Shadowrun is de game van Microsoft die moet laten zien hoe de compatibiliteit tussen de PC (Vista) en Xbox 360 werkt. De game is een multiplayer first person shooter waarbij 16 spelers tegelijkertijd tegen elkaar kunnen spelen. De game mixt wapens met magie en is daarmee redelijk uniek in zijn genre. Trollen, dwergen, elven en humans zijn de hoofdrolspelers van de game en elke vorm van geweld is geoorloofd!

Een shooter tussen de PC en Xbox 360. Elke gamer zal bijna direct zeggen dat de PC dat zonder slag of stoot wint van de Xbox 360. Met een muis ben je nu eenmaal sneller en kun je beter richten. En ook de graphics zijn bijna altijd beter op een snelle computer dan op een console. Tijd om Shadowrun eens grondig onder de loep te nemen.

Muis versus controller?!

Muis en keyboard of een controller? Hmmm, lastige keus. Ontwikkelaar FASA is er echter in geslaagd om dit verschil gelijk te trekken. Om elkaar te raken gebruik je in Shadowrun een crosshair in de vorm van een rondje. Een best groot rondje waarin al je kogels of magie gevuurd zullen worden. Wanneer je beweegt wordt het rondje groter, waardoor je minder gericht schiet. Een gruwel voor PC gamers, want je kunt niets heel precies raken. PC gamers hebben echter wel weer een licht voordeel met sniper wapens, want daarmee kan nauwkeuriger en sneller worden gericht dan met de controller. Maar hef effect in het spel hiervan is minimaal.

Graphics

Ook wat betreft graphics wint een sterke PC het bijna altijd van de console. Of dat bij Shadowrun ook zo is valt te betwijfelen, omdat het spel beide systemen niet optimaal benut. De look en feel van de game spreekt je aan of niet. De RPG elementen zoals trollen, elven en dwergen zijn goed en gedetailleerd uitgewerkt. Op de Xbox 360 ziet alles er prima uit en hoewel de game er qua graphics niet uitspringt, valt er ook weinig negatiefs op aan te merken. Op de PC valt de game echter ietwat tegen. Zo zien de textures er niet echt indrukwekkend uit en is de sfeer simpelweg niet zo goed als op de 360. Opvallend, want vaak is het andersom. Een reden die hiervoor gegeven wordt is het feit dat Windows Vista ten tijde van de ontwikkeling van de game nog niet klaar was en Shadowrun dus op een half-af product getest moest worden.

Live Anywhere

Shadowrun draait compleet om het spelen met anderen. Immers hebben we hier te maken met een rasechte multiplayer shooter, met een singleplayer mode die enkel uit een aantal trainingsmissies bestaat. Via het Live Anywhere netwerk kunnen spelers heel gemakkelijk tegen elkaar spelen op PC of console. Door in te loggen op je PC met je gamertag kun je direct aan de slag. Wel dient opgemerkt te worden dat PC gamers met een Silver Account alleen maar tegen andere PC gamers kunnen spelen. Om tegen Xbox 360 spelers te spelen is een Gold Account benodigd.

De game heeft een slim systeem waarbij het spelers tegen elkaar laat spelen van hetzelfde niveau zodat je niet direct de pan in wordt gehakt of uit je neus moet vreten van verveling. Het systeem kijkt naar het aantal punten dat je hebt en ook naar de maps die je het liefste speelt. Uiteraard kun je in Shadowrun met elkaar chatten, wat de game nog leuker maakt mits je leuke gesprekspartners hebt. Microsoft heeft echter een addertje onder het gras geplaatst, want als je een Silver Account hebt, kun je alleen maar 1-op-1 met een ander teamlid chatten. Alleen met een Gold Account kun je tegelijkertijd met het hele team kletsen. Zo zijn er nog veel meer features die alleen beschikbaar zijn wanneer je beschikt over een betaalde Gold Account.

PC of Xbox 360? Moet je Shadowrun nu gaan kopen voor de PC of de Xbox 360? Een lastige keus waarop we niet echt een eenduidig antwoord kunnen geven. De game is namelijk prima geschikt op beide platformen. Het lijkt soms echter wel alsof er iets meer gekeken is naar de Xbox 360 dan naar de PC. De game is in ieder geval het aanschaffen waard als je zin hebt in een shooter met een aparte setting en RPG-invloeden. Zorg er wel voor dat je een team bij elkaar krijgt die goed samenwerkt en communiceert, want anders kom je nergens. Het afstemmen van de magie, wapens en rassen is namelijk van essentieel belang.