Eerder recenseerden we op Gamer.nl de GS70, het broertje van de GT70 die van een slank aluminium design is voorzien. De GT70 is een bakbeest vergeleken bij het stijlvolle design van de GS70. Werp een blik op het apparaat van vier kilo en je ziet meteen: dit is een gamelaptop. Het grote formaat heeft echter wel twee grote voordelen. Zo zijn de luchtcirculatie en daarmee de hardwareprestaties een stuk beter dan bij de GS70 en andere dunne laptops, en is ook de prijs een paar honderd euro goedkoper. MSI hoeft immers niet alle hardware in een enorm dunne behuizing te stoppen.

SteelSeries weer van de partij

Het design van de GT70 is kenmerkend voor de gamelaptops van MSI, waarbij de bovenkant grotendeels uit geborsteld aluminium bestaat. Het aluminium, dat ook onder het toetsenbord te vinden is, geeft de laptop een strak en meer premium uiterlijk. Het toetsenbord is gemaakt door SteelSeries en geeft een duidelijke klik bij het indrukken. De Windows-toets aan de linker onderzijde is verwijderd om plotseling onderbroken speelsessies te voorkomen en aan de bovenzijde van het toetsenbord vinden we enkele touchknoppen voor verschillende modi, waaronder knoppen om de led-verlichting van het toetsenbord of een versnelde koeling in of uit te schakelen.

De touchpad is uitstekend uitgewerkt. Het materiaal van de touchpad voelt ietwat stroever aan, maar er is verder niks mis mee. Daarnaast werken ook alle handbewegingen, zoals inzoomen en wisselen tussen pagina's, zeer vlot. De knoppen kun je goed indrukken en geven genoeg feedback en er is ook een knop beschikbaar om de touchpad uit te schakelen. Want iedereen zal het probleem wel herkennen dat je pols per ongeluk de touchpad aanraakt. Als dat gebeurt, schiet de cursor opeens alle kanten op. Erg vervelend tijdens het gamen – dus die knop is zeker van meerwaarde.

Aan de zij- en achterkant vinden we onder andere aansluitingen voor usb 3.0 en usb 2.0, audio-apparaten, ethernet, hdmi, vga, en mini-display. Ook is er een dvd-drive aan de rechter zijkant aanwezig. Aan de linkerkant vinden we op die plaats een flink rooster voor een ventilator.

Haswell en Nvidia

Het 17,3 inch-scherm van de GT70 is een fijn formaat voor gaming. Hoewel een 15 inch-variant voor velen ook afdoende zal zijn, blijft een 17 inch-scherm in full-hd toch een fijn gezicht tijdens het spelen van Skyrim, Battlefield 3 en het recentelijk uitgebrachte Titanfall. Ook in Windows heb je met een 17 inch full-hd-scherm meer ruimte. Als je recht voor de laptop zit, is het scherm enorm helder en ogen de kleuren zeer natuurlijk. Helaas zijn de kijkhoeken niet geweldig, waardoor degene die meekijkt met het gamen een vrij donker scherm krijgt te zien. Ook in de trein merkten we dat de zon hinderlijk is. Een eigenschap waar veel gamelaptops mee te kampen hebben, maar voor MSI niet onoverkomelijk zou moeten zijn.

De GT70 beschikt verder over een Intel Core i7 4800MQ 2,7GHz quadcore-processor die gebaseerd is op de Haswell-architectuur. Deze chiparchitectuur is vrij zuinig en kan op momenten ook enorm krachtig zijn. De grafische kracht komt van een Nvidia GeForce GTX 870M-videokaart met 6GB aan GDDR5-geheugen, die genoeg power heeft om de nieuwste games met de hoogste instellingen te draaien. Verder zorgen 8GB aan werkgeheugen en een 128GB ssd voor de snelheid, en kan een harde schijf van 1TB worden gebruikt voor opslag van video's, foto's en muziek.

In-game prestaties

Door het gebruik van zowel een krachtige processor als videokaart is de GT70 uiterst geschikt voor games. Alleen Skyrim zorgt bij zijn allerhoogste instellingen voor een hapering hier en daar, dat samen met het high-textures-pack geen ideale combinatie is. Als we de instellingen iets terugschroeven, en wel naar 'zeer hoog', draait Skyrim op een stabiele 50-60 frames per seconde. Titanfall en Battlefield zijn op de hoogste instellingen prima te spelen met een stabiele framerate van 60 frames per seconde, de door vele gamers bepaalde sweet spot voor first-person shooters. Bij de drie games blaast de GT70 behoorlijk en wordt de laptop vrij warm, maar vertoont geen extremen daarvan.

De Dynaudio-speakers doen hun best tijdens gamen en zijn de standaard audio-component van MSI-gamelaptops geworden. Niet zonder geldige reden, want de speakers presteren prima en laten een hard en duidelijk geluid klinken. Het gamegeluid kan gemakkelijk een kleinere kamer vullen zonder dat het geluid vervormt, schel klinkt of ruist.

Windows 8.1

MSI's laptop wordt geleverd met Windows 8.1, de laatste versie van Microsofts besturingssysteem, en een rits bloatware. Zo krijg je een reeks programma's waar je specifieke onderdelen van de laptop mee kunt beheren, zoals het toetsenbord of de ventilatoren, maar levert MSI zijn gamelaptops ook met ongewenste software als Magix MX Suite (een trial) en Norton Antivirus (ook een trial). Bijzonder irritant, want dergelijke programma's voegen voor niemand iets toe en mocht je de software écht graag willen, kun je het altijd handmatig downloaden.

Of Windows 8 fijn werkt met laptops zonder een touchscreen mag je zelf bepalen, maar de algemene consensus is dat Microsoft zijn visie voor pc-software nog niet helemaal op orde heeft. Windows 8 werkt overigens wel snel en stabiel voor gamers, waarbij het verbeterde geheugenbeheer een fijne verbetering is die zijn voorganger mist. Dat merk je ook aan de accuduur, want Windows 8 werkt samen met de Haswell-chip vrij energiezuinig. Tijdens het werken binnen de Windows-omgeving haalt de GT70 een dikke drie uur met de helderheid op driekwart. Bij gamen wordt dit drastisch verminderd naar ruim anderhalf uur.

Conclusie

MSI maakt het gat tussen de game-pc en -laptop kleiner. Hoewel velen een game-pc zullen prefereren vanwege de veelal goedkopere prijs, de mogelijkheid tot aanpassen en het kiezen van eigen scherm en randapparatuur, is een gamelaptop voor sommigen een uitstekende keuze vanwege de minimale ruimte die het apparaat inneemt, de draagbaarheid en de mogelijkheid om de laptop ook voor andere zaken als studie of werk te gebruiken. Maar het verschil qua prijs en prestaties tussen een game-pc en -laptop wordt ook met de GT70 opnieuw kleiner.

De GT70 laat zien dat krachtige gamelaptops geen duizenden euro's hoeven te kosten. Daar waar sommige fabrikanten je 2000 euro laten betalen, vraagt MSI voor de GT70 1549 euro. En dat is helemaal niet zo veel als je bekijkt wat je krijgt. De hardware is snel en krachtig, het scherm is groot en full-hd en de extra's - zoals een toetsenbord, trackpad en speakers - zijn dik in orde. En zelfs aan die bloatware van MSI is iets te doen: gewoon Windows 8.1 opnieuw installeren.

Pluspunten: Uitstekende prijs-kwaliteitverhouding, fijn toetsenbord en trackpad, redelijke accuduur

Minpunten: Slechte kijkhoeken scherm, bloatware

Adviesprijs: 1549 euro

Specificaties

  • Type: MSI GT70 2PC 1077NL
  • CPU: Intel Core i7 4800MQ 2,7GHz
  • GPU: Nvidia GeForce GTX 870M / 6GB GDDR5
  • LCD: 17,3 inch full-hd non-glare (1920 bij 1080 pixels)
  • RAM: 8GB
  • HDD: 128GB ssd + 1TB HD (7200 RPM)
  • Overig: SteelSeries-toetsenbord, Killer LAN 2200, Matrix Display-ondersteuning, Dynaudio

Deze laptop is ter beschikking gesteld door Alternate en onder meer te bestellen op de site van Alternate