De makers van Spellforce zijn zeker niet terughoudend te werk gegaan toen het aankwam op het toevoegen van features en spelelementen. Zo kent het spel maar liefst zes verschillende rassen welke duidelijke onderlinge verschillen hebben. We zetten ze even voor je op een rijtje. Elves

De Elves zijn een ras welke niet echt uit de verf komen wanneer het op melee-combat aankomt, maar op afstand zijn ze des te gevaarlijker. Ze kunnen goed overweg met zowel pijl en boog als met de nodige magische spreuken. Omdat ze meestal van veraf proberen hun tegenstanders uit te schakelen, hebben ze geen sterke bepantsering. Dit zorgt ervoor dat ze erg snel zijn. Huizen bouwen is niet echt aan de Elves besteedt en de architectuur laat dan ook wat te wensen over, maar de Elves zijn wel het enige ras dat in staat is om bomen te verplanten. Elves hebben namelijk wat met bomen, want in de buurt van deze groene kolossen zijn ze een stuk minder kwetsbaar.

Orcs

Deze groene monsters zijn het tegenovergestelde van de Elves en zijn juist sterk op korte afstand maar komen in de moeilijkheden wanneer de vijanden wat verderop staat. Ook op het gebied van magie hebben ze niet echt veel in huis en de bepantsering houdt ook lang niet alle magische klappen tegen. Ook wat betreft het bouwen van huizen zijn ze ondergemiddeld. Toch maakt het tactisch vernuft van de orcs veel goed in het heetst van de strijd. Wanneer de Orc Warrior namelijk weinig gezondheid over houdt zal hij uit het gevecht vluchten en zullen de overige vechters opgetrommeld worden om zich in de strijd te mengen.

Humans

De mensen zijn van alle markten thuis en kunnen zowel op de vuist als op langere afstand aardig hun mannetje slaan. Ook zijn ze goed bepantserd en kunnen ze met hun schilden klappen en pijlen behoorlijk afweren. Op het gebied van magie en architectuur hebben ze echter nog het een en ander te leren. Waar de mensen wel weer goed in zijn is het vergaren van grondstoffen en deze op een nuttige manier gebruiken. De mensen hebben echter één grote handicap en dat is dat ze 's nachts aanzienlijk zwakker zijn dan onder de stralende zon.