De persconferentie gaat beginnen. De zaal hangt vol met schermen en we zien de vier PlayStation-knoppen overal. Gamegeluiden en beelden uit games zien en horen we overal. Metal Gear Solid 4, Motorstorm, Resident Evil 5, Killzone 2, Bioshock, Little Big Planet, Buzz, SOCOM, Ghostbusters, sportgames, Guitar Hero, Yakuza, Singstar, de PSP... een indrukwekkende trailer met veel games die we allemaal al kennen. De sfeer is gezet.

Marketingpraat

Jack Tretton komt op het podium. Hij vertelt dat hij gisteren twaalf uur heeft geoefend op deze conferentie. Jack heeft tegenwoordig het charisma dat Nintendo's Reggie een paar jaar geleden had. Hij maakt wat grappen en het publiek klapt. Hij heeft het over de oscars die op deze locatie ook worden uitgedeeld. Namen als Solid Snake en Sack Boy komen daar nu bij, aldus Tretton.

Vijftien jaar geleden werd het PlayStation-project goedgekeurd, aldus Jack. Dankzij het gebruik van CD-technologie kwam de console in miljoenen huishoudens, net zoals de PlayStation 2 DVD-technologie mainstream maakte. Vervolgens maakt Jack duidelijk dat het even duurt voordat ontwikkelaars zich volledig kunnen richten op topgames maken voor een nieuwe console. Zo ging dat met de PSOne, de PS2 en nu ook de PS3, waar een plan voor tien jaar voor bestaat. Een game als Metal Gear Solid 4 is niet alleen exclusief voor de PS3, het is ook alleen mogelijk op deze console, dankzij Blu-Ray. Maar genoeg gepraat, we willen games! Ook Jack geeft toe dat we hier voor games zijn. Gelukkig maar!

Maar wacht - nog even terugblikken. Drie games die uitkwamen dit jaar - GTA IV, Metal Gear Solid 4 en GT5 Prologue - waren blijkbaar 'de waterval aan games'. Op de PSP waren games als God of War en Patapon. En Singstar is nu ook op de PlayStation 3 zodat we kunnen genieten van heel veel "valse zang."

Resistance 2

Eindelijk, nieuwe games! 2008 is de jaar van PlayStation 3, aldus Tretton. We zien een speelsessie van Resistance 2. De speler bevindt zich in een stad en een Cloverfield-achtig monster loopt tussen de gebouwen. Het is gigantisch. De speler schiet op het beest terwijl het dichterbij komt. Hij wordt er door opgepakt, terwijl hij in de mond van het beest schiet. Hij valt weer op het dak van een gebouw en loopt naar binnen terwijl het beest achter gebroken ramen loert. De graphics zijn hetzelfde als die van de eerste Resistance, maar je kunt enorm ver naar de horizon kijken in de stad.

Ted Price van Insomniac Games komt op het podium en vertelt het verhaal van de game nu de demo afgelopen is. Het gaat over de oorlog van de mensheid tegen de aliens, de Chimera. Nu gaat het gevecht door in de Verendigde Staten. Zoals we weten heeft Resistance 2 een 8-speler co-op mode en kun je met 60 mensen tegelijk online vechten. Alles gaat om grootsheid, zowel in single- als in multiplayer. De game biedt meer dan elke andere shooter in 2008. Nu krijgen we een nieuw level te zien, Twin Falls, Idaho. Je ziet groene velden en de stad met het monster wat we net al zagen. Dan zie je Golden Gate brug onder aanval. Daarmee eindigt de trailer.

LittleBigPlanet

User generated content wordt erg belangrijk, dus nu komen we aan bij LittleBigPlanet, waar je je eigen levels kunt maken.  Alex Evans van Media Molecule komt op het podium. Ze hebben een Sony-level gemaakt in de game. In plaats van saaie grafieken zien we via de game wat gegevens over Sony. De eerste zes maanden van 2008 leverden 6,6 miljard dollar omzet op in de gamesindustrie. In totaal zou er wel eens 23 miljard dollar in om kunnen gaan dit jaar. We zien dit allemaal via Sack Boy die door het level loopt. Een stuk vermakelijker dan we gewend zijn bij een presentatie. Tot nu toe zijn er dit jaar 1,8 miljoen PS3's verkocht in de VS en 1,6 miljoen PSP's.

Later dit jaar krijgen we platinum games, oftewel Greatest Hits. We nemen aan dat we ze ook hier in Europa mogen verwachten. Resistance, Motorstorm, Warhawk, Call of Duty 3, Fight Night, Need for Speed Carpon, Rainbow Six Vegas, Assassin's Creed, Oblivion en Ninja Gaiden Sigma gaan allemaal goedkoper worden. Little Big planet komt in oktober uit.

PlayStation 2

Er komen dit jaar 130 nieuwe games voor de PlayStation 2 uit, zo succesvol is de console. Er draait een nieuwe trailer met aankomende games. We zien Yakuza 2, NCAA Football 09, Tiger Woods, Star Wars: the Force Unleashed, Warriors Orochi 2, SingStar Pop Vol. 2, Madden, Mercenaries 2... genoeg games dus! Er komt een speciaal pakket: een PS2 met LEGO Batman en de animatiefilm van Batman.

Sociale games

Singstar, Rock Band en Guitar Hero zijn voorbeelden van sociale games, ideaal voor feestjes. Buzz ook en daar komen dan ook nieuwe producten voor, zoals voor de PSP en nieuwe downloads via PSN. Singstar is ook erg populair: al meer dan 15 miljoen exemplaren zijn wereldwijd verkocht.

PlayStation Network

Digitale downloads zijn erg belangrijk volgens Tretton. Onze generatie vindt hun digitale identiteit even belangrijk als een rijbewijs. Er komt een enkele sign-on naam voor elke Sony console en de PC om inloggen makkelijker te maken. De PlayStation Store heeft 180 miljoen downloads gehad sinds de lancering.

"Wat is E3 zonder een paar verassingen?" vraagt Jack Tretton. Inderdaad, wij willen verassingen! Later dit jaar komt Ratchet & Clank Future: Quest For Booty op PSN. Het lijkt gewoon op de normale R&C op de PS3, maar het zal korter zijn, als een blockbuster film. Het gaat verder waar de PSN-game ophield. Er zijn nieuwe moves en Ratchet kan dingen oppakken. De game komt - in de VS in ieder geval - eind deze zomer uit voor 14,99 dollar. Wat volgt is een trailer met meer PSN-games. Crash Commando (een 2D shooter), Fat Princess (een klerrijke shooter die je van bovenaf ziet), Pixeljunk Eden, PAIN Amusement Park, flOwer (het vervolg op flOw), Siren Blood Curse (een survival horror game) en Ragdoll Kung Fu: Fists of Plastic. In april is er in de Verenigde Staten Gran Turismo TV uitgekomen. Hierop zijn videos van auto's en binnenkort komt er pay-per-view content. "Dit is het echte begin van Gran Turismo TV". In Full HD zie je beelden van races over de wereld, zoals Top Gear. Vanaf 1 augustus kunnen mensen in de VS hiervan genieten. PlayStation Home

Nu praat Jack over Home. Gamers willen beloningen krijgen voor hun prestaties en in een gemeenschap horen. Die krijgen ze via PlayStation Home. EA, Activision, LucasArts, Nike enzovoorts zijn al geïnteresseerd in het product en Ubisoft doet al mee in de beta. Ons geduld zal beloond worden. Nu zien we een trailer waarin we avatars van mensen zien dansen, bowlen en poolen en aparte gamekamers zien van bijvoorbeeld Uncharted en Warhawk. Deze kamers zijn geheel aangepast aan de sfeer van een game. We krijgen geen releasedatum!

Film-downloadservice

Sony Pictures, Fox Film en TV, MGM, Lion's Gate, Warner, Disney, Paramount, Turner en Funimation helpen mee om films via de PS3 uit te huren en te verkopen. Mensen kunnen voor 1,99 dollar een tv-episode in SD zien en 2,99 tot 5,99 dollar in HD. Films gaan tot 14,99 voor HD kwaliteit. Mensen kunnen het ook via de PSP bekijken dankzij één inlogcode voor alle consoles. Ze doen even voor hoe je iets download in het PSN-menu. In Nederland zullen we hier wel weer niets aan hebben.

Ze laten zien dat je een film die je hebt gedownload direct kunt overzetten naar je PSP. De videoservice gaat vanavond al online in de VS!

PSP

Jack Tretton praat wat over de PSP. Er zijn 13 miljoen PSP-eigenaren in de VS. "Je kunt via de PSP overal games in geweldige resolutie spelen." Er komen twee nieuwe console-pakketten dit jaar, omdat ze zo goed verkopen - dat geven ze in ieder geval toe. Ratchet & Clank Size Matters Entertainment Pack heeft de game, een zilveren PSP, een 1GB Memory Stick DUo, National Treasures 2 UMD film en een PSN bon voor Echochrome voor 199 dollar.

Voor de PSP is Resistance Retribution in de maak, die in de lente van 2009 uit zal komen. We zien een trailer. De game heeft een derde-persoonsaanzicht en speelt zich vooral af in omgevingen die met de Chimera te maken hebben - steden en ruimteschepen. Er zijn meer dan 35 miljoen PSP-eigenaren. Nu volgt een trailer met nog meer PSP software. Madden NFL 09, Star Wars: The Force Unleashed, LocoRoco 2, NBA 09 The Inside, Super Stardust Portable, LEGO Batman, Patapon 2, Buzz! Master Quiz en Valkyria Chronicles. Sony Online Sony heeft altijd open platformen geaccepteerd, aldus Tretton, zoals Google. Op YouTube is een speciaal kanaal voor videos die je op de PS3 opneemt. Eind deze maand komt Life with PlayStation uit, waarin je het nieuws en het weer kunt bekijken. Nu komt Sony Online om DC Universe voor de PS3 te tonen. Dit is voor het eerst dat de game getoond gaat worden. Het team weet wel hoe je een populaire online game maakt - ze zitten achter Everquest. Stripartiest Jim Lee toont de game. "Stel je voor dat je je eigen superheld of schurk kunt maken in het DC-universum. Je kunt Batman helpen om de Joker te grazen te nemen of alle slechteriken in Arkham Asylum laten uitbreken om de Bat-cave aan te vallen." We zien Superman en Batman in een mooie omgevingen, daarna o.a. Wonder Woman en The Flash. De trailer eindigt met een flink applaus. PlayStation 3

Jack Tretton is er weer om nog meer over dingen te praten die niets met games te maken hebben. De 80GB PlayStation 3 wordt het belangrijkste model en zal voor 399,99 dollar verkocht worden in de VS vanaf september. Op dit moment kost de 40GB PS3 nog zoveel.

We krijgen een trailer gezien met ontwikkelaars die eens flink gaan slijmen over de PS3.Martin Donlan van Treyarch voelt zich helemaal thuis op de console en Dale Jackson van EA zegt dat er zoveel meer gedaan kan worden op de PS3. Dominic Guay van Ubisoft en Gavin Carter van Bethesda prijzen de PS3 ook de hemel in. Ben Mattes van Ubisoft, Cedrick Collomb van LucasArts, Carlos Cuello van 2K Martin, ze houden van deze machine! We zien ondertussen beelden van Call of Duty 5, Fallout 3 en Prince of Persia. We zien sportgames en Bioshock. Er is blijkbaar nog heel veel ongebruikte potentie. Die gaan ze ooit bereiken. Geweldig! Dat was de trailer! Mijn vingers doen pijn van het typen!

Nu krijgen we een trailer te zien van al aangekondigde games voor de PS3. Little Big Planet, Motorstorm, Metal Gear Solid 4 (die is toch al uit?), Motorstorm 2, Ghostbusters, Quantum of Solace, SOCOM Confrontation, Soul Calibur IV, Resistance 2, The Agency, Naruto Ultimate Ninja Storm, Mirror's Edge, Resident Evil 5, Singstar PS3, Guitar Hero: World Tour, NBA 09 The Inside, Buzz! Quiz TV en Killzone 2. God of War 3

Eindelijk, een echte aankondiging! Dat werd even tijd! God of War 3 komt naar de PlayStation 3! We zien Kratos op Olympus. Er is storm, regen, bliksem. Dan verschijnt het logo. Het is maar een teaser, niet echt iets interressants, maar het nieuws dat GoW 3 er aan komt voor de PS3 is natuurlijk heel fijn.

Infamous

Nog een nieuwe game, van Suckerpunch, de ontwikkelaars achter Sly Couper. In Infamous ben je ook een held of een slechterik. De trailer ziet er mooi getekend uit, de graphics van de game zelf lijken een beetje op GTA IV, maar dan met superkrachten. De speler gooit met auto's, laat vrachtwagens ontploffen. Het lijkt op een realistische Crackdown. In de lente van 2009 moet de game uitkomen.

MAG

Nog een nieuwe game, de laatste van vanavond, gemaakt door Zipper Interactive. Een nieuwe IP, aldus lead designer Andy Beaudoin. Er is niets op de markt op dit moment wat hier op lijkt. Er kunnen gevechten van maarliefst 256 spelers voorkomen. Ze worden verdeeld in teams die geleid zullen worden door spelers die hun strepen hebben verdiend. We zien een trailer, maar het is CGI-beeldmateriaal. We zien hoe tientallen militairen naar elkaar toekomen. Er wordt gevochten in een rotsachtig gebied en op een legerbasis. Voertuigen ontploffen en verschillende gevechten vinden over het gehele oorlogsgebied plaats. De trailer is klaar, applaus volgt.

Het zit er op. Jack Tretton: "Als zo het tweede jaar van de PlayStation 3 er uit ziet, hoe zullen dan jaar 3 en 4 er uit zien?" Wat Jack vergeet is dat veel van deze games pas in jaar 3 uit zullen komen. Desalniettemin een sterke conferentie van Sony.