Review: Gunnar gamebril | Gamer.nl

Review: Gunnar gamebril | Gamer.nl

EA Sports heeft een gratis FIFA 14 Ultimate Team: World Cup-modus aangekondigd voor FIFA 14.

Een broodjeaapverhaal. Dat dacht ik toen ik voor het eerst van Gunnar hoorde. Een bril die je helpt langer te kunnen gamen? Het zal vast en zeker een placebo-effect zijn. Toch was mijn intere e gewekt. Want mochten de brillen van het Amerikaanse Gunnar wel werken, dan zou dat voor mij als gamer en jongen die gemakkelijk twaalf uur per dag naar een scherm kijkt de ideale oplo ing zijn. Uiteindelijk krijg ook ik soms gewoon stampende koppijn van het constant kijken naar een scherm.

Gunnar bestaat sinds 2007 en is opgericht omdat de man van medeoprichter Jennifer Michelsen migraine kreeg van lang naar een scherm staren. Michelsen, die toentertijd voor Oakley glazen ontwikkelde, startte zeven jaar geleden haar eigen brillenbedrijf om het probleem van haar man te verhelpen. De afgelopen jaren is Gunnar flink gegroeid en liggen de brillen onder andere in de Best Buy, een van de grootste elektronicawinkelketens van de Verenigde Staten.

Van design tot game

Gunnar stuurde twee brillen naar Gamer.nl op, de Intercept en de Scope. Eerstgenoemde heeft het uiterlijk van Raybans Wayfarer, de Scope is het gamemodel die beduidend lichter en flexibeler is dan de Intercept. De Scope is voornamelijk bedoeld voor het dragen in combinatie met een headset, de Intercept is de meer op design georiënteerde computerbril voor profe ionals die veel naar schermen kijken. Het montuur van de Intercept is volgens Gunner het populairste model binnen de collectie, mede omdat de Intercept is allerlei kleurtjes te verkrijgen is.

De Intercept voelt op je neus ongeveer hetzelfde aan als de Wayfarer, alleen dan iets lichter. De Intercept is comfortabeler om te dragen dan de Scope, die toch wat lo er en instabieler op je neus zit. De Intercept voelt daarmee echt aan als een normale bril, terwijl het dragen van de Scope juist niet als het dragen van een bril voelt. Een voordeel van deze flexibele pootjes is wel dat een headset zonder problemen op het montuur van de bril kan drukken. De Scope veert gewoon mee met de druk die de oorschelpen op je oren of daar omheen produceren.

Gele glazen

Beide Gunnar-brillen zijn voorzien van gele glazen, die Gunnar amber-glazen noemt. De gele glazen converteren het veelal felle witte licht van schermen naar een meer natuurlijke kleur. De eerste keer lijkt je scherm gewoon geel te worden, maar na een paar uur wen je er enorm aan: het scherm lijkt gewoon zonlicht naar je te stralen. Deze specifieke kleur zou je ogen helpen om vaker te rusten, waardoor je niet gaat turen en met je ogen gaat knijpen - één van de eigenschappen die hoofdpijn veroorzaakt.

Daarnaast valt het op dat de Gunnar-brillen het beeld ook een klein beetje versterken. Beide brillen beschikken over glazen die heel licht op sterkte zijn, waardoor de letters van het scherm plotseling iets groter ogen dan voorheen. Dit zou ook de rust voor de ogen ten goede moeten komen. In de praktijk zorgt het ervoor dat je alles iets scherper ziet dan normaal. Ook zouden de brillen het contrast tu en kleuren verbeteren, waardoor je beter onderscheid kan maken tu en kleuren en de vijand sneller kan spotten.

Maar werkt het ook?

De afgelopen maand heb ik de Gunnar-brillen veelvuldig gedragen. Hoewel mijn hoofdpijn hier en daar wel eens opspeelde, merkte ik dat ik langer door kon gaan zonder in mijn ogen te wrijven of even een pauze te nemen. Ook tijdens het gamen merkte ik dat ik langer door kon gaan zonder mijn ogen even op iets anders dan het scherm te richten. Of dat een goede ontwikkeling is of juist niet, laat ik even in het midden. Maar één ding weet ik zeker: met Gunner behoud ik langer mijn concentratie, of dat nu door de bril, het placebo-effect of een combinatie van beide komt. Want daar ben ik nog niet helemaal over uit.

Ik denk zeker dat de brillen van Gunnar bijdragen aan meer rust voor je ogen. Immers: het gele licht oogt na een tijd inderdaad natuurlijker dan het veelal wit-blauwe licht van computerschermen. Maar ik merk ook dat ik heel graag wilde dat het werkte. Dat ik 'm elke dag ging dragen en zo minder last van hoofdpijn of geïrriteerde ogen zou krijgen. En die geforceerde drang naar resultaat kan ook zeker van invloed zijn om mijn ervaring met Gunnar. Echter: diezelfde ervaring - dat de brillen inderdaad werken - hebben gelukkig vele anderen ook. En ondanks mijn twijfels over het placebo-effect zou ik nog steeds met liefde de prijs van een Intercept (69 dollar) betalen voor elke keer dat de bril mijn hoofdpijn verlicht of in zijn geheel wegneemt.


Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou