo-pods beschikbaar gesteld waar vrijwel de gehele dag gamers achter geplakt zaten.

Naast de demo-pods waren er ook stands van Electronic Arts en van Activision, die op hun beurt weer flink met goodies gingen strooien. Jawel, de hype van de laatste jaren is ook bij de GamExpo aanbeland en gedurende de drie dagen werden er op bepaalde tijdstippen weer behoorlijk wat goodies het publiek ingegooid. Persoonlijk kreeg ik aanvankelijk nogal wat Gameplay-deja vu's maar gelukkig is het GamExpo-publiek toch wat vriendelijker voor elkaar dan het zooitje ongeregeld dat elkaar op vijandelijke wijze besprong of zelfs de koppen insloeg tijdens de PU Gameplay. Toch bleef het een opmerkelijk gezicht om al die gretige handjes omhoog te zien schieten wanneer er een of andere dude met een goodie, al is het maar een keycord of stickertje voor je mobiel, in de handen staat. Ach ja, gratis is altijd fijn zullen we maar zeggen. Gekke jongens, die Nederlanders.

Leuker om naar te kijken zijn de vele (overigens soms wel tamelijk jonge) promochicks en boothbabes. Deze waren veelvuldig present en natuurlijk was het ook hier weer mogelijk om met deze dames op de foto te gaan, wat dan ook zeer veel werd gedaan door het overalgemeen mannelijke publiek. Het viel op dat, ondanks dat het merendeel van de dames waarschijnlijk ook drie dagen op de been waren, ze vrijwel altijd bereid waren voor een fotoshoot. Waarschijnlijk beter geslapen dan ondergetekende gok ik zo.

Het meest in het oog springende was de stand van Microsoft waar, hoe kan het ook anders, ze flink de Xbox 360 aan het promoten waren. Onder het genot van een DJ (die zowaar nog best kon draaien, voor zover mijn oor dat hoort dan) en nóg meer vrouwelijk schoon, kon je de Xbox 360 en de daarbijbehorende launchgames eens flink onder handen nemen. Project Gotham Racing 3, Kameo, King Kong, Condemned, Perfect Dark Zero, you name it en het stond er, klaar om getest te worden. Ook hier werd overigens flink met wat goodies in de rondte gesmeten, tot grote vreugde van het publiek.

Nintendo en Sony kwamen er wat minder spetterend vanaf, met respectievelijk een DS en een PSP stand. Hoewel ook zeker niet slecht bezocht, kwam het toch minder imposant over en het werd al gauw duidelijk dat dit toch wel Microsoft's feestje was dit jaar. Er was geen referentie naar de PlayStation 3/Revolution of de next-generation games die de console zullen vergezellen en dat was uiteindelijk best jammer. Maar goed, wie weet wat de Japanse bedrijven volgend jaar voor ons in petto hebben. Vooralsnog trekt Microsoft momenteel het aan het langste eind en hun slogan “De toekomst van gamen begint nu” is dan voor de volle honderd procent waar.

Bij de Gamer.nl stand, in de volksmond al gauw omgedompeld tot de World of Warcraft stand, was het ook behoorlijk dringen geblazen. Er werden vier computers beschikbaar gesteld waar iedereen de mogelijkheid had om even zijn of haar personage te tonen aan de rest van de bezoekers. Naast de computers waren er natuurlijk ook de Orc en de Night Elf. Hoewel het geen boothbabes zijn, gingen een hoop gamers op de foto met deze grote poppen. Ook erg in trek waren de World of Warcraft stickers, de GamesGuides en de King Kong demo-discs. Ja, het was door de drukte op de stand duidelijk te merken dat Blizzard's MMORPG het nog altijd goed doet onder de gamers.

Al met al is de GamExpo zeer goed verlopen en zijn we met een moe maar voldaan gevoel naar huis gegaan. Bedankt iedereen die langsgekomen is, hopelijk kunnen jullie net als wij tevreden neerkijken op een geslaagd GamExpo 2005. Tot volgend jaar!