Als zelfs de instapmodellen van Sennheiser – neem de de PC320 G4ME – al uitstekende kwaliteit bieden, dan is het met smart uitkijken naar een reviewexemplaar van één van de topmodellen. De PC363D is opnieuw een headset gericht op gamers en beschikt, in tegenstelling tot veel andere gameheadsets, over een open design. Dit zorgt niet alleen voor koele oren tijdens het gamen, maar geeft het geluid ook een heel open en fris karakter. Daarnaast is de omgeving ook nog te horen als je de headset op hebt (en mensen in jouw omgeving kunnen de gamegeluiden ook horen).

Koper

De PC363D is een vrij grote en zware headset en oogt door het zwart design met grijstinten erg minimalistisch. De basis van de headset blijft, ook bij het topmodel van Sennheiser, plastic. Toch voelt de PC363D vrij stevig aan, zelfs bij de aanhechting van de hoofdband en de oorschelpen. Deze plek staat toch bekend als de achilleshiel van veel headsets. Aan de grijze zijkanten van de oorschelpen vinden we dezelfde roosters die we ook bij de PC320 G4ME zagen.

De oorschelpen vormen zich rondom de oren van de drager en de dikke oorkussens zijn gemaakt van een zeer zachte en ademende stof. Deze stof bevindt zich ook aan de onderkant van de hoofdband. Vanwege het gebruik van deze zachte stof neemt het draagcomfort enorm toe. Daarnaast valt het ook op dat de headset genoeg buigt en dat de verstelpunten in tegenstelling tot goedkopere modellen wat steviger aanvoelen.

De buitenkant van de rechter oorschelp dient ook als volumeregelaar. Er is een inkeping aanwezig die het makkelijk maakt om het volume aan te passen. Met je vinger kun je middels een draaiende beweging het volume harder of zachter zetten. Aan de linkerkant van de headset bevindt zich de microfoon. Een toffe eigenschap is dat het uiteinde van de microfoon een koperen kleur laat zien, waarmee de PC363D direct een spannendere look krijgt. Als je de microfoon wilt dempen, kun je 'm gewoon omhoog draaien. Vervolgens dempt de headset automatisch het geluid van de microfoon. Een kleine maar zeer fijne feature.

Lekker ruimtelijk

Het aansluiten van de PC363D gaat middels een externe geluidskaart die je via usb met de computer verbindt. Eenmaal aangesloten kun je beide jack-plugs van de headset in de externe geluidskaart stoppen. De geluidskaart van Sennheiser zorgt ervoor dat het geluid in surround sound naar de headset wordt gestuurd. Aan de bovenkant van het externe geluidskaartje bevindt zich een schuifregelaar waarmee je surround sound in- of juist uitschakelt.

Als surround sound is ingeschakeld, heb je in Windows de mogelijkheid om te kiezen voor de verschillende modi, zoals vier kanalen of het bekende 5.1 en 7.1. De twee laatstgenoemden werken echter niet zo goed als een set met verschillende boxen: daarvoor zitten de twee speakers van de headset te dicht op elkaar. Toch bieden zowel 5.1 als 7.1 een enorm helder en vooral ruimtelijk geluid. Hier draagt ook het open design van de PC363D aan bij, waardoor je erg nauwkeurig kunt bepalen waar een vijand loopt of waar een schot wordt gevuurd. Het verschil tussen de 5.1- en 7.1-modus is niet zo groot, maar beide modi bieden een duidelijk verschil ten opzichte van een normale stereoheadset. En dat zal voornamelijk de hardcore gamer aanspreken, die precies wil weten waar de vijand zich bevindt.

Gewoonweg uitstekend

De surround sound die de PC363D door zijn speakers laat klinken, is naast gamen ook uitstekend geschikt voor multimedia. Zo klinken films die surround sound ondersteunen een stuk meeslepender dan films met 'enkel' stereogeluid. Bij het luisteren naar muziek kun je de surround sound-modus beter uitschakelen, want veel muziek is juist geoptimaliseerd voor stereo of zelfs mono. Door het gebruik van surround sound tijdens het luisteren van muziek worden de klanken juist minder duidelijk.

De geluidskwaliteit van de PC363D is voor gamen gewoonweg uitstekend. Het geluid uit de twee speakers is nauwkeurig en, zoals je van een Sennheiser-koptelefoon mag verwachten, zeer zuiver. Dit is erg fijn voor gamen omdat je minder snel wordt afgeleid en je kunt concentreren op de kleinste details. Voor het kijken van video's of luisteren naar muziek biedt de PC363D echter niet de intensiteit die andere headsets wel laten klinken.

Headshots

Een onderdeel waar de PC363D ook in schittert, is de geluidsopname van de microfoon. De ruisonderdrukking van de microfoon werkt verbluffend goed en probeert al het omgevingsgeluid uit het opgenomen geluid te filteren. Zo klinkt je stem helderder en kunnen teammaten je beter verstaan. Het is zelfs mogelijk om met de microfoon van de PC363D podcasts of andere spraakopnames van hoge kwaliteit op te nemen. Een leuke bijkomstigheid.

Sennheiser laat met de PC363D zien dat meer betalen ook uiteindelijk meer kwaliteit betekent. Een instapmodel als de PC320 G4ME is een hele goede keuze voor een grote groep gamers, maar er zijn er die meer willen. Deze vrij kleine groep, die voornamelijk bestaat uit gamers die veel first-person shooters of andere populaire genres op (semi)professioneel niveau spelen, wil maar al te graag de hoge adviesprijs van de PC363D betalen als het accessoire aan hun gameprestaties kan bijdragen. En hoewel het valt te betwijfelen of een headset een gamer daadwerkelijk beter kan maken, schoot ondergetekende plotseling veel meer headshots dan normaal.

Pluspunten: Mooi en comfortabel design, uitstekende geluidskwaliteit van speakers en microfoon
Minpunten: Hoge prijs
Adviesprijs: 249 euro