De standaard voor high-end gameheadsets is multiplatform-mogelijkheden met een uitstekend geluid. Turtle Beach wil daar vol overheen walsen en legt de lat voor gameheadsets net een stukje hoger. De XP510 is enorm uitgebreid, biedt een reeks aan mogelijkheden en kan met bijna elk apparaat worden verbonden. Het is een nieuwe strategie van Turtle Beach om de headsets naast gamen ook voor multimediagebruik te optimaliseren. En als we kijken naar de adviesprijs van 289 euro, is dat ook eerder een vereiste dan een fijne geste van het Amerikaanse bedrijf.

XP 510

Cool en koel

De XP510 houdt vast aan het bekende Turtle Beach-design. Zo maakt de headset gebruik van een combinatie van leer, stof en stevig plastic. Het voordeel van Turtle Beach-headsets is dat zelfs de meest low-end modellen ook nog vrij premium aanvoelen, en het verschil met het topmodel is daarom niet heel erg groot. Je zou zelfs kunnen zeggen dat het topmodel een beetje karig aanvoelt als de goedkopere Turtle Beach-modellen eigenlijk net zo mooi en goed afgewerkt ogen.

De oorschelpen zijn gemaakt van een zachte stof en sluiten goed rondom de oren. Aan de binnenkant van de oorschelpen is het Turtle Beach-logo te vinden die de headset net wat meer karakter geven. Aan de zijkanten van de oorschelpen zijn de optieknoppen te vinden die onder andere de draadloze headset in- en uitschakelen, de geluidsmodi aanpassen, wisselen tussen vooringestelde equalizers of de microfoon dempen. Hierdoor kun je tijdens het gamen snel specifieke instellingen aanpassen.

Het valt daarbij op dat de XP510 vrij licht is en hierdoor erg comfortabel op je hoofd balanceert. Daarnaast dragen de stoffen oorschelpen bij aan dit comfort, want door het gebruik van stof in plaats van leer blijven de oren en daarmee ook het hoofd koel. Ook het ontbreken van een draad (voor zowel de pc als console) heeft grote voordelen. Zo ligt er geen draad meer vanaf de console over de vloer naar de bank en hebben pc-gamers geen last van een draad die half over hun bureau of schoot ligt. Het lijken kleine voordelen, maar het maakt gamen net weer wat gemakkelijker en fijner dan normaal.

XP 510

Docking station

In de doos van de XP510 zijn er naast de headset en het docking station overal kabels en adapters te vinden. Door al die componenten vergt het aansluiten van de Turtle Beach-headset vrij veel werk, zelf voor een doorgewinterde headset-tester. Het docking station laat je de XP510 in- of uitschakelen en de surround sound beheren, maar ziet er vooral gewoon tof uit en heeft een speciale stand waar je de headset kunt plaatsen wanneer je 'm niet gebruikt. Het verbinden van het docking station met de Xbox 360 of Playstation 3 gaat vrij simpel en na drie pogingen is de wifi-headset ook aan het docking station gekoppeld, klaar voor gebruik.

Het verbinden van een extern apparaat via bluetooth werkt wél in één keer. Hierdoor krijg je de mogelijkheid om bijvoorbeeld je smartphone aan te XP510 te koppelen waardoor je inkomende gesprekken kunt opnemen, naar ook naar een radiokanaal kan luisteren of een afspeellijst van Spotify kan opzetten. Omdat de bluetooth-verbinding in stand wordt gehouden terwijl de audio van de pc of console ook te horen is, kun je twee geluidsbronnen tegelijkertijd raadplegen en bijvoorbeeld muziek tijdens het gamen luisteren. Ook wordt het geluid van de console of pc automatisch gedempt als je een inkomende oproept hebt. Een fijn detail.

Surround sound

De XP510 informeert je middels een vrouwenstem over de status van de headset. Zo zegt de stem wanneer de batterij opgeladen moet worden, wanneer een optie is ingeschakeld of een bevestiging van het uitschakelen van de headset. Het is ook nodig dat de vrouwenstem je helpt, want de XP510 biedt een reeks aan functies. Denk bijvoorbeeld aan het veranderen van je stem in een robot, het activeren van een geluidsmodus waarmee je beter voetstappen kunt horen of het geluid zodanig instellen dat films beter klinken.

Het geluid dat de XP510 produceert, klinkt vol en rijk. De bas overheerst, maar dat is een bekend kenmerk van Turtle Beach-headsets die, door zijn uitgebreide equalizer-instellingen, niet te overheersend hoeft te zijn. En we hebben liever de mogelijkheid om de bas wat zachter te zetten dan dat 'ie standaard te zacht is waardoor first-person shooters geluidstechnisch een domper worden. De toevoeging van 5.1 Dolby surround sound is ook erg belangrijk. Hierdoor kunnen gamers nauwkeurig horen waar geluiden precies vandaan komen en hebben ze de mogelijkheid om de richting van het geluid naar eigen wens aan te passen.

Een andere fijne eigenschap van de XP510 is de verwijderbare microfoon. Het uitsteeksel kun je in de headset stoppen, maar als je de headset enkel wilt gebruiken voor multimedia-audio haal je 'm er zo weer af. Daarbij neemt de microfoon je stem duidelijk op en is er een speciale instelling aanwezig die achtergrondgeluid onderdrukt en hiermee zo min mogelijk ruis produceert, zowel voor jou als je medespelers.

XP 510

Accu

Ondanks al die functies en instellingen beschikt de XP510 nog steeds over zo'n 15 uur aan batterijduur. In de praktijk halen we met 13 uur iets minder, maar dat is nog steeds ruim voldoende om de meeste gamesessies van audio te voorzien. De accu wordt via een micro-usb-kabel binnen een paar uur opgeladen en de XP510 kan tijdens het opladen ook worden gebruikt, waardoor onderbroken gamesessies door een lege accu zo goed mogelijk worden voorkomen.

Toch deden zich er enkele situaties voor waar een gamesessie wel werd onderbroken. Omdat de XP510 zichzelf uitschakelt als de headset voor een tijd niet wordt gebruikt, kan het soms voorkomen dat je bij een rustige gamesessie opeens het woord 'goodbye' hoort. De headset wordt dan zonder pardon uitgeschakeld om stroom te besparen. Dit komt omdat de XP510 dan voor een periode te weinig geluid registreert. Zo viel de XP510 twee keer uit bij BioShock, toen we in een redelijk verlaten gebied de wereld aan het verkennen waren. Ook bij Amnesia: A Machine for Pigs viel een enkele keer het geluid uit. En dat is bij een game waar dat juist niet zou moeten gebeuren.

Het plotselinge uitschakelen van de XP510 zorgt voor een smetje op een verder zeer overtuigende en volledige gameheadset. Oké, de XP510 kan een meer spannend en premium uiterlijk gebruiken en de prijs zal voor velen te hoog zijn, maar degenen die een draadloze en veelzijdige gameheadset willen aanschaffen maken met het topmodel van Turtle Beach een goede keuze. Maar dat er ook andere interessante opties met veelal een lagere prijs te verkrijgen zijn, zal de verkoop van de XP510 echter niet stimuleren.

Pluspunten: Brede keuze aan opties en instellingen, draadloos, bluetooth, accuduur
Minpunten: Design kan spannender, plotseling uitschakelen, te duur
Adviesprijs: 289 euro