Het leuke aan PlayStation Plus is dat je sommige games een klein poosje uit kunt proberen. Daarvoor moet wel eerst de game gedownload worden en dat is natuurlijk onhandig. Hier komt de cloud gaming-dienst om de hoek kijken. Het gerucht gaat dat Sony Gaikai gaat kopen of een partnership met het bedrijf aan gaat kondigen. Indien dat gebeurt, zou dat wel eens een nieuwe dimensie aan PlayStation Plus kunnen geven.

Geen gedoe met downloads

Met Gaikai kun je zonder te hoeven wachten games al streamend proberen. Geen gedoe met downloads dus, gewoon kiezen welke game je wilt testen en meteen aan de slag gaan. Dit kan nu al op de PC en werkt al erg goed. Gaikai is al met verscheidene bedrijven in zee gegaan. Zo werkt het samen met Eurogamer om bezoekers van de site via hun browser games te laten spelen en kan er via de website van de gigantische Amerikaanse winkelketen Walmart ook gespeeld worden. De techniek lijkt dus klaar te zijn om groots uitgerold te worden en het zou perfect zijn voor het uitproberen van games via PlayStation Plus.

Gaikai wil zich in eerste instantie richten op demo’s, maar de ambitie gaat wel verder. Hoe mooi zou het zijn als Sony de handen ineenslaat met Gaikai om complete games te streamen? Dat deze service over een paar jaar werkelijkheid wordt (op wellicht de nieuwe console van Sony), is niet zo vergezocht.. Sony wil zich sowieso steeds meer aan het digitale front begeven. Dat probeert het met de muziekservice Music Unlimited, en ook met de mogelijkheid om PS3- en Vita-games te downloaden. Games streamen is dus een logische volgende stap voor het bedrijf.

Dat lijken bronnen van de website GamesIndustry ook te bevestigen. Volgens anonieme bronnen van de website zou het partnerschap tussen Sony en Gaikai van start gaan met een service waarbij PSOne en PS2 games geheel gestreamd kunnen worden. In eerste instantie alleen first party games, maar andere uitgevers zouden mogelijk later ook meedoen. Dat betekent wanneer je maar wilt je console opstarten en meteen aan de slag gaan met bijvoorbeeld Crash Bandicoot, Metal Gear Solid of Devil May Cry. Dat zien wij wel zitten.

Handheld streaming

Wat betreft de Vita en Gaikai: ook voor de handheld zou de service een uitstekende toevoeging zijn. Gaikai komt ook naar Android-tablets, dus dat het technisch mogelijk is, staat niet meer ter discussie. Het fijne is dat je dan niet meer bang hoeft te zijn dat je geheugen vol raakt door grote games. Immers, het kost geen ruimte om games te streamen.

Waarschijnlijk weten we in de nacht van maandag op dinsdag meer. Dan houdt Sony zijn E3-persconferentie. Ook Gaikai heeft al aangekondigd een grote onthulling te doen tijdens E3. Het komt allemaal net even te goed uit om van toeval te spreken. Sony en Gaikai: samen staan ze sterk?