Review: Xnotebooks Cyclone IV17 | Gamer.nl

Review: Xnotebooks Cyclone IV17 | Gamer.nl

EA Sports heeft een gratis FIFA 14 Ultimate Team: World Cup-modus aangekondigd voor FIFA 14.

Met stip op één stond Xnotebooks in onze lijst van beste gamelaptops. Het bedrijf levert gamelaptops zonder te veel poespas en geeft gamers de keuze om hun eigen hardwareconfiguratie samen te stellen. Het nieuwste topmodel in de Xnotebooks-serie is de Cyclone IV17, een krachtpatser met een instapprijs van 1400 euro. Gamer.nl ontving de Cyclone IV17 met een high-end hardwareconfiguratie die menigeen laat watertanden. De laptop is dan ook vooral bedoeld voor diegenen die een nog enigszins draagbare en vooral hele krachtige gamebak willen.

Het fenomeen gamelaptop is de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Weg met grote loeiende computerkasten, maar een laptop op het bureau, op de eettafel of gewoon op schoot wordt in het huishouden steeds vaker geprefereerd. De Cyclone IV17 is een 17 inch-model en niet bepaald geschikt om in je rugtas te stoppen, waardoor de laptop vooral ter vervanging van je huidige computerkast dient. Neem alleen al de enorme laptopvoeding die een paar flinke kilo’s weegt. Nee, die neem je niet voor je plezier mee in de trein.

Groot en zwaar

Het uiterlijk van Xnotebooks-laptops is altijd een beetje sober. Logisch: om je eigen configuratie samen te stellen, moet je een beetje inleveren op het design. Niet elke configuratie past in de behuizing. De Cyclone IV17 is vrijwel compleet gemaakt van hard plastic met een matzwarte kleur. Op de bovenkant van het scherm staat het zilvergekleurde logo van Xnotebooks. Dit scherm zit met twee verbindingspunten vast aan de basis van de laptop en oogt, wanneer opengeklapt, een beetje wankel. Alsof je met een goede ruk in één keer het scherm van de laptop af kunt trekken.

De zwaarte (3.9 kilo zonder accu) en dikte (3 centimeter) van de onderkant van de Cyclone IV17 relativeert deze indruk. Aan de linkerkant vind je enkele ingangen voor geluidsbronnen, een kaartlezer en de ingang voor een ethernetkabel. De achterkant maakt ruimte voor twee grote en chique ventilatorroosters, een HDMI- en displaypoort-ingang en een USB 3.0-poort. Aan de rechterkant bevinden zich een DVD-drive, USB2.0/eSATA-poort (voor beide verbindingen te gebruiken) en drie USB 3.0-ingangen. Een toffe toevoeging van Xnotebooks is een speciale USB 3.0-poort die net zo snel oplaadt als een stopcontact (AC). Handig voor al je mobiele toestellen.

Lichtjes, more lichtjes!

Het toetsenbord van de Cyclone IV17 is een echte aandachtstrekker. In traditie van de meeste gamelaptops beschikt ook de Cyclone IV17 over een volledig zelf instelbaar ledtoetsenbord. Zo heb je de mogelijkheid om het toetsenbord, dat bij de software van Xnotebooks in drie delen wordt opgedeeld, helemaal naar eigen wens aan te pa en. Een ander kleurtje? Zo gepiept. Wil je dat alle letters constant en heel snel van kleur wi elen? Geen probleem. Mocht je niet van ledlichtjes houden: je kunt overdag de verlichting compleet uitschakelen en in de avond alleen de kleur wit gebruiken. Zo zie je toch nog in het donker waar de WASD-knoppen zijn. Het toetsenbord heeft ook een numpad, een vrij onmisbaar gedeelte van het toetsenbord als je tijdens het gamen van sneltoetsen gebruik maakt.

Het grote touchpad van de Cyclone IV17 ondersteunt multi-touch, zoals meerdere bestanden selecteren, inzoomen en scrollen. Je hebt daarbij de mogelijkheid om de touchpad ook daadwerkelijk in te drukken – net als bij de linker- en rechterknop van een muis – of gewoon te tappen, zoals je bij een touchscreen doet. Het indrukken van de touchpad gaat niet altijd even soepel: de feedback die je van de touchpad ontvangt is vaak miniem. Hierdoor heb je niet altijd het idee dat je de touchpad ook daadwerkelijk indrukt. Daarnaast wordt de touchpad wegenseen glimmende laag in combinatie met vette vingers erg snel vies. Een leuke toevoeging is de vingerafdruklezer aan de rechterkant van de touchpad waarmee je onder andere bestanden, mappen en zelfs de computer kunt beveiligen. Werkt goed en sneller dan het invoeren van een wachtwoord.

Hete krachtpatser

Het scherm van de Cyclone IV17 is 17.3 inch-Full HD Gamut-scherm. Gamut is een mooi woord voor kleurengamma en Xnotebooks verwijst hiermee naar de zeer heldere en ietwat verzadigde kleurenweergave van het scherm. Daarnaast is het scherm glanzend. Dit komt de kleurweergave nogmaals ten goede, maar levert in zonlicht ook vervelende weerkaatsingen op. Omdat de Cyclone IV17 met name voor gebruik binnenshuis is bedoeld, vallen de nadelen van een glanzend scherm mee. Gamers zullen toch sneller kiezer voor een heldere en duidelijkere kleurenweergave die de de spelervaring positief beïnvloedt.

