Review: Logitech G502 Proteus Core gamemuis | Gamer.nl

Review: Logitech G502 Proteus Core gamemuis | Gamer.nl

EA Sports heeft een gratis FIFA 14 Ultimate Team: World Cup-modus aangekondigd voor FIFA 14.

Ik ken weinig gamers die nog nooit een G5 in hun bezit hebben gehad. In 2005 bracht Logitech deze populaire gamemuis op de markt. Het apparaat was een kleine revolutie in de hardwarewereld: de G5, die in 2009 is vervangen door de G500, werd in veel computerzaken verkocht en bood als een van de eerste gemakkelijk verkrijgbare gamemuizen een ergonomisch design. De G502 Proteus Core is een van zijn vele opvolgers, maar pakt het duidelijk anders aan dan bijvoorbeeld de G500s of de draadloze G602. De nieuwe gamemuis laat de toekomst van Logitech zien, waarbij een futuristisch design wordt gecombineerd met vertrouwde features en een uitstekende optische sensor.

Logitech G502 Proteus Core

Futuristisch

Het futuristische design van de G502 Proteus Core kun je bijna vergelijken met de R.A.T.-muizen van Mad Catz, alleen is de Proteus Core niet half uit elkaar te halen om het gewenste design te krijgen. De G502 is hoekig, stoer en vooral enorm functioneel. De muis heeft tien knoppen, waarvan één sniperknop waarmee je snel een vooraf ingestelde dpi-waarde kunt activeren die bijvoorbeeld het snipen gemakkelijker maakt. Ook de vier knoppen aan de linkerkant van de G500 zijn opnieuw toegevoegd aan de G502, waardoor je genoeg ruimte hebt om extra acties of macro's toe te voegen.

Een andere intere ante toevoeging is een speciale knop waarmee je de snelheid van het scrollwiel verandert. De eerste modus is het standaard scrollen, waarbij je tijdens het scrollen kleine klikjes voelt en hoort. De tweede modus geeft het srollwiel vrij spel. Geef er een flinke draai aan en het wieltje blijft gemakkelijk seconden draaien. De vrije modus is handig tijdens het navigeren door websites, maar het scrollen-met-klik is juist weer geschikt voor het verwi elen van een wapen tijdens het gamen. De tweede knop onder het scrollwiel laat je de dpi-waardes aanpa en. Het gekozen profiel wordt middels de blauwe streepjes aan de linker zijkant getoond, die samen met het logo de enige twee blauwe leds op de muis zijn.

Als laatste levert Logitech ook nog vijf gewichtjes van 3,6 gram mee. Deze gewichtjes hebben de vorm van een boomerang en zijn via de onderzijde van de Proteus Core aan de muis toe te voegen. Daarnaast heb je de keuze hoe je de gewichtjes plaatst, waardoor je zelf de gewichtsverdeling kunt bepalen. De gewichtjes hebben dus niet alleen een boomerang-vorm omdat het erg cool uitziet; deze vorm is in de praktijk ook nog eens heel handig om gewicht te verdelen.

Logitech G502 Proteus Core

Caliberen met resultaat

Ondanks de ietwat bolle rug is de G502 ook geschikt voor kleinere handen. Dat komt grotendeels door de lange standaardknoppen. Het maakt niet uit of je aan de bovenkant, het midden of de onderkant van de knop drukt: hij biedt altijd dezelfde fijne feedback en klikt elke keer net zo fijn. Door de gladde onderkant vliegt de Proteus Core over de muismat en, indien 'ie te snel gaat, kun je altijd nog wat extra gewichtjes aan de muis toevoegen. Ik heb liever een zware muis met een lage gevoeligheid, maar veel profe ionele gamers willen een zo licht mogelijke muis met een hogere gevoeligheid om zo snel mogelijk te kunnen reageren. Verder is de linker- en rechterkant van de G502 voorzien van een rubberachtig materiaal voor extra grip: ideaal voor warm zomerweer en klamme handjes.

Via de Logitech-software zijn de standaardtaken uit te voeren: knopacties wijzigen, macro's aanmaken en toewijzen en natuurlijk de dpi-instellingen aanpa en en activeren. Maar de software biedt nog een andere toffe feature: het tunen van de muis op basis van je muismatten. Hierdoor herkent de optische sensor of je een gladde, stroeve of oneven oppervlakte als muismat gebruikt. Ik zweer al jaren bij stroeve stoffen muismatten die uitstekend functioneren met een lage sensitiviteit, maar de muis kan ook speciaal worden gekalibreerd voor ultragladde muismatten. Op het eerste gezicht lijkt kalibreren niet veel uit te maken, maar als je de instellingen van een stoeve muismat op een gladde gebruikt en vice versa, presteert de muis beduidend slechter. Het kalibreren heeft dus wel degelijk nut.

Optisch vs. laser

De G502 beschikt over een optische sensor. Het verschil tu en een optische en lasersensor is vrij simpel: laatstgenoemde gebruikt een laser (meestal een rondje) om de oppervlakte waar te nemen en bewegingen te registeren, de optische sensor gebruik hiervoor een led (meestal een vierkantje). Veel gamers prefereren optische sensoren, omdat ze bewegingen het betrouwbaarste zouden registreren, met name omdat er vrijwel geen versnelling van bewegingen plaatsvindt. Hierdoor wordt de 'echte afstand' vaker geregistreerd, wat de nauwkeurigheid ten goede komt.

Logitech G502 Proteus Core

De optische sensor van de G502 is wel erg bijzonder: het is een van de eerste optische sensoren die zeer hoge dpi-waardes kan registeren. De Proteus Core biedt ondersteuning voor 200 tot wel 12000 dpi, en dat is ongekend hoog voor een optische sensor. Ter vergelijking: de G500 had een maximum van 5700 dpi, de oude G5 had 'maar' 2000 dpi. Je zal een waarde van boven de 8000 dpi niet heel snel nodig hebben, maar het laat wel zien hoe nauwkeurig de optische sensor van de G502 is - en dat deze sensoren de afgelopen jaren sterk zijn verbeterd. In de praktijk merk je dit ook: ik heb weinig muizen gebruikt die zo nauwkeurig zijn als de Proteus Core. En het blijft een fijn gevoel dat de muisaanwijzer niet drie keer zo snel gaat als je de muis iets sneller beweegt dan normaal.

Het gebruik van een optische sensor heeft nog een ander voordeel: het drukt de prijs enorm, want een lasersensor is normaliter een stuk duurder. Daarmee komt de prijs van de G502 Proteus Core op 79,99 euro: een zeer aantrekkelijke prijs waarmee Logitech concurreert met andere muizen die veelal over minder features beschikken. Logitech laat met de G502 zien dat het tot de beste gamemuismerken behoort en, nog belangrijker, dat de de Proteus Core een waardige opvolger van de G5, de G500 en hun nalatenschap is.

Pluspunten: Fraai design, veel features, uitstekende optische sensor, gewichtjes
Minpunten: -
Adviesprijs: 79,99 euro


Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou