Sennheiser heeft een indrukwekkende reputatie opgebouwd. De Duitse audiofabrikant staat bekend om zijn kwalitatief hoogstaande producten die ook veelal een flinke duit kosten. Dat is met de U320 gameheadset anders, want de adviesprijs van Sennheisers nieuwste gameaudioproduct is 130 euro. Het is geen koopje, maar wel een heel aantrekkelijke prijs voor een gameheadset die zowel met Windows, Mac, Xbox 360 en PlayStation 3 compatibel is. De U320 is een echte no-nonsense headset: geen fratsen, gewoon kwaliteit.

Niet weer glimmend plastic!

De U320 oogt een beetje goedkoop. Het gebruik van glimmend plastic is ook Sennheiser niet vreemd. De headset bestaat vrijwel compleet uit dit vingerafdrukmagnetische materiaal. De hoofdband is van iets matter plastic gemaakt en draagt groot het logo van Sennheiser. De vorm van de U320 heeft zelfs iets weg van de populaire Beats-koptelefoons, want de oorschelpen draaien mee als je hoofdband naar voren en achteren beweegt. Dat heeft ook een functie: de oorschelpen passen zich hierdoor beter aan op de vorm van je oor. Samen met het bewegen van de oorschelpen noemt Sennheiser dit CircleFlex.

De CircleFlex-technologie – als je het überhaupt technologie kunt noemen – werkt. De U320 zit als gegoten, alsof de headset speciaal voor jouw hoofd is gefabriceerd. Het dragen van de U320, die tevens maar 284 gram weegt, is daarmee een genot. En dat is speciaal in de wereld van gameheadsets, want veel producten klemmen de eerste uren de bloedstroom naar je hersenen af, met duizelingen en hoofdpijn tot gevolg. De oorschelpen en het hoofdbandkussen zijn beide van een zachte stof gemaakt en zorgen dat je hoofd lekker koel blijft, zelfs in warme omgevingen als LAN-parties. Vooral de ruimte tussen de oorschelpen en de plastic zijkanten van de headset dragen hier aan bij, want door deze ruimte kan de warmte naar boven ontsnappen.

Enkel stereo

De U320 wordt met een vier meter lange kabel geleverd. De lange kabel moet voor genoeg speling zorgen als je de headset met een Xbox 360 of PlayStation 3 wilt gebruiken. Aan het uiteinde van de kabel bevindt zich een usb-connector met ingebouwde geluidskaart (plug and play) die in de desktop en PlayStation 3 gestoken kan worden. Om de U320 met de Xbox 360 te verbinden, heb je twee speciale bijgeleverde kabels nodig. Eén voor de audio, één voor de microfoon. De verbinding met de Xbox 360 vergt wat meer inspanning, maar het blijft een kwestie van kabels verbinden en de goede geluidsbron selecteren.

De sobere geluidskaart die in de usb-connector zit verstopt, stuurt het geluid door naar de juiste oorschelp. Daar ligt het grote nadeel van de U320: de gameheadset produceert enkel stereogeluid. Het precieze detecteren van voetstappen of kogelgaten is daarom wat moelijker, want je hoort niet meer een verschil tussen linksboven en linksonder. Je neemt bijvoorbeeld enkel waar dat het geluid zich aan de achterkant van de linker oorschelp bevindt. Voor veel gamers zal stereo echter meer dan voldoende zijn om games als Assassin’ Creed, Call of Duty en Skyrim te spelen. Daarmee doelt Sennheiser op een groep gamers die geluidskwaliteit, functionaliteit en draagcomfort belangrijker vinden dan het heel nauwkeurig kunnen horen waar een voetstap vandaan komt.

Ook voor muziek

De focus op stereo heeft ook een groot voordeel. Sennheiser, één van de koningen in de audio-industrie als het om stereoproducten gaat, heeft de geluidsproductie van de U320 geoptimaliseerd. De Duitse audiofabrikant hoeft geen rekening te houden met surround sound en de omzetting van surround naar stereo, waardoor het geluid dat de U320 produceert echt uitstekend is. De headset laat gamegeluiden enorm helder door de oorschelpen klinken en ik heb nog geen gameheadset in mijn handen gehad die beter geschikt is voor het luisteren naar muziek en films dan de U320.

De U320 wordt met een controle-unit geleverd die aan de kabel vastzit. Met dit kleine kastje kun je onder andere het volume van zowel het geluid als de microfoon aanpassen. Door de clip aan de achterkant is de controle-unit ook aan je kleding te bevestigen. Aan de onderkant van het kastje geeft een blauwe LED de melding dat de U320 verbonden is en naast de LED vind je nog twee headset-opties: side tone en bass boost. Als je side tone activeert, hoor je jezelf door de microfoon praten hoor je hoe anderen jou horen. Bass boost verhoogt, zoals de naam al impliceert, de lage tonen. Dat is een zeer welkome functie tijdens games met veel ontploffingen en rondvliegende kogels.

Kwalitatief hoogstaande allrounder

De microfoon van de U320 neemt je stem duidelijk op, maar heeft wel een klein beetje last van ruis van achtergrondgeluiden. Of de ruis ook daadwerkelijk voor andere gamers vervelend is, kun je controleren door side tone te activeren. Als de microfoon niet helemaal lekker voor je mond zit, heb je de mogelijkheid om  het flexibele gedeelte van de microfoon te buigen. Draai de microfoon omhoog en het opgenomen geluid wordt automatisch gedempt. Een fijne functie die je steeds vaker bij gameheadsets ziet.

Het is knap van Sennheiser dat de U320 een dergelijk sterke positie in de overvolle gameheadsetmarkt inneemt. De U320 is door het missen van echte surround sound misschien niet de beste keuze voor de professionele gamer, maar Sennheiser heeft goed begrepen waar het bij die andere hele grote groep gamers om draait: kwaliteit. Lang niet alle gamers hebben tientallen verschillende equalizers of stemvervormers nodig. Nee, ze willen gewoon dat het product goed werkt.

En dat doet de U320. De headset is zowel geschikt om te gamen als normaal mediagebruik en de U320 laat zelfs muziek zeer goed door de speakers klinken – een eigenschap waar maar weinig gameheadsets over beschikken. Tel daarbij op dat de U320 zowel met Windows, Mac, Xbox 360 en PlayStation 3 compatibel is en je hebt een kwalitatief hoogstaande allrounder voor een hele schappelijke prijs.

Pluspunten: Erg comfortabel, zeer goede geluidsproductie voor verschillende doeleinden en gamemedia, lange kabel, gemakkelijke installatie
Minpunten: Geen surround sound, microfoon neemt achtergrondruis op
Adviesprijs: 130 euro