Nu is dit natuurlijk geen complete verrassing. RollerCoaster Tycoon iOS was namelijk al aangekondigd in oktober van 2012. De game zou vervolgens in het eerste kwartaal van 2013 uitkomen en werd later naar de zomer verplaatst. Inmiddels weten we dat de uitgever dit ook niet heeft weten te halen. In plaats daarvan, probeerde Atari de licentie zelfs te verkopen.

Bankroet

Zo zat Atari dankzij zijn Franse moederbedrijf al een tijdje in financiële moeilijkheden. In januari van 2013 probeerde de Amerikaanse tak van Atari zich los te weken van het moederbedrijf. Door een faillissement aan te vragen zou Atari opgekocht kunnen worden door een geïnteresseerde partij, waardoor het weer onafhankelijk zou kunnen worden om zich vervolgens te richten op “toekomstige groei, vooral op het gebied van digitale en mobiele games”. Gezien geen enkele koper de beoogde 22 miljoen voor het bedrijf wilde neerleggen, zag de uitgever zich vervolgens genoodzaakt om licenties te gaan verkopen.

Zo wilde Atari van 16 tot en met 19 juli 2013 zijn assets veilen, waaronder de RollerCoaster Tycoon-franchise, die minimaal zo’n 3,5 miljoen euro op zou moeten leveren. Dit plan faalde echter ook. In september bleek Atari zijn belangrijkste licenties niet te kunnen verkopen en samen met het Franse moederbedrijf werd een plan ingezet om het bedrijf te reorganiseren en zich vervolgens toe te leggen op het produceren en uitbrengen van een aantal core franchises, waaronder RollerCoaster Tycoon.

Teken van leven

Dat Atari er vervolgens geen gras over liet groeien, bleek wel in oktober. Frontier Development, de makers van RollerCoaster Tycoon 3, kondigde in die maand namelijk een samenwerking aan met de uitgever. Een samenwerking die Frontier Development naar eigen zeggen de mogelijkheid geeft om RollerCoaster Tycoon 3 naar “nieuwe platformen zoals de tablets en spelcomputers van vandaag” te brengen.

Na deze aankondiging bleef het echter weer een tijd stil. Tot een paar dagen geleden dan. Het mysterieuze Facebook-berichtje triggerde ons om toch nog eens goed te kijken of er echt niet wat meer te vinden is over een mobiele RollerCoaster Tycoon. En jawel, zo ontdekten wij dat Atari de game doodleuk in de planning heeft staan in zijn meest recente financiële rapport. In het inkomstenrapport dat de uitgever in februari publiceerde staat dat Atari “meerdere producten in de planning heeft staan voor uitgave in 2014-2015”. Toen we vervolgens het lijstje met titels bekeken viel ons oog op RollerCoaster Tycoon iOS en daarnaast ook nog RollerCoaster Tycoon Online. Deze laatste zal ongetwijfeld een free-to-play browserversie van de game worden.

Gezien het Facebook-berichtje van Atari van een paar dagen geleden, laat de officiële aankondiging waarschijnlijk niet heel lang meer op zich wachten. En dat maakt ons blij. Want als er een spel is dat de creativiteit in ons naar boven weet te brengen is het RollerCoaster Tycoon wel. We hoeven alleen maar naar deze prachtige felicitatie te kijken die we onlangs ter ere van ons vijftienjarig bestaan kregen, of natuurlijk naar onze live stream van de klassieke pretparksimulator, om dat machtige gevoel weer terug te krijgen. Wij hebben enorm veel zin om RollerCoaster Tycoon weer spelen. En zo te zien kunnen we dat binnenkort dus ook doen op onze tablet.