De resolutie van het scherm is een respectabele 1920 bij 1080 pixels. Als je nagaat dat deze set-up van de Cyclone IV17 over twee ATI HD7979M in Cro fire beschikt, merk je direct wat de kracht is van de laptop. De resolutie is niet te hoog en de twee videokaarten leveren in totaal 4GB aan grafisch werkgeheugen waardoor DirectX 11 geen enkel probleem vormt. Hoewel de kampen van ATI en NVIDIA verdeeld zullen blijven, heeft ATI de afgelopen jaren een flinke inhaalslag gemaakt met de driver-software. Mocht je liever een andere videokaartconfiguratie willen samenstellen: Xnotebooks geeft je onder andere de keuze uit twee GTX670’s in SLI (mijn keuze) en zelfs twee GTX680-kaarten in je laptop.

De andere hardwarespecificaties liegen er niet om: de Cyclone IV17 kan met de juiste hardware echt de krachtpatser van de gamelaptops worden. Onze set-up heeft een Intel i7 3630QM quadcore-procesor, 16GB DDR3-werkgeheugen, twee 120GB SSD’s van Samsung in RAID0 en een Bigfoot Killer Wirele -N 1202 netwerkkaart. Daarnaast vind je ook de standaard laptopaspecten in de Cyclone IV17 terug, zoals een ingebouwde microfoon, 2 megapixelcamera om mee te videobellen en bluetooth.

Al die krachtige hardware moet ook gekoeld worden. Zo ongeveer de hele onderkant van de Cyclone IV17 bestaat uit kleine roosters die warmte doorlaten en de achterkant lijkt door de twee grote ventilatorroosters op een ruimteschip dat elk moment kan wegvliegen. De laptop wordt met het minste gebruik al vrij warm en kan echt gloeiend heet worden als je een intensieve game aan het spelen bent. Dit komt grotendeels door de twee videokaarten die op volle snelheid draaien, wat twee keer zo veel hitte als een ‘normale’ gamelaptop afgeeft. Geen jongen voor op schoot, maar dat lieten de grootte en het gewicht toch als niet toe.

 

Grafische prestaties

De hitte die de Cyclone IV17 produceert, heeft ook een reden: de nieuwste games draaien vrijwel allemaal zonder haperingen en met een stabiele zestig frames per seconde (fps), veelal de sweet spot voor gamers. Een game als Skyrim draait op de hoogste instellingen en anti-aliasing op een stabiele 60 fps en zelfs Battlefield 3, FarCry 3 en Crysis 2 behaalden vrijwel een constante 60 fps. Als je het limiet van 60 fps uitschakelt, krijg je hogere resultaten te zien. Zo behaalt Skyrim gemiddeld zo’n 150 fps, Battlefield 3 ongeveer 90 fps en FarCry 3 en Crysis 2 schommelen tu en de 70 en 90 fps. Als je een extern scherm (televisie, pc) op de laptop aansluit die een hoge resolutie heeft, worden deze aantallen verlaagd. Daarnaast merk je de kracht van twee SSD’s, zowel tijdens het gamen als gewone desktop-taken. Programma’s en games starten sneller op en ook een installatie gaat rapper dan je bij een normale harde schijf (sata) gewend bent.

De onboard-geluidskaart heeft een flinke taak op zich genomen. Aan de onderkant van de Cyclone IV17 bevindt zich een flinke subwoofer die door twee speakers aan de onderkant van het scherm wordt ondersteund. Dit tezamen zorgt voor flink wat geluidsproductie. Vooral de bas maakt indruk. Kogelschoten, ontploffingen of ronkende motoren klinken hard door de speakers en met de juiste ondergrond wordt dit geluid nog eens versterkt ook.

Enkele conce ies voor heel veel mogelijkheden

Tijdens het samenstellen van een laptop bij Xnotebooks kun je zelf bepalen welk besturing ysteem je laat installeren. Een fijne bijkomstigheid is dat Xnotebooks enkel de belangrijkste software en drivers installeert, zoals van de vingerafdruklezer, touchpad of toetsenbord. Zo blijft de laptop voor een groot gedeelte ‘schoon’ en heb je weinig last van zogeheten bloatware. Als je echt helemaal zelf wilt weten wat je erop zet, kun je ervoor kiezen om de laptop zonder besturing ysteem aan te schaffen.

Een groot nadeel van de Cyclone IV17 is de accuduur. Voor zij die de laptop enkel binnen gebruiken zal dat niet echt een probleem zijn, maar ‘even onderweg gamen’ zit er simpelweg niet in. De Cyclone IV17 is een gamelaptop die zijn eigen plaatsje in de huiskamer verdient en de game-pc dus letterlijk vervangt. Dat blijkt ook uit het feit dat de accu in drie tot vier uur helemaal leeg is. Als je flink gamet, kun je de laptop al na een dikke twee uur op de netstroom aansluiten.

Xnotebooks heeft enkele conce ies moeten doen. Een hypermodern uiterlijk als de Alienware-laptops van Dell is leuk, maar de prijs ligt dan wel een stuk hoger. Xnotebooks wil krachtige laptops ontwikkelen die betaalbaar zijn en genoeg keuzevrijheid geven om zelfs de meest veeleisende gamer genoeg opties te bieden. Het bedrijf vindt dat een sober uiterlijk en degelijke bouw deze idealen bewerkstelligen. De gamer die liever urenlang tobt over welke hardwareconfiguratie het beste is en welke koelpasta de beste prestaties levert in plaats van welke kleur de laptop heeft, zou echt eens bij het Nederlandse Xnotebooks een kijkje moeten nemen.

Pluspunten: Keuzevrijheid, veel ingangen, enorm helder scherm, goede vervanging pc
Minpunten: Sober uiterlijk, wankele verbinding scherm en laptopbasis, kleine accu, touchpad geeft weinig feedback
Adviesprijs: Vanaf € 1405, onze set-up was € 2170
Website: www.xnotebooks.nl


Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou