Een Ridge Racer game op de Xbox 360 is een bijzondere gebeurtenis. Tot en met het vijfde deel in de serie is de Japanse ontwikkelaar Namco namelijk trouw gebleven aan de consoles van Sony, de Playstation en Playstation 2. Ridge Racer 6 hoopt de serie, die inmiddels toch wel tot ietwat vergane glorie gerekend wordt, nieuw leven in te blazen op de krachtigste console van dit moment. Welke speleigenschappen men daarvoor inzet, lees je hieronder.

Ridge Racer was ten tijde van de eerste game in 1994 een revolutionerende titel waarmee het arcade racen eens te meer op de kaart werd gezet. Twaalf jaar later speelt Namco na een aantal mindere titels in de reeks weer op safe door terug te keren naar de roots van de serie: remloos scheuren over zelf bedachte circuits in fantasieauto's. Deze keer inclusief een online optie.

Ridge Racer 6 kent in totaal dertig circuits en meer dan 130 auto's. Zoals gezegd zijn de wagens niet gebaseerd op bestaande modellen, maar is de fantasie van het ontwikkelteam de vrije loop gelaten. In feite scheur je dus met 130 'concept cars' over de baan heen, waarvan er nooit één de productie zal halen. Tussen de 130 wagens die het spel rijk is, vind je ook 8 speciale auto's. Wat voor bolides dit precies zijn, moet je zelf maar uitvinden.

Racen in Ridge Racer 6 is niet zoals je dat gewend bent van de meeste arcaderacers. Het rempedaal dient zoveel mogelijk vermeden te worden en de meeste bochten neem je al driftend. Met 240 kilometer per uur door een haarspeldbocht vliegen is in Ridge Racer 6 geen uitzondering. Zoals in wel meer games tegenwoordig, maar nieuw in de Ridge Racer serie, heb je tevens ook nog een mogelijkheid tot extra versnelling: het Nitrious System. En ja, dan gaat het inderdaad écht achterlijk hard.

Ridge Racer 6 draait allereerst om de singleplayer carrièremode, de World Explorer mode. De World Explorer mode weet meer dan 230 races om de 30 bestaande circuits te verzinnen, waarbij de circuits ook omgekeerd worden voor een andere beleving van de banen. De singleplayer is er vooral ter oefening van het echte werk, dat online gebeurt.

De Xbox Live mode is van een aantal speelmodes voorzien. Zo kun je met veertien gamers tegelijk een race starten, wat gegarandeerd chaos oplevert. Omdat niet iedere server zoals spelers aankan, is het standaard aantal spelers echter op acht ingesteld. Het winnen van races levert punten op, welke bijgehouden worden op de online ranglijsten. Naast online racen, is het ook mogelijk om ghosts van andere spelers voor de verschillende circuits te downloaden en up te loaden. Download een ghost, verbeter de tijd en zet hem in no-time weer terug op Xbox Live.

Tot zover een bondige samenvatting van de speleigenschappen van Ridge Racer 6. In deze featureweek zullen we onder andere nog ingaan op de historie van de Ridge Racer reeks en een aantal speciale auto's uit de game onder de loep nemen. Uiteraard sluiten we de week af met onze ongezouten mening over het spel, de review.

Ridge Racer 6 Ontwikkelaar: Namco Uitgever: Namco Platform: Xbox 360 Prijs: € 69.99 Release: 19 januari