Logitech heeft zich al jaren geleden bewezen als één van de beste gamemuisfabrikanten ter wereld en blijft één van de merken die wijd verspreid is, in tegenstelling tot meer nichemerken als SteelSeries, Roccat en Razer. Maar naarmate de markt van gamemuizen drukker wordt en de kwaliteit steeds meer aan elkaar is gewaagd, probeer je als merk op andere gebieden te innoveren. De G402 Hyperion Fury is Logitechs laatste innovatie, dat met zijn optische sensor bewegingen tot wel 12,7 meter per seconde kan volgen. Maar heb je dat überhaupt nodig?

Versnellingsmeter en gyroscoop

Een muis die een dergelijke hoge snelheid kan volgen, is maar voor een kleine groep gamers interessant: professionele gamers. De meeste gamers zullen aan een normale muis meer dan genoeg hebben, maar de liefhebbers van shooters kiezen waarschijnlijk ook eerder een optische dan een lasermuis. Het is daarom een uitstekende zet van Logitech om een optische sensor te implementeren die wordt bijgestaan door een versnellingsmeter en gyroscoop, om zo secuur de bewegingen te meten - hoe snel te ze ook zijn.

Logitech

Een optische sensor kan versnellingen nauwkeuriger registeren waardoor er geen plotselinge versnelling plaatsvindt. Dit betekent dat de 'echte afstand' beter wordt geregisteerd, waardoor je geen last hebt dat je crosshair door een plotselinge versnelling iets te ver door schiet. De versnellingsmeter en gyroscoop ondersteunen de optische sensor door berekeningen door te geven aan de 32-bit-processor, die op deze manier hele snelle bewegingen kan volgen.

Daarnaast zijn optische sensoren ook nog eens een stuk goedkoper. Dat is ook aan de G402 Hyperion Fury te merken: de adviesprijs van de gamemuis bedraagt maar 59,99 euro. Je krijgt echter genoeg voor die prijs. De muis, die alleen voor rechtshandigen is geschikt, beschikt over het kenmerkende futuristische Logitech-design. Alleen deze keer is de muis niet voorzien van glimmend plastic. Een flink pluspunt, want dit komt de grip ten goede en zorgt ervoor dat de muis er niet zo snel smerig uitziet.

Knoppen en profielen

De muisknoppen, waarvan je er in totaal zo'n acht hebt, klikken goed en geven genoeg feedback. Er zijn twee knoppen gereserveerd om de dpi-waarde aan te passen, maar die kun je via de software van Logitech aan een andere actie koppelen. Blauwe leds tonen de huidige dpi-waarde en ook het oplichtende G-logo is een fraaie doch subtiele toevoeging aan de muis. Ook is er een sniperknop aanwezig, waarmee je tijdelijk een vooraf ingestelde dpi-waarde activeert. Kies jouw favoriete dpi-waarde voor snipen en je zult merken dat je na een tijdje niet meer zonder zo'n knop wilt en kunt.

De software van Logitech blijft een groot pluspunt van hun gameproducten. Het driverprogramma toont alle opties in een overzichtelijke interface en laat je onder andere specifieke profielen instellen. De profielen kun je op de G402 Hyperion Fury opslaan, waardoor je deze profielen ook op een andere pc kunt activeren. Daarnaast is het mogelijk om specifieke profielen aan games te koppelen, waarna het profiel automatisch wordt geactiveerd als je de betreffende game opstart. Dat scheelt je een hoop tijd en gedoe.

Logitech

Vlot en aantrekkelijk

Dat de G402 Hyperion Fury echt voor snelle bewegingen is gemaakt, is ook te merken aan het lichte gewicht en de gladde voetjes van de muis. Het apparaat vliegt over de meeste oppervlaktes heen, van een bureaublad tot een stroeve en gladde muismat. De muis is hierdoor zeer geschikt voor degenen die zo snel mogelijk met hun muis willen bewegen, maar voor de meeste gamers zal de G402 Hyperion Fury geen directe voordelen bieden als het gaat om de registratie van bewegingen.

Dan mag de G402 Hyperion Fury niet zo innovatief zijn als Logitech wil doen geloven, de fabrikant brengt wel een uitstekende gamemuis op de markt. Eentje die een solide design met een optische sensor en een aantrekkelijke prijs combineert. Als je iets meer kunt spenderen, kijk dan ook naar de G502 Proteus Core, die ook een optische sensor heeft maar net iets fraaier is afgewerkt en meer opties biedt.

Pluspunten: Solide design, optische sensor, sniperknop en software
Minpunten: Veel gamers zullen niet zo'n snelle muis nodig hebben
Adviesprijs: 59,99 euro