Microsoft heeft een tijdje terug twee grote merken gekoppeld, namelijk Windows Live Messenger en Xbox 360. Het was al geruime tijd mogelijk om via Messenger te kijken wat je Friends op Xbox Live doen, maar tegenwoordig kun je ook al chatten via de Xbox 360. Om dat chatten te bevorderen is nu de Messenger Kit uit.

Heel leuk dat Messenger op de Xbox 360, maar zelf vind ik het typen op de Xbox 360 werkelijk verschrikkelijk. Hoewel Microsoft zijn best heeft gedaan om een goed digitaal toetsenbord op je scherm te krijgen, is het toch altijd maar behelpen om te typen met een controller. Berichtjes sturen naar elkaar doe ik meestal al zo kort mogelijk en voor de rest probeer ik het typen te vermijden. Die ellende is gelukkig voorbij met de Messenger Kit, omdat je nu een klein toetsenbordje aan je Xbox 360-controller kunt klikken, de Chatpad.

De Chatpad is een 47-knoppig QWERTY-toetsenbord dat je onderaan een controller klikt. Het is even duwen geblazen, maar als het toetsenbordje eenmaal vast zit sluit het bijna naadloos aan. Hoewel de Chatpad erg licht is, wordt de controller er wel iets zwaarder door. Je merkt tijdens het gamen wel dat er een extra component aan je controller hangt. Je pink en ringvinger worden toch op een andere positie neergezet en dat voelt anders. Natuurlijk is dit puur een kwestie van gewenning en als je een aantal dagen met de Chatpad aan de controller vast hebt gespeeld, weet je niet meer beter.

De Chatpad is echter ook niet echt bedoeld om tijdens het gamen te gebruiken, maar moet vooral het chatten op de Xbox 360 bevorderen. Als je Xbox 360 naast je computer staat zal de Chatpad zeker niet je computertoetsenbord vervangen, en het zou dan ook onzin zijn om op je Xbox 360 te chatten. Staat je Xbox 360 echter in de woonkamer, of heb je zin om gewoon lekker op de bank of in bed te blijven liggen, dan biedt het ding daadwerkelijk uitkomst.

Het chatten gaat vlot, en je kunt zelfs door chatten tijdens films of games door een speciaal schermpje dat over het hoofdscherm heen gaat. Dit schermpje is klein genoeg zodat je nog veel kunt zien, maar groot genoeg om goede gesprekken te voeren. Je kunt makkelijk wisselen tussen de verschillende gesprekken, maar voor een beter overzicht kun je beter een hoofdscherm tevoorschijn halen waarbij je de hele contactlijst ziet.

Omdat het toetsenbordje 'maar' 47 knoppen heeft, moest er wat verzonnen worden om alle andere tekens op het scherm te krijgen. Het resultaat is twee functieknoppen en drie functies per gewone knop. Er is gewoon een Shift-knop voor de hoofdletter, maar voor alle andere tekens zul je de groene en oranje knop in de hoeken van het toetsenbordje moeten gebruiken. Als voorbeeld: de J-knop geeft een j, met de Shift-knop een hoofdletter J, met de groene knop een apostrof en met de oranje knop aanhalingstekens. Vooral in het begin is dat dus zoeken geblazen.

Omdat je de Chatpad onderop de controller klikt, is er geen plek meer voor de headset. Daarom zit bij het Messenger Pack ook een extra headset met de geluidsregelaar in het midden van het snoer. Deze kun je ergens aan je kleding vastklikken, zodat je niet naar de mute-knop hoeft te zoeken tijdens het spelen.

De Messenger Kit is ideaal voor diegene die op de bank, in bed of in de woonkamer wil chatten via Windows Live Messenger. Stuur je vaak lange berichtjes, dan kun je ook nog overwegen om de Kit te aan te schaffen. De Messenger Kit is verkrijgbaar voor €29,99.