The Peak
Wat het Empire State Building voor New York is, de Eiffeltoren voor Parijs en de grachten voor Amsterdam, dat is The Peak voor Hong Kong. Natuurlijk kent de stad nog veel meer unieke landmarks, maar The Peak, een heuvel op Hong Kong Island, mag gewoon niet ontbreken. Ik herinner me nog dat ik in een bus van bocht naar bocht werd geslingerd, om aan de ene kant prachtige vistas over de stad te zien en aan de andere kant de villa’s van de ‘rich & famous’. Ik zie Wei Shen, de undercoveragent in Sleeping Dogs, nu al één van Hong Kongs prominente gangsters of celebrities over het balkon hangen om een beetje informatie los te krijgen. Behalve een ‘bad guy’ van de berg afgooien, is het natuurlijk ook een mogelijkheid om hem vast te binden op de rails van het handige trammetje wat de berg op- en afloopt.

Mong Kok & Sham Shui Po
Vermoedelijk speelt het grootste gedeelte van de game zich af op Kowloon, het stadsdeel in het zuidelijke midden van de Hong Kong-provincie. Dit stadgedeelte huist de wijk Mong Kok, een gebied dat vroeger bol stond van de Chinese Triades. Ook nu nog is de wijk een opeenhoping van achterafstraatjes, vage personen, immer brandende neonlichten en verstopte huisjes van plezier, maar het is ook een enorm druk winkelgebied met leuke themastraatjes zoals een straat vol met vissen, eentje met bloemen en eentje vol met nepgeweren. Ideale plaats dus om ergens achter de toonbank wat illegale wapens te ritselen.

Als dit gebied een beetje te druk wordt, is het natuurlijk ook mogelijk om de MTR (metro) te pakken richting Sham Shui Po. Dit wijkje biedt niet alleen markten vol met goedkope elektronica maar ook een mooi restaurantje waar men onder het genot van slangensoep heel behoorlijk een meeting kan opzetten met een informant. Overigens is de gefrituurde slang ook zeker aan te raden!

Lan Kwai Fong/SoHo/Wan Chai
Dan is er het nachtleven. Nu lijkt onze undercoverpolitieagent nu niet bepaald het type dat lekker zijn heupen losgooit op de nieuwste van Rihanna, maar whiskydrinkende gangsters door de club heen slaan lijkt wel goed te passen binnen zijn profiel. De wijken Lan Kwai Fong en SoHo bieden in hun vele barretjes en clubs misschien net iets te veel dronken uitwisselingsstudenten, dikke Westerse mannen, lokale schoonheden en break-dancende buddha-monikken, maar Wan Chai is zeker een buurt waar de ongure types in de nachtelijke uren zich graag ophouden in één van de louche barretjes.

Sai Kung Beach
Hong Kong is echter meer dan een stad. Het biedt ook prachtige stukjes natuur en veel water. Boten moeten dan eigenlijk ook wel een rol gaan spelen in Sleeping Dogs. Niet alleen om van het ene stadsdeel naar het andere te varen, maar ook om de omliggende eilanden en stranden te bezoeken. Het is daarom geen slecht idee om in plaats van een lange wandeling door de natuur te maken, een mooie speedboot te kapen en zo richting Sai Kung beach te varen. Niet alleen vind je er een prachtig afgelegen strand, maar ook nog eens een afkickcentrum om die oude kennis met die drugdealerconnecties nog eens op te zoeken.

Happy Valley
Gokken en Triades zijn natuurlijk onlosmakelijk met elkaar verbonden. Hoewel je geen casino zult vinden in Hong Kong zelf, kun je wel legaal een gokje wagen in het paardenracestadion Happy Valley. Gelegen tussen enorme wolkenkrabbers en voorzien van prachtige VIP-boxen is dit een plekje waar de rijkere laag graag zijn businessdeals sluit. Als Wei Shen daar geen goede undercoveractie kan opzetten, kan hij op zijn minst wat van zijn spaargeld inzetten op één van de renpaarden.

OZONE bar
Als Wei Shen echt een bespreking op hoog niveau wil doen, dan moet hij zeker naar de OZONE bar van het Ritz-Carlton. Deze bar torent letterlijk boven alle andere bars ter wereld uit met een locatie op de 118e verdieping van het International Commerce Centre. Naast een drankje is deze locatie meer dan geschikt voor een spectaculaire parachutesprong, een ontspannen sessie abseilen of om rustig een helikopter uit de lucht te schieten.

De grens met Shenzhen
Een man die een doos met een tiental laptops opent en vervolgens uitdeelt aan een groep mensen die, alsof in een flashmob, opstaan om de laptops te ontvangen en in hun tassen te stoppen. Dit is geen vreemd beeld in de laatste MTR-stops richting de grens met China. Dure originele goederen over de grens loodsen is big business. Daarnaast staat de aangrenzende stad Shenzhen nou niet bekend om zijn vriendelijke en relaxte sfeertje. Chinese gangsters, Hong Kong Triades, grensbewaking aan beide kanten: ideale ingrediënten voor een heerlijke shoot-out.

Kung Fu Corner
De trailer liet het al zien: vechten is enorm belangrijk in Sleeping Dogs. Niet met de armen zwaaiend over de straat worstelen zoals de meeste mensen dat doen, maar met vuisten en voeten die met dodelijke precisie richting de tegenstander worden afgevuurd. Het zijn technieken die elke zondagochtend in de Kung Fu Corner van Kowloon Park worden getoond. Nieuwe moves leren terwijl je de geur van de prachtige flora en fauna van Hong Kong kunt opsnuiven: zeker geen slechte combinatie lijkt me zo, Wei Shen.