Pas geleden recenseerden we de import-versie, maar om de uitgave van de game in Nederland te vieren hebben we drie redacteuren die de game nog nooit eerder hebben gespeeld een aantal uur laten rocken en daarna om hun mening gevraagd. Weegt het mogelijke plezier dat er te beleven valt tijdens de game op tegen de pakweg 240 euro die uitgegeven moet worden voordat er wat te rocken valt? Niels Dekker:

Rock Band speelt als een droom. Het drummen was even wennen, maar ontzettend leuk om te doen. In het begin voelde ik me net een drummer van een amateurband omdat mijn ledematen zonder enig gevoel voor ritme de drumkit martelden, maar na enige oefening had ik mijn lichaam al iets beter onder controle en tijdens het drummen bij Enter Sandman bekroop me toch langzaam het gevoel dat ik Lars Ulrich was.

Aan zingen begonnen we met gemengde gevoelens. Van tevoren waren we er alle drie van overtuigd dat we de mensenrechten zouden schenden door onze collega's bloot te stellen aan ons kattegejank. Gelukkig viel dat erg mee en al snel waren we de nieuwe Kelly Family. De glazen deur van de testruimte gaf geen krimp en net als een groepje kijkende, lachende EA-medewerkers hebben we ons absoluut vermaakt. Jammer dat het hele pakket zo duur is, anders had ik hem zeker meteen gehaald.

Pascal Badenbroek:

Als het aankomt op het bespelen van digitale instrumenten in een videogame ben ik een behoorlijk groentje, maar Rockband is gelukkig van alle markten thuis. Beginnelingen zoals ik kunnen eenvoudig beginnen, terwijl ervaren rockers tegelijkertijd met je kunnen jammen op een andere moeilijkheidsgraad. Ook de play-list geeft je de keuze tussen lekkere meezingers zoals Creep van Radiohead of de wat pittigere rockklassieker Enter Sandman van Metallica.

Wat reuze meeviel was het zanggedeelte. Bij het eerste refrein voelt het allemaal wat onwennig, maar daarna valt alle schroom van je af en sta je te vrolijk mee te blèren alsof je nooit anders hebt gedaan. Waarom zou je het ook laten, de rest van de band heeft het toch te druk met het bijhouden van de noten. En mocht je stem zo slecht klinken dat je buren komen klagen dan kan je het volume van de originele zanger lekker hard laten staan. Een stuk pittiger, en daardoor niet mijn favoriete onderdeel, is het drummen. Natuurlijk is het lekker om als een dolle om je heen te rammen. Helaas kom je alleen niet zo ver in de game op deze manier. Het drummen zal, vooral op de wat hogere niveaus, alleen de echte Lars Ulrichs en Charlie Watts' lekker afgaan.

Door de meer dan geslaagde jamsessie met mijn collega's heb ik de neiging om Rockband ook voor eigen gebruik aan te schaffen. Toch kleeft er groot nadeel aan het kopen van Rockband, namelijk de prijs. Voor een totaal bedrag van €240 heb je de instrumenten en de game pas in huis. En dat is veel geld. Teveel voor een paar uurtjes tokkelen op een plastic gitaar als je het mij vraagt. Ongetwijfeld een struikelblok voor de meeste gamers.

Michel Musters:

De instrumenten voelen solide. Het drumstel werkt perfect, de microfoon oogt professioneel en de gitaar voelt vertrouwd aan. Alhoewel, vertrouwd: de klik bij het gebruiken van de strumbar klikt niet zoals je bent gewend in Guitar Hero, dus je hebt een nummer of twee nodig om er aan te wennen.

Gedurende de speelsessie begon steeds meer het besef te komen dat Rock Band een echte multiplayer game is: samen vorm je een band, samen breng je iets tot stand. Als een van de bandleden slecht speelt en uitgeschakeld wordt door zijn of haar eigen toedoen, kan een ander bandlid diegene weer 'tot leven' roepen indien er goed genoeg gespeeld wordt. Het idee Rock Band in je eentje te spelen voelt haast onnatuurlijk aan: daar zijn de knoppencombinaties van het gitaarspel in de game bijvoorbeeld te simplistisch voor. Nee, Rock Band moet je voor de volledige ervaring lekker met drie of vier man spelen.

Maar dat is niet de enige investering, er moet ook een flinke smak geld neergelegd worden. De ontwikkelaar ziet Rock Band eigenlijk als een compleet nieuw platform, waarop diverse nieuwe nummers te downloaden zullen zijn (alle nummers die in de VS te downloaden zijn, moeten ook in Nederland uitkomen, aldus een woordvoerder bij EA). Als je het zo bekijkt, kun je je nog wel wat voorstellen bij de prijs. Helaas is de game in de VS haast twee keer zo goedkoop.

Conclusie:

Ons bin zuunig, dat weten we ondertussen wel, maar de prijs van Rock Band in Nederland moet zelfs de mensen met een gat in hun hand achter hun oren doen krabben. Negeer je de prijs, dan is Rock Band wellicht de multiplayer game van de generatie. Je voelt je een ware rockster wanneer je bezig bent. Sterker nog, het voelt alsof je samen een rockband vormt. Er is op dit moment niets op de markt dat een dergelijke ervaring biedt. Maar met de competitieve natuur van deze industrie is het een kwestie van tijd voordat we dergelijke ervaringen voor een schappelijkere prijs mee kunnen gaan maken.