Corsair wil van zijn stoffige imago af. Het merk brengt kwaliteitsproducten – in het bijzonder geheugenmodules, voedingen en pc-kasten - voor een schappelijke prijs, maar heeft voor veel jeugdige gamers toch een beetje het imago van een oude kneuterige oom die iets te veel met technologie bezig is. Compleet onverdiend overigens, en dat wil Corsair laten zien met zijn Vengeance-lijn: producten voor gamers die het merk weer een fris uiterlijk moeten geven.

Hier probeert de Vengeance 2000 zijn steentje aan bij te dragen. De draadloze gameheadset is het huidige topmodel van Corsairs gameheadsetlijn en beschikt over 7.1 surround sound en twee speakertjes met een diameter van 5 centimeter. Hierdoor biedt de Vengeance 2000 dus geen ‘echte’ dolby surround – de headset beschikt immers niet over acht verschillende speakers, maar bootst dit softwarematig na. Daar hoeft Corsair zich niet voor te schamen, want veel gameheadsets gebruiken deze methode. Acht speakers in één headset is natuurlijk ook wat overdreven.

Iets te stevig

De Vengeance 2000 verdient geen schoonheidsprijs. De headset bestaat vrijwel geheel uit goedkoop aanvoelend plastic en om het nog erger te maken heeft Corsair het plastic een soort van chroom-achtige lik verf gegeven. Hierdoor voelt de headset niet alleen goedkoop aan, zo oogt de Vengeance 2000 ook nog eens. Dit geldt echter niet voor de zachte oorkussens en leren koptelefoonband, die zorgen dat de headset stevig over je oren zit.

Misschien wel iets te stevig, want je oren worden bijna kapot gedrukt door de druk van de Vengeance 2000. Dit verdwijnt echter na een paar uur gamen, als de headset uitrekt. Je kunt de headset wijder zetten, maar hierdoor gaat hij eerder op je oren leunen. De druk die de Vengeance 2000 uitoefent, betekent echter niet dat gamers met een groot hoofd de headset niet over hun oren kunnen schuiven. Integendeel: de headset kan tot een enorm grote en wijde stand worden geschoven waardoor zelfs Terror Jaap zonder problemen met de Vengeance 2000 kan gamen.

Biep biep

Om de Vengeance 2000 voor de eerste keer te gebruiken, moet je de headset eerst een paar uur opladen. Dit doe je door de headset via een micro-usb-kabel met de computer te verbinden. Een oranje led flikkert dan langzaam bij de micro-usb-ingang. De led kleurt groen als de Vengeance 2000 klaar is voor gebruik. Naast de headset krijg je ook een Wi-Fi-transmitter in de vorm van een usb-stick bijgeleverd. Deze kun je direct in de computer steken of in de bijgeleverde usb-dock, die als een soort van verlengingskabel fungeert.

Nadat de headset voor de eerste keer helemaal is opgeladen, is het de bedoeling dat je de Vengeance 2000 met de Wi-Fi-transmitter ‘paart’. Het usb-stickje zendt hiervoor een 2.4Ghz-signaal uit dat voor de meeste huiskamers meer dan voldoende is. Als je de headset inschakelt, zoekt deze direct naar het signaal. De led op zowel de Vengeance 2000 als de Wi-Fi-transmitter gaat dan snel knipperen, maar dit was niet het geval bij onze headset. In plaats daarvan was de headset al in minder dan een seconde met de Wi-Fi-transmitter verbonden.

Rillingen

In tegenstelling tot het goedkope uiterlijk heeft de Vengeance 2000 echt een zeer goede geluidsproductie. Het is verbazingwekkend hoe divers de headset is en voor welke doeleinden deze gebruikt kan worden. Zowel lage als hoge tonen beheerst de Vengeance 2000 erg goed en het volle geluid heeft zelfs iets ‘warms’ - iets dat je niet vaak bij dit soort type headsets hoort. Het maakt de Vengeance 2000 enorm geschikt om films en vooral muziek mee te luisteren. Daarbij moet wel gezegd worden dat de audiokwaliteit nog niet op het niveau zit van de echte fijnproevers, maar Corsair laat zien dat het wel degelijk mogelijk is om een gameheadset te fabriceren die óók zeer geschikt is om andere media mee te beluisteren.

Ook de 7.1 surround sound doet zijn werk naar behoren. Je hoort goed waar de vijanden rondlopen en in games als Borderlands 2 geven de idiote kreten van vijanden die plotseling achter je verschijnen een aangename rilling over je rug. De geluidseffecten klinken helder en scherp en er is een duidelijk onderscheid als een vijand kruipend of juist springend op je af komt: het geluid hoor je aan de onder- of bovenkant van de speaker. Grote explosies en afvurende kogels zullen echter iets minder heftig klinken door de vrij normale bas, wat veel gamers mogelijk juist op prijs stellen. Hierdoor worden andere geluidseffecten en achtergrondmuziekjes niet compleet door de zware bassen overschaduwd.

90% of 15%?

Aan de linkerkant van de Vengeance 2000 zijn een groot scrollwiel voor de volumeregeling en de microfoon geplaatst. Het scrollwiel regelt het geluidsniveau van Windows en werkt ook tijdens het gamen. Je kunt ook een speciale driver van Corsair installeren die je een apart Headset Control Panel geeft, waar je onder andere verschillende equalizers en surround sound-profielen kunt instellen. De equalizer is een handige optie, want deze biedt geluidsprofielen als MMO, FPS en Movie aan, waarbij respectievelijk de hoge tonen, lage tonen en de balans tussen deze twee worden benadrukt. De microfoon doet zijn werk naar behoren: je bent goed en duidelijk te verstaan, zonder dat er veel ruis voorkomt. Als je de microfoon omhoog buigt, dempt deze vanzelf het geluid.

De batterij van de Vengeance 2000 gaat ongeveer tien uur mee, maar in onze testen kwamen we op iets meer dan acht uur uit. Dit komt mogelijk omdat het de eerste batterijcyclus was, waardoor de batterijduur nog kan verbeteren. Mocht het energieniveau van de headset laag zijn, dan krijg je een piepgeluid te horen dat zich om een bepaald tijdsinterval herhaalt. Je kunt dan de Vengeance 2000 via een bijgeleverde usb-kabel met een usb-poort verbinden om deze direct op te laden terwijl je gamet. Het is echter wel een nadeel dat je geen batterijindicator hebt. Hierdoor weet je vaak niet of de headset nog 90% of maar 15% aan energie over heeft.

De Vengeance 2000 heeft ons verrast. Het ietwat goedkope uiterlijk doet anders vermoeden, maar de geluidskwaliteit is echt zeer goed. Dit komt niet alleen door de 7.1 surround sound tijdens het gamen, maar ook door de kwalitatieve geluidsproductie voor verschillende doeleinden, zoals het luisteren van muziek en kijken van films. Gamers die graag een headset willen die tot meer in staat is dan alleen kogelschoten lekker te laten klinken, zouden zeker eens de Vengeance 2000 over hun oren moeten schuiven.

Pluspunten: Zeer goede geluidsproductie voor verschillende doeleinden, gemakkelijke installatie, grote oorschelpen

Minpunten: Goedkoop uiterlijk, zit vrij strak in het begin, geen batterijindicator

Adviesprijs: rond de 130 euro