Review: CM Storm Sirus 5.1 | Gamer.nl

Review: CM Storm Sirus 5.1 | Gamer.nl

EA Sports heeft een gratis FIFA 14 Ultimate Team: World Cup-modus aangekondigd voor FIFA 14.

De Sirus 5.1 is in tegenstelling tot zijn concurrenten niet draadloos. Aan de linker oorschelp zit een lange en stevige draad die met een externe mixer die surround biedt. Het is ook mogelijk om de headset direct met de betreffende 5.1-audiopoorten van je pc te verbinden, waardoor je niet per se de mixer hoeft te gebruiken. CM Storm levert daarbij ook nog eens twee leren oorku ens naast de standaard stoffen oorku ens, waardoor je de keuze hebt: welke vind je het meest comfortabel zitten?

Geschikt voor grote hoofden

De Sirus 5.1 is een grote en zware jongen. De headset oogt zelfs een beetje log. Dat komt grotendeels door zes centimeter dikte van de gehele oorschelp. Het materiaal van de Sirus 5.1 bestaat vrijwel compleet uit plastic, met uitzondering van het hoofdku entje en de buigzame microfoon. Het plastic heeft een mooie matte afwerking en wordt niet snel smerig. De matte afwerking voelt zelfs een beetje leerachtig aan. Gamers met een groot hoofd zitten met de Sirus 5.1 goed, want zelfs het monster van Frankenstein zou de headset met gemak over zijn oren krijgen. Gamers met een klein hoofdje hebben minder geluk: de Sirus 5.1 is mogelijk net een tikkeltje te groot.

De headset moet zowel bij de stekker- als digitale verbinding samen met een usb-poort worden verbonden. Hierdoor krijgt de Sirus 5.1 stroom en gaan de rode lichtjes branden die de headset een gaver uiterlijk geven. Ze verdoezelen zelfs het feit dat de Sirus 5.1 soms wat goedkoop over kan komen. Dit komt door het overmatige gebruik van plastic, dat ook niet altijd even sterk voelt. Zo zijn de aansluitingen van de oorschelpen niet erg stevig gefabriceerd en is het jammer dat je nergens een meer premium materiaal ziet.

Een handige truc om de headset een wat luxere uitstraling te geven, is de leren oorku ens te gebruiken. Je kunt de stoffen oorku ens van de Sirus 5.1 demonteren en om de plastic randen de leren oorku ens vouwen. Dit gaat echter een stuk moeilijker dan gezegd: het is een enorm priegelwerk om het kleine leren randje om de plastic ring te krijgen. Daar is het leren oorku entje net iets te klein voor. Als het na vijf minuten en dertig scheldwoorden is gelukt, heb je er ook wel echt profijt van. De leren oorku ens sluiten het omgevingsgeluid beter af en omringen – net als de stoffen oorku ens – je gehele oor. Je bent door de keuze die CM Storm je geeft, echt de baas over je eigen comfort.

Dinosauru en en rubberen eenden

Het aansluiten van de Sirus 5.1 kan op twee manieren: met vier 3.5 millimeter jack-stekkers die je in de achterkant van je pc stopt en een usb-stekker of via twee usb-stekkers. Bij laatstgenoemde wordt één usb-stekker voor de stroom van de headset en de ander voor de stroom van de mixer gebruikt. De usb-stekkers zijn ook verguld (gold plated), wat voor een langere levensduur moet zorgen. De pc herkent de jack-stekkers natuurlijk direct, maar Windows 8 – en daarmee ook Windows 7 – installeert ook binnen enkele seconden de mixer die automatisch bij je geluidsapparaten komt te staan. Helemaal klaar voor gebruik.

De mixer is echt een geweldig apparaatje. Het is een vrij zware dock die, in tegenstelling tot de Sirus 5.1, wel die premium look heeft. Met de mixer kun je de acht speakers in de headset individueel bedienen door deze harder of zachter te laten klinken. Als je bijvoorbeeld slechter hoort aan de voorzijde van je oor, kun je de voorste speakers net iets harder laten klinken. Houd je van veel bas tijdens het gamen? Dan draai de bas helemaal omhoog. De mixer beschikt ook over een master-volume waarmee je de headset in zijn geheel harder of zachter kan laten klinken.

Het volume verhogen of verlagen doe je door het draaiwieltje op de bovenkant van de mixer. En dat is echt goed gevonden. Het geeft de Sirus 5.1 iets retro-achtigs, want het wieltje maakt een tof klikgeluidje als je ‘m een flinke draai geeft. Het wieltje heeft tevens op de bovenkant een inkeping voor je vinger waarmee je het wieltje tijdens het gamen sneller kunt bedienen. Naast de volumeregelaar heb je ook twee knoppen om de mixer waarmee je de microfoon of de headset in zijn geheel uitschakelt.

Het is ook mogelijk om de bijgeleverde software van CM Storm te installeren. Hiermee installeer je een extra geluidsprogramma dat specifiek voor de Sirus 5.1 ontwikkeld, met een eigen equalizer, volumecontrolepaneel en, jawel, een stemvervormer. Als je het leuk vindt om als dinosaurus, rubberen eend, man of vrouw te klinken: installeer vooral de drivers even.

Compactheid is te horen

Door het gebruik van vier verschillende speakers wordt het surround sound erg goed uitgewerkt. Dit merk je tijdens het gamen, want je kunt heel nauwkeurig horen waar het geluid precies vandaan komt. De kogels vliegen echt om je oren en ook een plons in het water hoor je – zoals het hoort – in de onderste lagen van de drie onderste speakers. Gamers gaan vooral het aanpa en van de bas erg waarderen. Sommigen houden van een harde bas vanwege de verhoogde intensiteit van gamen (racen, geweergevechten, ontploffingen), andere gamers willen juist een neutraler geluid waarmee de hoge tonen beter worden gehoord (RPG, adventure, puzzelgame).

De surround sound van de Sirus 5.1 komt ook goed tot zijn recht bij het bekijken van films. De politiesirenes dringen op de goede plekken je oren binnen en het gebruik van de headset bij films die surround sound ondersteunen, is echt aan te raden. De Sirus 5.1 is – zoals vrijwel alle gameheadsets – niet echt geoptimaliseerd voor het luisteren van muziek, maar doet dit ondanks zijn beperkingen toch nog redelijk. De hoge tonen zijn niet altijd even zuiver en de compactheid van de speakers en daarmee ook het geluid hoor je wanneer het volume omhoog gaat. Deze compactheid is bij actiegeluiden van films en games geen probleem, maar muziek lijdt hier flink onder. Dat betekent echter niet dat de muziek niet goed klinkt. Integendeel: de Sirus 5.1 speelt muziek voor een gameheadset vrij goed af. En als je van muziek met harde ba en houdt, is de Sirus 5.1 helemaal een goede keuze.

Hijgende telemarketeer

Het lijkt of de harde bas van de Sirus 5.1 de gevoeligheid van de microfoon benadeelt, want je stem is vrij zacht te horen. Dit is alleen aan te pa en als je de benodigde software installeert. Degenen die liever geen extra programma op hun pc willen installeren, zullen dus een stuk harder in de microfoon moeten praten. Het nadeel? Je klinkt soms als een hijgende telemarketeer. Leuk om mensen op publieke servers mee te vervelen, maar soms vrij irritant voor je clangenoten. De flexibele microfoon heeft ook een klein rood led-lampje aan de bovenkant die laat zien of de hij is ingeschakeld. En dat is best vervelend, want tijdens de donkere gamenachten kan deze soms een beetje in je ogen schijnen en daarmee een afleidende werking hebben. Dit voorkom je door de microfoon wat naar beneden te draaien, maar dan ben je nóg minder goed te verstaan.

Het is CM Storm gelukt om een hele goede allround gameheadset op de markt te brengen. De adviesprijs van 130 is een hele nette prijs voor een dergelijke headset, maar bij de meeste winkels is de Sirus 5.1 ook voor rond de 100 euro te koop. Met acht speakers creëert de headset een zeer goede surround sound voor gamen en het bekijken van films. Daarbij verdient CM Storm een compliment voor de geinige en zeer bruikbare mixer. Het is mogelijk dat gamers de Sirus 5.1 bij voorbaat al niets vinden omdat de headset niet draadloos is. Dat is hun goed recht, maar realiseer je dat je bij dit soort dikke en stevige draden niet snel een probleem zal hebben. De Sirus 5.1 werkt gewoon in één keer. En goed ook.

Pluspunten: Duidelijke surround sound, individueel af te stellen speakers, mixer met draaiwiel, leren extra oorschelpen
Minpunten: Overmatig gebruik van plastic, vooral voor grote hoofden, laag volume microfoon dat alleen via software kan worden verbeterd, niet draadloos
Adviesprijs: 130 euro


Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou