Alienware is volwassener geworden. Het dochterbedrijf van Dell weet dat Alienware-kopers van het eerste uur ook een jaartje ouder zijn en dat een bedrijf niet altijd op zijn oude successen kan blijven teren. Daarom vernieuwt Alienware na zes jaar het uiterlijk van zijn laptops en daarmee de identiteit van het merk. De nieuwe Alienware 17 is minimalistischer en, echt waar, volwassener.

Alienware 17

Star Trek en Tron

Tijdens de E3 gamebeurs in Los Angeles werd al snel duidelijk dat het nieuwe laptopdesign van Alienware één van de belangrijkste veranderingen is die het bedrijf doorvoert. De Alienware 17 ademt futurisme en lijkt het laptopkindje van Star Trek en Tron te zijn. Dell heeft de plastic behuizing verwisseld voor aluminium en magnesium, respectievelijk voor de boven- en onderkant. De gehele laptop heeft een matte afwerking en dit voorkomt dat de Alienware 17 snel vette vingerafdrukken gaat vertonen en daarmee ook wat goedkoper oogt.

Twee lichtgevende strepen en een Alienware-logo sieren de bovenkant van de laptop. Aan de onderzijde zijn ook twee lichtgevende strepen te vinden die tezamen voor de nodige led-verlichting zorgen zonder enorm opdringerig over te komen. De strakke strepen geven zelfs een vrij unieke uitstraling aan de Alienware 17 en krikken het sciencefictiongehalte van de laptop nog verder op.

De laptops van Alienware blijven, vergeleken met de Razer Blade of de MSI G70, vrij dik en log. Het apparaat weegt een dikke 4 kilo en door de grootte van het scherm neem je de Alienware 17 niet snel mee de tas in. Alienware verkoopt wel speciale tassen die het gewicht van de laptop goed verspreiden, maar de Alienware 17 blijft een laptop die je op een tafel op bureau zet en niet al te vaak verplaatst.

Bloedrood

Het toetsenbord en de trackpad zijn indrukwekkend. Bij beide kan de verlichting naar eigen wens ingesteld worden en dat geeft de trackpad een geinige twist. Het is zelfs mogelijk om met de software van Alienware de verlichting een speciale kleur te geven wanneer je bijvoorbeeld in een game wordt geraakt. Zo kleurt de laptop dan bloedrood als je enkele kogels kopt.

De afwerking van de laptop is uitstekend. De matzwarte materialen hebben een soft-touch afwerking, een onderdeel dat je veel bij high-end tablets zien vanwege de grip en het gevoel. Dit materiaal geeft de gamer ook meer grip bij zijn polsen en laat het gekleurde Alienware-logo aan de onderkant van het scherm er ook daadwerkelijk uitspatten. En ja, ook de verlichting van het Alienware-logo is naar eigen wens aan te passen.

Verder is de Alienware 17 voorzien van hard en duidelijk klinkende Klipsch-speakers met Dolby Audio Theater en kun je door middel van de macrotoetsen eigen toetsencombinaties registeren en uitvoeren. Aan de zijkanten zitten ingangen voor onder andere hdmi, displayport, usb 3.0, een koptelefoon en ethernetkabel. Het is fijn dat Alienware gamers de mogelijkheid geeft om te kiezen voor wifi of ethernet, waarbij laatstgenoemde in de meeste gevallen betere snelheden oplevert. Ook is er een dvd-drive aanwezig.

Alienware 17

Voldoende detail

Het 17,3 inch-scherm heeft een full-hd-resolutie van 1920 bij 1080 en laat veel detail zien. Het is niet het beste en meest heldere scherm ooit voor een laptop, maar is desondanks ruim voldoende. Het is mogelijk dat Alienware de kwaliteit van het scherm iets omlaag schroeft om zo de prestaties van de hardware te verbeteren. Ook de kijkhoeken zijn in orde en bieden een breed kijkveld, waardoor het scherm voor je kleine broertje dat mee wil kijken ook goed zichtbaar is.

Het scherm is wel voorzien van een antiglare-laag waardoor glinsteringen en zonlicht je gamesessie niet enorm verstoren. Veel oudere Alienware-modellen waren niet van een dergelijke laag voorzien.

Hardware

De hardware is het onderdeel waar Alienware altijd mee scoort en de 17 inch-versie van zijn nieuwe laptoplijn is geen uitzondering. De testversie van de Alienware 17 huisvest een Intel Core i7 4800MQ die op 2.7GHz draait, 16GB aan werkgeheugen, een ssd en hd voor snelheid en opslagruimte en een Nvidia Gefore GTX 780M die de schermresolutie met gemak aankan.

De GTX 780M presteert verbazingwekkend goed. In een game als Crysis 3 haalt de videokaart met de hoogste instellingen een vrij stabiele 60 frames per seconde (fps) en ook Battlefield 3 draait met 50 tot 60 fps erg goed. Als de instellingen iets naar beneden worden gehaald, haalt The Elder Scrolls: Skyrim met de high texture-mod ook een constante 60 fps. Games als BioShock Infinite en Metro: Last Light zijn op de hoogste instellingen ook geen probleem voor de Geforce GTX 780M

Software

Alienware laat met de software zien dat ze gamers begrijpen. De laptop bevat nauwelijks vervelende bloatware, een onderdeel waar fabrikanten als MSI, Asus en ook Razer maar al te graag gebruik van maken. De Alienware 17 wordt standaard geleverd met de benodigde drivers, Steam, de Alienware-software voor specifieke laptopfuncties en het briljante AlienAutopsy, een programma waarmee je notificaties van Windows-updates krijgt, je systeem kunt bekijken en een check voor je laptop kunt draaien. Een uitstekende en erg handige dienst van Alienware.

Een andere handig programma van Alienware is AlienRespawn. Dit stukje software laat zien of je laptop op verschillende manieren risico's loopt, geeft systeemmeldingen overzichtelijk weer, beheert de backups van je laptop en kan deze zelfs in de cloud opslaan om ze op een ander apparaat weer te downloaden. Ook vind je hier een speciaal scherm voor Alienware-gerelateerde updates, zoals specifieke laptopdrivers. Beide programma's hebben een zelfde design als Windows 8 met gekleurde blokken vol interactieve content.

Daarnaast is de Alienware 17 voorzien van een 2 megapixel-webcam en het energiezuinige Bluetooth 4.0 om externe controllers en apparaten draadloos aan te sluiten.

Alienware 17

Geen hete jongen

Door de krachtige hardware produceert de Alienware 17 ook flink wat hitte. De ventilatorroosters bevinden zich aan de achterkant en gaan bij het opstarten van een game al flink blazen. Dat geluid hoor je direct, maar het valt op dat de onderkant van de laptop, in tegenstelling tot concurrenten, niet bloedheet wordt. Het is nog steeds niet aan te raden om de laptop op je schoot te houden tijdens het gamen, maar de ruimte rondom het toetsenbord en de trackpad werden niet ongemakkelijk warm.

De acceptabele hitteproductie heeft nog een groot voordeel: de batterijduur van de laptop is ook zeer respectabel. Waar de meeste gamelaptops nauwelijks anderhalf uur gamen op de hoogste instellingen volhouden, schakelt de Alienware 17 zichzelf pas na een dikke twee uur gamen uit. Bij normaal gebruik gaat de laptop zo'n vijf tot zes uur mee: een hele respectabele prestatie.

Als je portemonnee het toelaat

Het grote nadeel is dat, ondanks dat vernieuwing van het merk, Alienware nog steeds enorm prijzig is. Zelfs té prijzig. Je kunt een barebone met betere specificaties laten samenstellen voor een veel betere prijs, maar dan moet je wel inleveren op het uiterlijk, de software en het merk van de laptop.

Alienware weet echter dondersgoed dat consumenten graag een extra duit voor het merk willen neerleggen. Dat het bedrijf dan ook nog eens op vrijwel alle vlakken beter dan zijn concurrenten presteert, is dan ook geen toeval. Bij Alienware betaal je veel, maar die hoge prijs wordt door de kwaliteit, het design en het merk voor een groot gedeelte gerechtvaardigd.

Pluspunten: Prachtig uiterlijk, uitstekende software en hardware, aanpassen mogelijk
Minpunten: Scherm is enkel voldoende, prijs
Adviesprijs: vanaf 2499 euro