SteelSeries staat bekend als één van de belangrijkste merken in de wereld die zich met kwalitatief hoogstaande gameaccessoires bezighoudt. Ze maken furore met hun muizen en headsets, maar de populaireit van hun gametoetsenborden wil nooit echt groeien. Daar moet de nieuwe Apex verandering in brengen: een aantrekkelijk geprijsd toetsenbord à 99,99 euro met een eigenzinnig design en enorm veel macrotoetsen.

Apex gaming keyboard

Als een ruimteschip

Als de Apex voor het eerst uit de doos wordt gehaald, valt op hoe groot het gametoetsenbord is. Het apparaat is zo'n 54 centimeter breed en 24 centimeter diep. Ter vergelijking: een normaal toetsenbord met numpad is ongeveer 44 centimeter breed en 15 centimeter diep. De Apex heeft ook een ietwat eigenaardige vorm met ronde randen die ietwat futuristisch ogen. Alsof het toetsenbord vanaf de zijkant een hypermodern ruimteschip is. Dat geeft de Apex een gave en geslaagde look: het toetsenbord valt op door zijn vorm en uiterlijk.

Het apparaat is grotendeels gemaakt van hard plastic. Een voordeel hiervan is dat het duurzaam en lekker licht is en gelukkig heeft SteelSeries voor een matte afwerking van het materiaal gekozen. Daarnaast kan de Apex niet door middel van openklappende klepjes verhoogd worden. Deze klepjes breken veelal snel af en daar heeft SteelSeries een oplossing voor gevonden: het geeft vier ronde rubberen opzetstukken mee die je aan het toetsenbord vast kunt maken. Je kunt hiermee zelf de hoogte instellen. Een hele slimme toevoeging.

Interessante knoppen

SteelSeries heeft de Apex uitgerust met maar liefst 22 macrotoetsen, naast de standaardtoetsen, pijltjestoetsen, numpad en mediatoetsen. Daarmee biedt het toetsenbord de beste knoppen voor iedere situatie, van gamen tot het afspelen van muziek. Aan de linkerkant bevinden zich tien macrotoetsen en vier functietoetsen waarmee elke macrotoets een verschillende functie kan krijgen. Dit betekent dat je uiteindelijk over 88 (!) verschillende macro's beschikt. De twaalf andere macrotoetsen zijn boven de F-toetsen te vinden en hebben een ietwat gebogen design waardoor ze gemakkelijker te bereiken zijn.

De toetsenbord-layout van de Apex heeft enkele interessante eigenschappen. Zo zijn de escape-toets en spatiebalk enorm groot, is er een speciale SteelSeries-toets waarmee de Windows-toets uitgeschakeld kan worden en als zodanig kan functioneren, en zijn er twee extra pijltjestoetsen beschikbaar. Deze twee pijltjestoetsen wijzen naar links- en rechtsboven en kunnen bij games aan specifieke acties kunnen worden toegewezen, wat in sommige gevallen enorm handig is. Daarnaast heeft SteelSeries de w-knop van twee kleine bolletjes voorzien waardoor je vingers snel hun plek op het toetsenbord kunnen vinden zonder dat je je ogen van het scherm hoeft te halen.

Een andere interessante feature van de Apex is de led-verlichting. SteelSeries heeft het toetsenbord in vijf zones verdeeld die elke een eigen kleur kunnen hebben, waaronder de verschillende macrosecties. Dit moet de gamer meer overzicht bieden. In de praktijk is dit wel degelijk functioneel, want het is mogelijk om de verschillende macrosectie met aanvallende en verdedigende acties van respectievelijk de rode en groene kleur te voorzien.

Apex

De adder onder het gras

De installatie van de Apex is plug-and-play waardoor je het toetsenbord zonder extra software kunt gebruiken. De mediatoetsen, waarmee je onder andere muziek afspeelt en het geluidsniveau verhoogt of verlaagt, werken direct nadat het toetsenbord met de pc is verbonden. Het verbinden gaat via twee usb-stekkers: één voor het toetsenbord en één voor de twee usb 2.0-poorten aan de achterkant van Apex. Als de SteelSeries-software is geïnstalleerd, kun je macro's gaan toewijzen, verschillende kleurniveau's instellen en functies van toetsen aanpassen.

Met al deze mogelijkheden biedt de Apex enorm veel waar voor je geld. De adviesprijs van 99 euro is enorm aantrekkelijk, mede door de slimme toevoegen van SteelSeries en het eigenzinnige design. Het grote nadeel van de Apex wordt echter met de eerste aanslag al duidelijk: de Apex maakt geen gebruik van mechanische toetsen. Hoewel dit geen must voor gametoetsenbord is, worden mechanische toetsen vanwege hun kwaliteit, feedback en duurzaamheid wel zeer gewaardeerd.

De rubberen switches van de Apex maken daarbij geen indruk. Ze geven weinig feedback waardoor je niet altijd het idee hebt dat je ook daadwerkelijk een toets indrukt. Ook het bevredigende klikgeluid van mechanische toetsenbord is door het gebruik van rubberen switches compleet verdwenen. SteelSeries beweert dat rubberen switches je sneller laten typen omdat de toetsen minder feedback geven, maar de toetsen stralen geen kwaliteit uit en voelen bijzonder goedkoop aan. En dat is zonde, want de Apex heeft verder alles in zich om een geweldig gametoetsenbord te zijn.

Pluspunten: Eigenzinnig design, toetsenbord-layout en verlichting, macrotoetsen
Minpunten: Geen mechanische toetsen
Adviesprijs: 99,99 euro