De populariteit van platte tv's is de reden dat de zogeheten soundbar, een soort langwerpige platte speakersoort, de afgelopen jaren zo'n opmars heeft gemaakt. Je plaats 'm onder of voor de tv en de geluidskwaliteit wordt sterk verbeterd. Het is een simpele maar effectieve oplossing voor gamers met goede oren. De DHT-T100 moet met een opvallend en niet te fors design zorgen voor een completere game-ervaring, maar dient ook om films en series meeslepender te maken.

Minimalistisch zwart

De zwarte DHT-T100 van Denon straalt minimalisme uit. Naast een langwerpige speakergrill en het logo van Denon is er verder niets aan de voorkant te zien. Aan de bovenkant van de soundbar bevinden zich enkele knoppen waarmee je de DHT-T100 in- of uitschakelt, de geluidsbron selecteert of het type geluid instelt. De soundbar van Denon plaats je onder de tv. Of beter gezegd: je zet de tv bovenop de DHT-T100, want het apparaat kan tot wel 27 kilogram aan. Door de plaatsing onder de tv zorgt de soundbar niet voor extra opsmuk in de woonkamer en kunnen alle kabels aan de achterzijde worden weggepropt.

De matzwarte afwerking maakt van de soundbar een stofmagneet, maar dat is niet ongewoon als je consoles, mediaspelers en andere hd-receivers gewend bent. Aan de achterzijde vinden we een analoge ingang voor een jackplug. Deze kan door mp3-spelers als een iPod of tv's zonder digitale uitgang worden gebruikt. Daarnaast zijn er ingangen voor optische digitale audio en coax digitale audio aanwezig. Deze kunnen door de tv worden gebruikt om het geluid naar de soundbar door te sturen.

Een hdmi-ingang is niet aan de achterzijde te vinden. Denon vindt dat beide digitale audio-ingangen voldoen. En eerlijk is eerlijk: als de tv eenmaal op de DHT-T100 is aangesloten, wordt het geluid van zowel consoles, receivers als andere apparaten door de soundbar opgepakt. Dit betekent: geen gepruts meer door het wisselen van geluidsbron en altijd het geluid van je tv in de kamer. Dat is geen unieke eigenschap voor een soundbar, maar wel een universeel voordeel van een dergelijke speakerunit.

Kind kan de was doen

Omdat de DHT-T100 maar een paar ingangen heeft, is het aansluiten een fluitje van een cent. Je verbindt de tv middels de juiste kabel met de soundbar, schakelt de tv in, selecteert de juiste bron en je hebt geluid. Vergeet echter niet om het geluid van je tv vrij zacht te zetten. Bij ondergetekende blies de DHT-T100 de borden uit de kast toen het geluid van de tv nog vrij hard stond omdat de speakers van de platte tv maar weinig kracht produceren. Denon levert ook een kleine afstandsbediening mee met dezelfde knoppen als aan de bovenkant van de soundbar. De afstandsbediening is niet veel groter dan een pinpas en werkt in de praktijk enorm fijn, vooral vanwege de mogelijkheid om snel tussen de tv- en bluetooth-audio te wisselen.

De DHT-T100 ondersteunt namelijk ook bluetooth-apparaten. Hierdoor kan de soundbar als bluetooth-receiver worden gebruikt om bijvoorbeeld vanaf je smartphone of tablet muziek via Spotify te streamen. Als de DHT-T100 wordt gebruikt om muziek te luisteren, is er ook een speciale geluidsmodus aanwezig die de hoge en lage tonen voor muziek optimaliseert. Zie het als een soort equalizer. De beschikbare geluidsmodi zijn muziek, muziekbreed, film, filmbreed en dialoog. De breedmodi zorgen ervoor dat het geluid meer door de kamer wordt verspreid, een handigheidje voor degenen met een grote zithoek met verschillende banken. De dialoog-modus is ideaal voor sitcoms, talkshows en andere beelden met praatgrage mensen.

Geluid

Het geluid dat de DHT-T100 produceert is indrukwekkend. De lage tonen dreunen hard door en voor een apparaat dat vrij dun is en vrijwel niets weegt, is het een grootse prestatie om de harde bassen van kogelschoten door de kamer te laten voelen. Maar ook de hoge tonen zijn erg zuiver en helder, waardoor een game als Grand Theft Auto 5 ook veel meer tot leven komt - van de dialogen, de muziek tijdens het rijden tot de subtiele slurpachtige geluiden die je maakt als je met natte schoenen loopt.

Een andere fijne eigenschap van de DHT-T100 is Denons virtuele geluidsverwerking. Hierdoor wordt surround sound als het ware nagebootst, een truc die we ook kennen van veel headsets. Het geluid is lang niet zo sterk als echte surround sound-sets, maar komt wel van pas tijdens gamesessies of het bekijken van een film. Door Denons virtuele geluidsverwerking komt een rijdende trein aan de linkerkant van het scherm ook echt van links, en in combinatie met de filmbreed-modus wordt het geluid nog voller.

Hoewel de DHT-T100 prijstechnisch lang niet voor iedereen de beste keuze is, zal de simpelheid, robuustheid en geluidskwaliteit van Denons soundbar velen bekoren. De DHT-T100 heeft veel concurrentie van fabrikanten met veelal goedkopere producten, maar op zowel het design, het gemak van het aansluiten als de geluidskwaliteit valt niets af te dingen.

Pluspunten: Minimalistisch design, sterk geluid, simpele aansluiting en bediening
Minpunten: Ietwat hoge prijs, weinig onderscheidende features
Adviesprijs: 299 euro