Na Microsoft heeft ook Sony een persconferentie gehouden waarin het enkele plannen voor de toekomst bekend maakte. De volgende onderwerpen kwamen onder andere aan bod:

Prijsverlaging

Natuurlijk begon men, zoals inmiddels bijna gebruikelijk, met het benadrukken van de sterke marktpositie van het bedrijf. Sony loopt nog steeds ver voor op de concurrenten Microsoft en Nintendo en is ook niet van plan deze voorsprong weg te geven. Ondanks deze sterke marktpositie heeft men toch een 'prijsverlaging' van de Playstation 2 doorgevoerd. Het apparaat zal nu, samen met de netwerkadapater, voor $149 dollar over de toonbank gaan. Hiermee benadrukt men ook de grote focus op online titels voor de toekomst.

Belangrijke titels

Vervolgens ging met over op een aantal belangrijke titels die binnen afzienbare tijd op de Playstation 2 zullen verschijnen. Men benadrukte onder andere de AAA titels Killzone, The Getaway 2, Metal Gear Solid 3, God of War en Gran Turismo 4, die alleen eind 2004/begin 2005 op de markt zouden moeten komen. Naast deze titels noemt men 2004 ook het jaar van de platformer, met zowel Sly 2, Jak 3 en Ratchet & Clank 3 die rond de kerstperiode zullen verschijnen. Ook noemde men Grand Theft Auto: San Andreas nog even, dat met de herfst exclusief voor de Playstation 2 zal verschijnen.

EyeToy

Eén van de belangrijke punten voor Sony is de innovatie, en één van de innovatieve dingen is de EyeToy camera. Hiervan heeft men er in 10 maanden tijd ongeveer 3.8 miljoen weten te verschepen. Naast dat men nog aardig wat first party EyeToy titels hoopt uit te brengen dit jaar, zal er ook behoorlijk wat third party support zijn. Drie titels daarvan zijn al aangekondigd: Sega Superstars, Dance Dance Revolution en Harry Potter 3.

Ratchet & Clank 3

De meest uitgebreide presentatie tijdens de persconferentie was Ratchet & Clank 3, dat uitgebreide online mogelijkheden zal bevatten. Iemand van Insomniac Games lichtte deze online mode toe en liet acht van zijn collega's in teams van 4 spelers het tegen elkaar opnemen. Ratchet & Clank 3 zal zes grote online battlefields bevatten waarop maximaal acht spelers tegelijk kunnen spelen. Het spel werkt met een peer-to-peer systeem en draait steady aan 60 frames per seconde. De spelmodes zijn Siege, Capture the Flag en Deathmatch. Het zal daarnaast mogelijk zijn met twee mensen tegelijk een voertuig te besturen en je tegenstanders in schapen te veranderen.

Playstation Portable

En toen ging het licht uit. En toen het licht weer aan ging, stond Kaz Herai, de CEO van Sony, met de PSP in zijn handen. Het uiteindelijke apparaat had veel weg van de eerste concept artwork en is 117 mm lang, 77 mm hoog en 23 mm diep. Het schem is een 4.3 Inch LSD TFT scherm in de verhoudingen 16 : 9. De uiteindelijke versie van de PSP heeft 32 MB RAM aan boord en nog eens 4 MB inbedded RAM.

De PSP heeft behoorlijk wat mogelijkheden tot het aansluiten van andere perhipals, waaronder een microfoon, een koptelefoon, controllers en zelfs meer exotische zaken als een USB camera en een GPS systeem. De PSP maakt gebruk van een lithion batterij en zal daar ongeveer 10 uur op kunnen draaien, afhankelijk van wat je ermee doet. Daarnaast heeft het apparaat connectability met de Playstation 2 en wordt wireless gaming ondersteund. Door de Open GL Api zal het makkelijk zijn ervoor te ontwikkelen.

Games voor de PSP

En toen werd het tijd om de games voor de PSP voor te stellen. In vogelvlucht zagen we korte fragmentjes van een groot aantal PSP games voorbij vliegen. Opvallend was dat de kwaliteit van de graphics nagenoeg gelijk was aan die van de Playstation 2 equivalenten van veel van deze games.

We vingen onder andere beelden op van Frogger, Ape Escape, Formule 1, ATV Offroad Fury, NHL, Fifa, een Gran Turismo achtige titel, een Car Combat titel, Tony Hawk's Pro Skater, Puyo Pop Fever, Death Jr, een beat 'm up en een third person actietitel en een puzzelgame met ballen. Opvallend weinig nieuwe games waarvan nog geen versie op een ander platform bestaat, terwijl juist dat het streven was van Sony voor de PSP.

Vervolgens was het de beurt aan Electronic Arts om op te komen draven. EA is van plan voor de PSP met eenzelfde support uit te pakken als bij de Playstation 2. Destijds had men een zestal launchgames, bij de PSP zullen dat er zeker vier zijn: NBA Street, NFL Street, Tiger Woods PGA Tour en Need for Speed: Underground. De ingame beelden van deze titels waren, zover we konden zien, op ongeveer hetzelfde niveau als de PS2 equivalenten.

Films, Muziek en PSP

De PSP is naast gaming device ook geschikt voor films en muziek. Sony demonstreerde onder andere de trailer van de nieuwste Spiderman film en een videoclip van de band Incubus op het apparaatje. Tevens liet men een kleine sneak peak zien van Final Fantasy: Advent Children, de film die als vervolg op Final Fantasy VII moet dienen en wordt ontwikkeld door Square-Enix. Advent Children zal dus op de PSP verschijnen.

PSP releaseplannen

De PSP zal in maart 2005 in Europa en de Verenigde Staten verschijnen. Japan is iets eerder aan de beurt, al tegen het eind van 2004. Korea en de rest van de wereld, volgt als laatst. Men hoopt voor het eind van fiscaal 2005 zo'n 2 miljoen PSP exemplaren verscheept te hebben.

Cell Technologie

Tot slot werd er, met veel technische termen, ietwat uitgelegd over de Cell processor, die Sony in samenwerking met IBM ontwikkeld. De processor zou de nieuwe revolutie op het gebied van processors moeten gaan inluiden. Zo beweert men dat de grens tussen films en games zal vervagen en werpt men een blik in de toekomst met een verhaal over een virtuele Cyberwereld, die tot stand kan komen door meerdere Cell-processoren samen te laten werken. In het vierde kwartaal zal de Cell in de vorm van een prototype voorgesteld worden.