Razer is één van de belangrijkste hedendaagse gameaccessoirefabrikanten. De ergonomische gamemuizen hebben in een vrij korte tijd de gamewereld veroverd. En niet zonder reden, want zowel de DeathAdder en Mamba – beide vrij prijzige muizen – worden door gamers en gamecritici geprezen. Aan het uiterlijk van de 2013-versie van de DeathAdder is vrijwel niets veranderd, maar door de combinatie van geüpgradede hardware en handige nieuwe software schittert de gamemuis in alles wat pc-gamen zo verdraaid leuk en veelzijdig maakt.

Het kenmerk

De matzwarte muis van Razer beschikt weer over het kenmerkende DeathAdder-ontwerp dat enkele jaren geleden werd geïntroduceerd. Twee grote inkepingen aan de zijkant, met aan de linkerkant de twee duimknoppen, zorgen voor een comfortabele ergonomie en maken van de DeathAdder een echte muis voor rechtshandigen. De duimknoppen zijn groot en geven lekker veel feedback. Als je de knoppen niet gebruikt, rust je duim op een nieuwe rubberen zijgreep onder de knoppen. De zijgreep, die ook aan de rechterkant zit, voelt vrij stroef aan, wat het stevige gevoel ten goede komt.

Ook de bolling aan de voorkant van de muis is gemaakt om de hand zo goed mogelijk op de muis te laten positioneren. De verlaagde rug van de muis past precies in de handpalm en het groene Razer-logo schijnt dwars door de behuizing heen. Het scrollwiel is eveneens groen gekleurd. Dit is uit te schakelen via de bijgeleverde software waardoor je een compleet matzwarte muis kunt creëren. De twee muisknoppen zijn, in de traditie van Razer-producten, groot en steken aan beide kanten een beetje uit, waardoor zelfs de dikke vinger een optimale ligging geniet. Verder is de nieuwe DeathAdder voorzien van een twee meter lange gevlochten glasvezelkabel en een vergulde usb-stekker.

Vliegen

De grootste verandering in de derde generatie DeathAdder is de nieuwe 6400 dpi optische 4G-sensor. Hoewel velen een lasersensor als de betere optie beschouwen, zijn optische sensors de afgelopen jaren enorm verbeterd. Optische sensors zijn goedkoper en meer geschikt voor een lage muissensitiviteit, maar omdat de nieuwe DeathAdder een 6400 dpi-sensor heeft is een hoge muissensitiviteit ook geen probleem. Daar komt nog eens bij dat de muis maar 105 gram weegt en door de gladde voetstukken echt over de muismat vliegt. Een betere eigenschap voor een optische sensor kan een gamer zich bijna niet wensen.

Het gevoel, de nauwkeurigheid en versnelling van de DeathAdder 2013 zijn dik in orde. De muis presteert zowel op korte als lange afstanden uitstekend en reageert direct op snelle en korte bewegingen zonder dat dit vervelend wordt. Ook de versnelling, die via de software helemaal naar eigen wens is aan te passen, valt te prijzen. Hierdoor kun je heel nauwkeurig afstellen hoe snel de muis versnelt over een oppervlakte. Zo hoef je niet constant een halve meter met de muis te bewegen. Een handige eigenschap voor de puristen die geen ‘softwarematige hulp’ willen.

Meest premium instapmodel

De drivers vormen veelal het zwaktepunt van veel gameproducten, met een onoverzichtelijke interface, een teveel aan gekke opties en niet up-to-date software die direct effect op de prestaties van de muis hebben. Daarom heeft Razer zijn software onder handen genomen en het nieuwe Synapse 2.0 uitgebracht. De driver werkt geheel via de cloud. Daarom dien jeeen eigen Razer-account aan te maken. Dit heeft als voordeel dat alle instellingen met al je door Razer ondersteunde producten worden gesynchroniseerd.

Het programma bestaat uit twee hoofdtabbladen (muis en macro’s) met verschillende subsecties. Zo kun je bij muis onder andere de knoppen, muisprofielen, sensitiviteit, polling rate, versnelling en de leds aanpassen en geeft het tabblad macro’s je de mogelijkheid om eigen macro’s in te stellen, op te slaan en te activeren. Een toffe eigenschap van de Synapse 2.0 is de muiskalibratie. Hiermee kun je de muis voor een Razer-muismat optimaliseren of geheel aan jouw eigen muismat aanpassen, waardoor de DeathAdder precies weet waar de muismat ophoudt en hoe snel de versnelling ingeschakeld moet worden.

Razer laat met de DeathAdder 2013 zien waar het goed in is: de optimale randapparatuur voor gamers ontwikkelen. Je krijgt een strak en ergonomisch design en de nodige muisfuncties en uitstekende software. Verder overvalt Razer je niet met nutteloze extra’s of idiote opties die je als gamer toch nooit gebruikt. Dat is de kracht van Razer, die logischerwijs aan het vertrouwde concept van de DeathAdder blijft vasthouden. Als je de vorige generatie DeathAdder hebt, is het niet nodig ‘m direct te vervangen. Maar als je nog nooit een Razer-muis in je handen hebt gehad, is de DeathAdder –het instapmodel van het bedrijf – de beste manier om met het bedrijf kennis te maken en jezelf een enorm fijn en duurzaam cadeautje te geven.

Pluspunten: Uitstekend design en prestaties, handige software, voor de gamer ontwikkeld
Minpunten: Best prijzig voor een vrij eenvoudige muis
Adviesprijs: 69,99 euro