LG heeft een goede reputatie als het om schermen gaat, zowel voor mobiele apparaten, de televisie als pc. De LG 29EA73 is een indrukwekkend 29 inch-scherm met een ietwat vreemde beeldverhouding: 21:9 in plaats van het doorgaans gebruikte 16:9 of 16:10. Daarmee richt LG zich met het breedbeeldscherm op zware multimediagebruikers die baat hebben bij een dergelijk breed scherm. Een doelgroep waar gamers logischerwijs ook bij horen.

Klein?

De vrij kleine schermrand van de LG 29EA73 is één van de eerste uiterlijke kenmerken die direct opvalt. Door het gebruik van een kleine schermrand lijkt de LG 29EA73 nog groter en oogt het beeld aan de zijkanten erg fijn. Het scherm wordt geleverd met een ronde zilverkleurige standaard die glimt. Het monteren gaat nog wel wat moeilijk, want je moet het scherm in zijn plek houden terwijl je enkele schroefjes vast draait. Door de ronde standaard is de LG 29EA73 ook niet in hoogte te verstellen, waardoor het scherm vrij laag staat. Liefhebbers van een scherm op ooghoogte zouden het scherm dus op een verhoging moeten plaatsen of aan de muur moeten monteren.

Aan de achterzijde bevinden zich aansluitingen voor dvi-d, usb 3.0, een koptelefoon en twee hdmi-kabels. Laatstgenoemde is voornamelijk handig vanwege de feature Dual Link-Up, waarmee je twee apparaten aan de LG 29EA73 kunt koppelen en tegelijkertijd op het scherm kunt laten zien. Het beeld wordt dan in tweeën gedeeld, waarbij één van de apparaten via de DisplayPort is verbonden. Dit is handig voor degenen die veel verschillende apparaten gebruiken voor hun werk, zoals ontwerpers en fotografen.

LG 29EA73

Beeldkwaliteit

Het breedbeeldscherm van de LG 29EA73 is flink wennen. Dit komt omdat de verhoudingen enorm uit elkaar liggen waardoor Windows als het ware in elkaar wordt gedrukt. Het scherm is namelijk erg breed, maar niet zo hoog. Dit levert soms vervelende situaties op, zoals het eindeloos scrollen door lange artikelen van websites omdat er van boven naar beneden weinig ruimte beschikbaar is. Het is wel enorm fijn om een website, Word-document en Spotify als drie vensters naar elkaar te plaatsen. Daar levert LG ook speciale software voor, waarmee gebruikers heel simpel automatisch hun vensters naar een specifieke resolutie kunnen schalen.

Door de full-hd-resolutie van 2560 bij 1080 pixels is het beeld zeer scherp. Ook de kleurweergave is vrij natuurgetrouw, waarbij de kleuren iets koeler ogen dan we gewend zijn. Dit geeft een fijn effect in Windows, waardoor kleuren niet te verzadigd zijn en overdreven overkomen. Maar de kracht van de LG 29EA73 zit 'm in de beeldverhouding voor films en games. Want een beeldverhouding van 21:9 werkt enorm fijn bij dergelijke multimedia en schittert voornamelijk bij het spelen van games.

 LG 29EA73 Ultrawide Monitor

Gamen

Door de beeldverhouding van 21:9 worden films in een echte breedbeeldresolutie afgespeeld, waardoor zwarte balken verdwijnen of zodanig verkleiner dat ze nauwelijks meer zichtbaar zijn. Dit zorgt ervoor dat de beelden van films meer worden benadrukt en films duidelijker en scherper overkomen. Bij games wordt echter de grootste winst behaald: de games die gebruikmaken van de 21:9-beeldverhouding zijn echt een genot om te spelen. Zo is de verversingsfrequentie van 5ms meer dan genoeg voor de gemiddelde gamer en geeft de resolutie 2560 bij 1080 pixels een veel beter overzicht van de game.

Onder andere BioShock Infinite en Skyrim worden prachtig weergegeven op het breedbeeldscherm. Zo zie je door de beeldverhouding sneller waar je vijanden vandaan komen en kun je sneller reageren. Vooral bij first-person shooters merk je direct het voordeel van een dergelijk breed scherm, want de vertraging tussen het eerst rondkijken en daarna richten wordt enorm verkort. Het nadeel van de 21:9-beeldverhouding is dat sommige games de brede resolutie niet ondersteunen. Assassin's Creed: Black Flag plaatst bijvoorbeeld zwarte balken aan beide zijkanten, wat de game-ervaring drastisch verminderd.

De LG 29EA73 is compatibel met Windows en Mac en heeft een adviesprijs van 449 euro. Voor gamers levert het breedbeeldscherm grote voordelen op, zowel voor de ervaring als de prestaties van de gamer. En dat het scherm niet in hoogte verstelbaar is, het grote minpunt van de LG 29EA73, zal voor veel gamers de pret niet drukken. Desnoods zetten ze het scherm op een stapel boeken, want die sterk toegenomen headshot-ratio klinkt wel heel aantrekkelijk.

Pluspunten: Films en games profiteren van breedbeeld, beeldkwaliteit dik in orde, mooi design
Minpunten: Niet in hoogte verstelbaar, breedte vergt gewenning binnen Windows
Adviesprijs: 449 euro

Deze monitor is ter beschikking gesteld door Gamepc.nl. Momenteel is er een Facebook-actie van Gamepc.nl waar deze monitor is te winnen