Review Nintendo 2DS – Uitgekleed broertje | Gamer.nl

Review Nintendo 2DS – Uitgekleed broertje | Gamer.nl

EA Sports heeft een gratis FIFA 14 Ultimate Team: World Cup-modus aangekondigd voor FIFA 14.

De Nintendo 2DS is de eerste DS-handheld die níét uit twee delen bestaat. Waar zijn voorgangers open- en dichtgeklapt konden worden, zijn de twee schermen van de 2DS op één plat geheel ingebouwd. Althans, twee schermen… Nintendo heeft de productiekosten van het apparaat kunnen drukken door het uit te rusten met één groot touchscreen, waarbij het touch-gedeelte alleen op het onderste gedeelte werkt. Alleen je portemonnee merkt iets van deze slimme truc, in de praktijk zie je er niets van.

Nintendo 2DS

Groot nadeel

Groot nadeel (letterlijk) aan deze ontwerpverandering is het formaat van het apparaat. Door de twee schermen is de Nintendo 2DS 12.7 cm hoog, met als gevolg dat de schouderknoppen aan de bovenkant moeilijk bereikbaar zijn. Houd je de 2DS vast als een normale controller en heb je geen bovengemiddeld grote handen, dan moet je je wijsvingers in een nare hoek forceren om snel de twee knoppen te bereiken. Bij een game die gebruik maakt van traditionele controls meet je je daarom een wat onnatuurlijke houding aan, die niet kan verhullen dat de 2DS eigenlijk niet normaal is vast te houden. Hier heb je uiteraard geen last van bij games die je met de stylus speelt.

Met zijn kleurrijke uiterlijk (de 2DS is verkrijgbaar in rood/wit en zwart/blauw), robuuste behuizing (daarover zo meer) en lage prijs is de handheld gericht op jongere spelers. Frappant is natuurlijk dat kinderen kleinere handen hebben dan volwa enen, waardoor je kroost in de praktijk nog meer problemen heeft met het bereiken van de knoppen aan de bovenzijde. Kortom, het is geen handige designkeuze van Nintendo, letterlijk en figuurlijk.

Daar staat tegenover dat de 2DS een stevig apparaat is. Waar zijn driedimensionale broeder kwetsbaar is door de twee lo e onderdelen, kan de 2DS een flink stootje hebben. Ja, het apparaat is licht en voelt daardoor wat goedkoop aan, maar omdat er gewoonweg weinig aan kapot kán gaan – geen uitstekende klepjes, gammele knopjes of overdaad aan schuifjes – is de 2DS bestand tegen ruig kinderspel en gemene ruzies om wie op het apparaat mag spelen. Na een zeer grondige test op kantoor konden we geen krasje ontdekken en kregen we welgeteld één vastloper. De Nintendo 2DS is dus veel meer kinderbestendig dan de 3DS.

Nintendo 2DS

 

Identiteitscrisis

Zoals we eerder al meldden gebruikt de 2DS grotendeels hetzelfde besturing ysteem als de 3DS. Dat betekent dat je vaak in beeld het 3DS-logo ziet, met af en toe een opmerking dat de 3D-functies niet beschikbaar zijn op het apparaat. Verra end genoeg heeft het apparaat wél twee camera’s op de achterzijde, waarmee je 3D-foto’s maakt die je dus alleen in 2D kan bekijken. Aan de 2DS kleeft daarom een bijsmaak van identiteitscrisis, van een apparaat met een minderwaardigheidsgevoel. De stereoscopische 3D-optie mi en we niet, maar het apparaat blijft je herinneren aan de opties die het níét heeft.

Los van het verschil in opties is de 2DS grotendeels gelijk aan zijn tweedelige broer. Beide schermen zijn even groot als die op de normale 3DS (de schermen van de 3DS XL zijn groter) en vertonen dezelfde kwaliteit beelden als wanneer de 3D-functie uitgeschakeld staat. Er zit een camera op de voorkant, de knoppen en stick voelen stevig en met zijn 260 gram is het apparaat 25 gram zwaarder dan de 3DS. De slaapstand activeer je nu via een schakelaar op de onderzijde van het apparaat. In plaats van stereospeakers heeft de 2DS één mono-speaker, maar voor de beste ervaring gebruik je uiteraard een headset. Bij aankoop van de 2DS krijg je naast de handleiding en oplader een SD-kaart van 4GB en een pakje AR-kaarten voor de bijgeleverde augmented reality-app.

Slimme zet

Rest de vraag: doet Nintendo er slim aan de Nintendo 2DS naast de 3DS op de markt te zetten? Wij zijn geneigd te zeggen van wel. Met de feestdagen voor de boeg heeft het bedrijf een product in de winkelschappen liggen dat ouders met zijn schappelijke prijs kan overhalen de 2DS aan te schaffen voor hun kinderen. Kopen zij de Nintendo 2DS met game (bijvoorbeeld het recentelijk verschenen Pokémon X/Y, een gegarandeerde hit), dan zijn zij in totaal maar tien euro meer kwijt dan aan de 3DS zónder game. Heb je meerdere kinderen en koop je voor hen één 2DS, dan ben je relatief heel goedkoop uit en geef je hen een apparaat dat lang meegaat én kan rekenen op een enorm a ortiment aan topgames.

Pokémon X Pokémon X

Voor de gemiddelde gamer is het een ander verhaal. De Nintendo 2DS is een kleine ergonomische ramp en mist hét element dat de 3DS zo uniek maakte: 3D zonder bril. Omdat de 3DS dichtgeklapt kan worden, is die handheld een stuk makkelijker mee te nemen dan de relatief grote en iets zwaardere 2DS. De meerwaarde van de verschillende extra opties rechtvaardigen de meerprijs, die je als hardcore Nintendo-gamer ongetwijfeld overhebt voor een Nintendo-handheld. De Nintendo 2DS daarentegen is goedkoper, oogt goedkoper en voelt goedkoper, en spreekt daarmee precies zijn beoogde doelgroep aan.


Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou