Achtergrond
Black Desert Online

Review in progress: Black Desert Online

My Little Pony Online

Geschreven door Bastiaan Vroegop op

Vergelijk Black Desert Online met andere hedendaagse mmorpg’s en je raakt al snel teleurgesteld. De missies die je krijgt voorgeschoteld zijn grotendeels eentonig, het verhaal is matig en de opdrachten waarvoor je moet samenwerken stellen vaak niet veel voor.

Het is echter een vergissing om op deze manier te kijken naar Black Desert. Waar veel recente mmorpg’s volledig vertrouwen op missies, die vaak de enige manier zijn om in level te stijgen, is het in Black Desert slechts een van de weinige manieren om je tijd te spenderen. Als je geen zin hebt om tien monsters te doden of een orc-baas te verslaan, dan kun je er ook voor kiezen om te gaan vissen of om te handelen in luxevoorwerpen.

Dit soort zijdelingse activiteiten zitten wel vaker in online rollenspellen, maar ze zijn zelden een volwaardig onderdeel van het spel. Je kunt in World of Warcraft je inventaris helemaal vol vissen, maar je doet niet veel meer dan op het juiste moment op je muis klikken. Dat is in Black Desert wel anders. Achter nagenoeg iedere activiteit van het spel schuilt een uitgebreid systeem, waardoor het leuk is om dit soort dingen te doen. 

Black Desert Online

Paarden fokken

Neem bijvoorbeeld de paarden waar je op rond kunt rijden. Dit zijn geen simpele voorwerpen die je erbij pakt om even sneller te lopen, maar dieren die je zelf in het wild kunt tegenkomen en vangen. Met een zak suikerklontjes en een lasso kun je een eigen ros bemachtigen - met zijn eigen statistieken en level. Door je paard vervolgens te bekleden en te gebruiken wordt hij gaandeweg sneller en sterker, waardoor je hem op de paardenmarkt voor flink wat geld kunt verkopen. Tijdens onze eerste dagen in de game zijn we al meerdere mensen tegengekomen die hier hun volledige speeltijd aan hebben gewijd, zodat ze de rijkste paardenfokkers van het land kunnen worden.

Die paarden zijn overigens weer belangrijk voor andere spelsystemen, zoals het handelen. Je kunt met een rugzak bepaalde voorwerpen van de ene stad naar de andere vervoeren, om ze voor een iets hoger tarief te verkopen. Deze handelswaren zijn vaak zwaar, waardoor je personage langzaam wandelt, maar een goed paard - of zelfs een ezel - kan daar prima bij helpen. Hoe sneller je paard, hoe meer je kunt handelen en hoe meer je op een dag kunt verdienen. Die verworven centen kun je vervolgens weer steken in het kopen van een kar, zodat je nog beter te werk kunt gaan. 

Black Desert Online
Black Desert Online
Black Desert Online

Zandbak

Toen we aan Black Desert begonnen richtten we ons vooral op het levellen van ons personage, maar dat veranderde al snel naarmate er meer van dit soort systemen naar voren kwamen. Inmiddels interesseert het ons eigenlijk helemaal niks meer welk level we zijn - de activiteiten waarvoor je helemaal geen bepaald level nodig hebt zijn namelijk veel te leuk.

De nadruk op zoveel verschillende activiteiten zorgt ervoor dat Black Desert niet aanvoelt als een achtbaanrit, zoals wel het geval is in veel andere mmorpg’s. De game behandelt je als een van de vele inwoners van het virtuele land, die ervoor kunnen kiezen om op allerlei manieren door het leven te gaan. Ben je liever een boer dan een krijger? Geen probleem. Een verademing - dit soort 'sandbox'-mmorpg’s leken namelijk te zijn uitgestorven, al deed Archeage recent een poging om dit subgenre nieuw leven in te blazen.

Voor sommige specifieke onderdelen zul je af en toe toch je zwaard, staf of boog moeten pakken. Neem bijvoorbeeld het handelssysteem. Spelers kunnen van punt A naar punt B gaan om waren te verkopen, maar dat levert pas echt iets op als je een handelsroute tussen beide locaties hebt gebouwd. Dat kan alleen met Contribution Points, die je voornamelijk krijgt door ouderwetse missies te voltooien. 

Black Desert Online

Deze punten zijn voor wel meer onderdelen handig, zoals het kopen van huizen. Daar schuilt ook een diepgaand zijsysteem achter. Je kunt een huis namelijk zelf inrichten of juist inzetten als slaapplek voor je ingehuurde werkers. Je personeel kan vervolgens het land bewerken op een nabijgelegen boerderij of erts in een grot verzamelen. Dit soort materialen kun je dan zelf weer verkopen.

We hebben inmiddels vier dagen Black Desert Online gespeeld en alle geboden mogelijkheden waren duizelingwekkend. Wel zijn de achterliggende systemen soms best verwarrend. De game heeft niet echt een duidelijke tutorial die uitlegt hoe alles in elkaar steekt - in plaats daarvan staat er rechtsboven een knop, met daarachter tientallen video's die de systemen proberen te verklaren. Het is een wat luie aanpak die vaak niet effectief is. Veel van de video's waren voor ons volstrekt onduidelijk, waardoor we zelf moesten googelen om te ontdekken wat nou de bedoeling is. 

Black Desert Online
Black Desert Online

Voorlopige conclusie

We hebben in de afgelopen dagen slechts een fractie gezien van wat er allemaal kan in Black Desert. Een definitieve conclusie over de game durven we daarom nog niet te trekken. We kunnen wel zeggen dat dit een van de eerste mmo’s in jaren is waarin het verloop van de game als een mysterie aanvoelt. Op het moment is het ontzettend leuk om als handelaar rond te rijden op een kar met voorgespannen paard, maar het idee om ooit als visser de zee onveilig te maken is ook aanlokkelijk. Weinig mmorpg’s voelen zo werelds aan.

Black Desert Online is vanaf 3 maart verkrijgbaar voor pc. Gamer.nl blijft de game uitgebreid spelen en komt in de loop van de maand met een recensie.

Bron: null

Dit artikel delen:

Lees meer

Nieuwe beelden van Table Top Racing: World Tour Star Wars-acteur vraagt om singleplayer-modus voor Battlefront
21

Reacties op: Review in progress: Black Desert Online

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • incarnatus

    • 3 maart 2016 13:19
    En het zal nog een tijd duren voordat je doorhebt hoe alles werkt :)
    Contribution xp ( voor contr. points) krijg je volgens mij ook door gewoon met mensen te praten en speciaal energy investeren in een uniek onderwerp.

    Zo leer je ook nog is hoe bepaalde dingen werken in het spel.

    Als voorbeeld: Een npc die ik tegen kwam vertelde mij dat s'nachts monsters sterker worden maar dus ook meer xp geven als je ze verslaat.

    Het levelen van mij char boeit mij inderdaad ook niet veel. Het is nu meer dat al het handelen en craften al mijn tijd opslurpt :P
    Inmiddels heb ik 1 worker npc die aardappels verzameld zodat ik vervolgens bier kan maken om de andere 2 workers weer energie te geven zodat ze weer iron en copper kunnen minen voor mij :)

    Owja, en gewoon heel droog door een stad wandelen met de UI uit is ook genieten :)
    Het spel is ontzettend levendig, iedereen is van alles aan het doen incl. NPC's.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • BasVroegop

    • 3 maart 2016 14:29
    @incarnatus Voor wat ik heb gezien zijn de contribution points van dorpelingen vrij beperkt - dat zijn vaak vooral introductie quests met een kleine beloning. Eens zien of dat aanhoudt!

    Maar man, het is bizar om zo weinig om een level te geven in MMO's. Eerste game in jaren die als een oprechte wereld aanvoelt. :)

    Heb je al eens tegen een muur aangeleund? Dan kun je met een camera door de stad vliegen.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • incarnatus

    • 3 maart 2016 14:45
    @BasVroegop

    Ik moet er echt op letten om niet als een zombie telkens achter mijn PC te springen als ik thuis kom.
    Dit gevoel heb ik niet meer gehad sinds de hoogtijdagen van WoW :S

    En ja.. ik heb mijzelf al schuldig gemaakt aan meerdere selfies in de stad :P
    Start emote > Ctrl+u (Hide UI) > wacht op juiste moment > selfie!

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • bashnag

    • 3 maart 2016 13:20
    Klinkt grappig maar richt het zich niet teveel op de zij dingen?
    En wat is de endgame content ?

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • BasVroegop

    • 3 maart 2016 14:30
    @bashnag Tot nu toe zit het gelukkig niet veel in de weg. Die brede focus maakt het juist een interessante wereld. :)

    Endgame gaan we meer over vertellen in de uiteindelijke review. Ik begrijp echter dat deze niet als in de meeste MMO's is, omdat je meer bezig bent met je leven in de wereld ipv nieuwe gearsets.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • Vinniel

    • 3 maart 2016 14:37
    @bashnag Sandbox, 'zijdingen' is het hoofdgerecht. Althans, zo komt het op mij over. Als een soort tapas, i.p.v. een enkel stuk biefstuk. Ik ben iig heeeeel erg benieuwd n.a.v. deze recensie. Thx!

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • BasVroegop

    • 3 maart 2016 14:42
    @Vinniel Daar komt het inderdaad op neer, goed verwoord. :)

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • bashnag

    • 3 maart 2016 15:54
    @Vinniel ja ben ook zeker geïnteresseerd daardoor. Maar we benieuwd wat het te bieden heeft op Max lvl.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • Asharon

    • 3 maart 2016 13:54
    Ik zou deze game graag willen proberen middels een guest pass of free trial. Weten jullie of deze ook beschikbaar zijn of gaan komen?

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • BasVroegop

    • 3 maart 2016 14:38
    @Asharon Mensen die de game kopen krijgen een bepaald aantal guest passes om vrienden uit te nodigen. Dus je zult iemand moeten vinden die je wil uitnodigen. Dan kan je een week spelen.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • Asharon

    • 3 maart 2016 14:54
    @BasVroegop

    Oké, bedankt!

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • Megaman20XX

    • 3 maart 2016 14:13
    Maar wat ik een beetje mis aan dit stuk: wat heb je uiteindelijk aan al dat vissen en handelen etc. als je level niets uitmaakt? Wat is de endgame? Zijn er dungeons en raids en PVP ? Dit stuk gaat vooral over paarden temmen enzo maar hoe zit het met het gevechtsysteem is dat vernieuwend? Klinkt wel tof allemaal daar niet van. Of misschien ben je gewoon nog niet zover in de game kan ook natuurlijk ;) Het is tenslotte een review in progress.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • BasVroegop

    • 3 maart 2016 14:33
    @Megaman20XX Zoals je al zegt: dit is een review in progress. Al die vragen ga ik over een paar weken in de uiteindelijke review beantwoorden! Dit zijn mijn indrukken van de 30 uur die ik in early access heb kunnen spelen.

    We wilden graag al een vroege indruk bieden van het spel, omdat MMORPG's vrij grote games zijn om te reviewen. Maar vooral bij een groot spel zoals deze komt dan niet alles aan bod. Ik blijf echter spelen totdat ik alle belangrijke stukken heb gezien en doorgrond, en baseer daar later nog een review op.

    Maar voor wat ik tot nu toe heb gezien: dat vissen/paarden temmen/etc levert je in veel gevallen geld op, waarmee je jouw imperium kunt uitbouwen. En daarmee ben je deel van de economie van het spel. Wellicht dat er geen ouderwetse endgame is, aangezien die ook niet zo prominent aanwezig is in de echte economie. ;)

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • anyaka

    • 3 maart 2016 18:31
    @Megaman20XX, er zijn geen dungeons of raids, dit is echt een pvp spel…

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • Megaman20XX

    • 3 maart 2016 21:35
    @anyaka Ok nice ben benieuwd :)

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • rashura

    • 3 maart 2016 15:04
    "Deze handelswaren zijn vaak duur, waardoor je personage al vrij snel langzaam wandelt, "
    Interesting…
    Ik ben gister ook begonnen met BDO en merk gewoon dat ik nu gewoon lekker dingen verken en uitzoek inplaats van quests te grinden. Denk dat het farmen van monsters ook gewoon ontspannen aan blijft voelen omdat het spel gewoon LEUK is om in te spelen.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • BasVroegop

    • 3 maart 2016 15:31
    @rashura Foutje, zin klopt nu weer!

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • Ghaeis

    • 3 maart 2016 19:49
    Ik zou deze game ook zeer graag eerst eens proberen voor ik hem koop. Mocht iemand een trial key over hebben en je vindt niemand aan wie je die kwijt kunt, i'm your guy! Ik kan maar proberen, toch? :)
    Alvast onnoembaar bedankt!

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • LordRutgers

    • 3 maart 2016 22:57
    Heeft iemand toevallig een guest pass over? Zou dit graag eens willen proberen, maar ken helaas niemand die de game al heeft aangeschaft!

    Zit erg te twijfelen, lees hier allemaal goede verhalen maar de laatste tijd als ik games koop blijken die toch vaak teleur te stellen, heb niet zin om weer 40 euro tegen een spel aan te gooien om het vervolgens maar 30 min te spelen :P

    Zou het dus erg waarderen als iemand een geust pass over heeft en met mij wil delen!

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • rfsilent

    • 4 maart 2016 15:45
    Ik kan wat meer vertellen over Black Desert online. Mag vast en zeker geen lange verhalen schrijven hier, daarom houd ik het kort. Black Desert online is een prachtige MMORPG. Ik denkzelf één van de mooiste van de afgelopen 5 jaar. Je kunt deze Black Desert online eigenlijk niet vergelijken met andere MMORPG’s, het is zoveel meer dan dat. Het is een echte (immense) fantasiewereld waar iedereen zijn eigen leven heeft. De landschappen zijn immens uitgestrekt, je kunt nooit het einde zien. Er is nergens laatschermen (uitgezonderd in PvP). (Bijna) eindeloze vrijheid. Het is ook heel erg kleurrijk en vol met leven. Er zijn enorm veel soorten dieren, monsters en mensachtige, op het land, zee en in de lucht. Je hoort en ziet overal dingen. Je hebt dag en nachtcyclus, zelfs het weer veranderd. Je hebt eindeloze mogelijkheden en vrijheden in Black Desert online. Je bepaald zelf wat je wilt doen en op wat voor manier. Er is wel een verhaal en opdrachten in het spel, maar daar ben je niet aangebonden. Je bent altijd vrij om te doen, wat jij wil doen en hoe je het doet. Heb je geen zin om monsters te jagen, dan kun je ook gewoon wat gaan vissen of bessen verzamelen. Handel en verhandelen. Alles in het spel heeft waarde en is ergens goed voor. Je kunt echt je eigen leventje opbouwen, zelfs met eigen huis. Met dit spel kun je uren bezig zijn met één ding, het zal nooit saai worden. Je komt altijd wel iets nieuws tegen. Het is een Buy to Play spel, je hoeft dus niet elke maand speeltijd te kopen. Goedkoopste bundel is 29,99 euro. Dat geld is het naar mij mening, meer dan waard.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.