Veel gamelaptops hebben hetzelfde probleem: ze zijn veelal te groot om mee te nemen en te lelijk om in het openbaar open te klappen. De Razer Blade - die zowel in een 14 als 17 inch-versie komt - is één van de eerste gamelaptops waarbij het design net zo belangrijk is als de hardware. De GS70 van MSI wil de strijd met de Blade aangaan, en laat zien dat ook dunne gamelaptops prestaties kunnen leveren.

MSI GS70

Wel de wow-factor

De GS70 is voorzien van een donkere aluminium behuizing waar het enige opvallende aspect het gekleurde logo op de bovenkant is. De aluminium bovenkant heeft een geborstelde afwerking, maar hier is ook een plastic strook bevestigd. Dit soort inconsistenties maken de GS70 niet zo gestroomlijnd als de Blade, maar het apparaat heeft nog wel de wow-factor waar zo weinig gamelaptops over beschikken. Dat komt voornamelijk door zijn slanke design, want het apparaat is maar 21,8 millimeter hoog en weegt zo'n 2,6 kilo.

Aan de zijkanten zijn ingangen voor usb 3.0, hdmi, ethernet, mini displaypoort, een headset en een kaartlezer te vinden. Het toetsenbord van de GS70 is afkomstig van SteelSeries, een gerenommeerd fabrikant van gameaccessoires, en beschikt over led-verlichting die geheel naar eigen wens kan worden ingesteld. Zo heb je de mogelijkheid om het toetsenbord van verschillende kleuren te voorzien, maar kun je er ook voor kiezen om alleen de belangrijkste toetsen op te laten lichten of de led-verlichting geheel uit te schakelen. Daarnaast geeft het toetsenbord genoeg feedback om snel te kunnen typen en heeft MSI de Windows-toets aan de linker onderkant vervangen door een grotere ctrl-knop. Een fijne geste voor gamers.

De touchpad reageert goed op aanrakingen en specifieke vingerbewegingen, waaronder in- en uitzoomen, scrollen en wisselen tussen apps. Het valt daarbij op dat de touchpad en het toetsenbord vrij dicht op elkaar zitten en dat er juist veel ruimte tussen het toetsenbord en het scherm is. Daar bevindt zich een groot ventilatierooster dat koude lucht opneemt. Via de zijkanten wordt de warme lucht weer afgevoerd. Hierdoor zou de onderkant van de gamelaptop minder heet moeten worden.

MSI GS70

Helder en luid

Het 17,3 inch full hd-scherm van de GS70 is voorzien van een resolutie van 1920 bij 1080 pixels. Het scherm heeft een matte afwerking waardoor glinsteringen van de zon verminderd worden. Dit zorgt ervoor dat het scherm in de trein of buitenlucht beter zichtbaar is. De kleurweergave is erg natuurgetrouw en komt nergens te geforceerd over. Ook de helderheid van het scherm is dik in orde. Zowel video's als games worden duidelijk en met detail weergegeven.

In de scharnieren van het scherm zitten de twee speakers van de GS70 verstopt. Dat is designtechnisch een interessante keuze; hierdoor oogt de laptop veel strakker. De geluidskwaliteit van de speakers is daarnaast ook dik in orde. De 2.1-speakers werken met een subwoofer onder het toetsenbord en produceren een helder geluid. De bas is ook hard genoeg om de juiste ondersteuning bij games te bieden, zoals harde lage tonen bij ontploffingen of geweerschoten.

MSI GS70

Genoeg fps

De GS70 beschikt over een Intel Core i7 4700HQ met een energiezuinige Haswell-processor. Deze nieuwe generatie processor van Intel zou de accuduur van laptops met zo'n 50 procent moeten verlengen. De energiezuinige Haswell-processor zorgt ervoor dat de GS70 met normaal gebruik ongeveer vijf tot zes uur mee gaat. Door gamen wordt de accuduur drastisch verkort. Een potje Battlefield resulteert na anderhalf uur in een dode batterij. Het valt daarbij op dat de onderkant van de GS70 ondanks de speciale koelingsmethode toch nog erg heet wordt. De warme lucht verlaat via de zijkanten de laptop, maar het aluminium geleidt de warmte iets te goed. Het is daarom niet aan te raden om met de GS70 op schoot te gamen.

Verder is de laptop voorzien van een Nvidia Geforce GTX 765M met 2 GB aan grafisch werkgeheugen, 16 GB aan werkgeheugen en twee ssd's in raid 0. Dit zorgt ervoor dat de lees- en schrijfsnelheid enorm toeneemt ten opzichte van een toch al langzamere normale harde schijf. Het is ook mogelijk om de GS70 met één ssd en harde schijf aan te schaffen.

Ondanks het full hd-scherm van de GS70 is de hardware nog steeds in staat om vrij indrukwekkende prestaties te leveren. Zo draait Battlefield 3 op de hoogste instellingen op een vrij stabiele 30 frames per seconde (fps) en produceert de hardware met BioShock Infinite op de hoogste instellingen zo'n 40 fps. Met Crysis 3, een zeer zware game, heeft de GS70 meer moeite. Zo draait de game op zo'n 20 tot 30 fps, maar heeft de laptop last van plotselinge vertragingen waar de fps naar 10 tot 20 zakt. Dit is echter niet ongewoon voor gamelaptops en zegt meer over Crysis 3 dan over de daadwerkelijke hardware van de GS70.

Daarnaast ondersteunt de GS70 4K-output waarmee films op een extern scherm met een resolutie van 3840 bij 2160 pixels kunnen worden afgespeeld. Het is eveneens mogelijk om drie externe schermen met de laptop te verbinden waarna de game in zijn geheel over de drie schermen wordt geprojecteerd.

MSI GS70

Kort plezier

De GS70 wordt geleverd met Windows 8 en heeft in tegenstelling tot veel ultrabooks geen aanrakingsgevoelig scherm. Windows 8 biedt een verbeterd geheugenbeheer en draait stabiel. Zo stottert de GS70 niet en vormt de bloatware van MSI de enige ergernis binnen de software. MSI staat er al langer om bekend om zijn laptops van veel (overbodige) software te voorzien en de GS70 is geen uitzondering. Denk aan programma's als Norton, Magix MX Suite en BlueStacks. De laptop werkt pas echt fijn als je Windows 8 even opnieuw installeert en met een schone lei begint.

Goede balans

De GS70 is een dappere en grotendeels geslaagde poging om een concurrent voor de Blade Pro op de markt te brengen. Wel schieten het design en de prestaties van de gamelatop van MSI net te kort om zich echt met de Blade te kunnen meten. Ook is het formaat van de GS70 een beetje onhandig, want door het 17 inch-scherm is de laptop - ondanks zijn slanke design - een beetje log en niet zo gemakkelijk mee te nemen. De Blade heeft optioneel een kleiner 14 inch-scherm met een lagere resolutie en is mede door zijn kleinere formaat erg draagbaar.

MSI mag de strijd met Razer weliswaar verliezen, de GS70 is nog steeds een kwalitatief hoogstaande en zeer aantrekkelijke laptop. De adviesprijs van 1899 euro is hoog, maar niet onredelijk. De 17 inch Blade heeft bijvoorbeeld een flink hoger prijskaartje terwijl de hardwarespecificaties ongeveer gelijk zijn. De GS70 biedt als één van de eerste een goede balans tussen grafische kracht, design en betaalbaarheid. Een koers die alleen maar kan worden bejubeld, maar niet zonder enkele kleine concessies komt.

Pluspunten: Slank aluminium design, ssd's in raid, grafische prestaties
Minpunten: Veel bloatware, ietwat korte accuduur, afwerking niet zo indrukwekkend als Blade
Adviesprijs: 1899 euro