De naam Mad Catz zal niet bij iedereen even bekend in de oren klinken. Het Amerikaanse bedrijf uit San Diego is voornamelijk gespecialiseerd in nicheproducten, zoals zeer uitgebreide en ingewikkelde controllers voor simulatiegames en oude arcade-controllers met een pook en grote knoppen. Misschien ken je Mad Catz wel van hun enorm populaire R.A.T.-lijn, de muis die je half uit elkaar kan schroeven en ook weer in elkaar kan zetten.

De R.A.T.-muizen worden door veel gamers gezien als de ultieme muis die je geheel naar eigen wens kunt aanpassen. De S.T.R.I.K.E-toetsenborden willen dezelfde kwaliteit waarborgen, maar zijn niet uit elkaar te schroeven. Daarnaast beschikt de S.T.R.I.K.E. 3 niet over mechanische toetsen, ook al geeft Mad Catz de toetsen de hippe naam P.U.L.S.E keys. Kan Mad Catz desondanks dezelfde kwaliteit garanderen die we van de R.A.T.-lijn gewend zijn?

Mad Catz Strike 3

Glimmend rood

De S.T.R.I.K.E. 3 komt in drie verschillende kleuren: zwart, wit en rood. Wij ontvangen laatstgenoemde, en de rode kleur is inderdaad sterk aanwezig. De gehele behuizing van het toetsenbord is felrood gekleurd en heeft een glimmende afwerking. Bij alle drie de modellen zijn de toetsen zwart en wordt een zwarte polssteun met het Mad Catz-logo geleverd. De polssteun is van matzwart plastic gemaakt, maar op de plekken waar de polsen op leunen is er een glimmend zwart vlak te vinden dat binnen enkele minuten al vol met vette vegen zit. Een vreemde keuze van Mad Catz op precies op die plekken voor glimmend plastic te kiezen.

Dat Mad Catz altijd een oog voor vreemde designs heeft, is te zien aan zowel de R.A.T.-muizen als de S.T.R.I.K.E.-toetsenborden. Het Amerikaanse bedrijf houdt van futuristische designs met uitstekende hoeken, en de S.T.R.I.K.E. 3 is daar geen uitzondering op. De bovenkant van het toetsenbord steekt omhoog waardoor de macro-toetsen zestig graden gedraaid staan. Dit geeft samen met het langwerpige gat aan de bovenkant een eigenzinnig effect aan het toetsenbord. Waar dit gat voor dient, blijft in het ongewisse, want een handvat is het gezien de instabiliteit tijdens het oppakken en dragen niet.

Aan de bovenkant is ook nog een fijne schuifknop te vinden die je de Windows-toets snel laat in- of uitschakelen. Een handigheidje voor tijdens het gamen om zo plotseling onderbroken speelsessies te voorkomen. Verder is de spatiebalk extra groot, zijn er mediatoetsen aanwezig die de muziek, het volume en de led-verlichting kunnen bedienen, en kun je de vijf extra functietoetsen boven de pijltjestoetsen aan specifieke acties koppelen.

Leds en macro's

De installatie van de S.T.R.I.K.E. 3 is grotendeels plug-and-play. Je steekt de rode stevige draad in de usb-poort waarna het toetsenbord klaar voor gebruik is. Om van alle mogelijkheden gebruik te maken, is het noodzakelijk dat de software wordt geïnstalleerd. De Mad Catz-software kenmerkt zich door een vrij simpele interface die grotendeels bestaat uit het tabblad programming. Hier kun je macro's aan de betreffende toetsen toewijzen en macro's instellen. In totaal zijn er twaalf macrotoetsen aanwezig en kun je met de mode-knop tussen verschillende profielen schakelen. Zo heb je de mogelijkheid om voor verschillende games andere macro's toe te wijzen. De profielen zijn eveneens te downloaden waarna je ze op een andere pc opnieuw kunt toevoegen.

Eenmaal aangesloten valt de vrij felle led-verlichting direct op. De kleur van de led-verlichting is in de Mad Catz-software te veranderen en staat bij het rode model standaard op rood ingesteld. Via de mediatoetsen kun je de led-verlichting feller maken of juist dimmen, maar het is niet mogelijk om de led-verlichting per toets in te stellen. Daarnaast wordt elk profiel van een eigen kleur voorzien. Zo kun je gemakkelijk tussen verschillende game-profielen wisselen met de mode-knop.

Mad Catz Strike 3

Plastic membranen

De S.T.R.I.K.E. 3 is geen mechanisch toetsenbord, maar volgens Mad Catz zorgen de P.U.L.S.E.-toetsen voor eenzelfde effect, maar dan zonder het typische klikgeluid. In de praktijk klopt het dat de toetsen meer feedback geven zonder het overdreven klikgeluid te produceren. Dit wordt gerealiseerd door een speciaal membraan onder de toetsen. Als we enkele toetsen van hun plaats wippen, laat de binnenkant een membraan van zacht plastic en een eveneens plastic switch zien.

Het gebruik van niet-mechanische switches heeft wel degelijk effect op het gebruik van het toetsenbord. Hoewel de S.T.R.I.K.E. 3 absoluut geen verkeerd toetsenbord is om mee te typen en te gamen, zorgt het gebruik van plastic membranen voor een ietwat doffe en onbevredigende feedback. De toetsen zijn beter dan een gemiddeld niet-mechanisch toetsenbord, maar komen niet in de buurt van een écht mechanisch toetsenbord. Daarnaast biedt de S.T.R.I.K.E. 3 een rollover van zeven toetsen. Dat is helemaal niet weinig, maar een mechanisch toetsenbord zou een complete rollover bieden: een eigenschap waar veel rts- en mmo-spelers waarde aan hechten.

Licht en eigenwijs

Het toetsenbord van Mad Catz is eigenzinnig en eigenwijs, maar niet echt slecht te noemen. Het ontbreken van mechanische toetsen is natuurlijk een groot minpunt, maar de S.T.R.I.K.E. 3 verbloemt dit gemis behoorlijk. Ook ben je vrij snel gewend aan het flitsende design dat tevens erg licht is. De S.T.R.I.K.E. 3 weegt met gemak de helft van een normaal gametoetsenbord, wat 'm erg geschikt maakt om mee te nemen naar een lan-party.

Met een adviesprijs van 99 euro is de S.T.R.I.K.E. 3 ook niet het duurste gametoetsenbord op de markt. Het apparaat biedt niet alle opties die je van high-end gametoetsenborden gewend bent, maar met een overdaad aan functionaliteiten wil de S.T.R.I.K.E. 3 zich ook niet onderscheiden. Dat doet het met een eigen design dat je haat of waar je van houdt. De kwaliteit die Mad Catz met zijn instapmodel biedt, is zijn prijs in ieder geval zeker waard.

MadCatz Strike 3

Pluspunten: Stevige kwaliteit, licht, overzichtelijk, software
Minpunten: Geen mechanische toetsen, design kan te opvallend zijn
Adviesprijs: 99,99 euro