Achtergrond

Reload: Wave Race 64

Vergeten potentie

Geschreven door Thijs Barnhard op
De lancering van een console bestaat meestal uit een selectie games die prima in hokjes te stoppen zijn. Er zijn de makkelijk overzettingen - games die op de vorige generatie al verschenen, maar prima opnieuw mee kunnen en de klassiekers – bijzonder zeldzaam en meestal enig in hun soort. Een nieuwe console is echter ook incompleet zonder een grafische krachtpatser die toont wat dat nieuwe stukje hardware allemaal in huis heeft. Was je op Nintendo 64 opzoek naar de toekomst van fotorealistische graphics en realistisch vloeiend water, dan was het kort na lancering uitgebrachte Wave Race 64 de game om in actie te zien.

De azuurblauwe zee is naar hedendaagse standaarden misschien wat stroperig, maar probeer jezelf maar wijs te maken dat je niet onmiddellijk in dat warme water zou duiken als je de kans had. Wave Race is op Nintendo 64 een typisch vrolijke variant op een echte sport. Echt realistisch is de manier waarop je jetski over de golven stuitert niet, want de lol staat vooral voorop. Een stukje strand of rots meepakken om je tegenstander af te snijden is daardoor een doodgewoon onderdeel van een gemiddelde race.

Net even anders

Die races zijn een tikkeltje dynamischer dan wanneer je achter het stuur van een auto kruipt. Strategisch geplaatste pylonen in het water dwingen je om ze via links of rechts te omzeilen. Combineer dat met de grotendeels onvoorspelbare aard van de golven waar je doorheen snijdt en je hebt een racegame die ook echt voelt alsof je over het wateroppervlak stuitert.

Een vrolijke zomerse sfeert doet eigenlijk de rest van het werk. Wave Race heeft een vrij simpel trucsysteem en een aardige lokale multiplayer, maar het grote plezier schuilt hem toch echt in het alleen driften door het water. In een aparte speelstand kun je even wennen aan de besturing door aan de kust van een fraai vakantieresort rond te scheuren. Hier en daar een schansje pakken of achter een groep dolfijnen varen zijn in het grote geheel misschien kleine details, maar daardoor niet minder charmant.

Tekortkoming van een vroege release

Wave Race 64 blijft echter een game die vlak na de lancering van een console beschikbaar kwam en daarmee ook een spel die wat content betreft al snel ingehaald werd door de vele andere kleurrijke games die de N64 rijk is. Met negen banen en vier verschillende coureurs is de diversiteit niet enorm. Ironisch genoeg zat het vervolg Wave Race: Blue Storm op de GameCube eigenlijk met precies hetzelfde probleem. Ook dit spel was een behoorlijke krachtpatser voor de nieuwe console, maar werd door een algemeen gebrek aan banen al snel ingehaald door de rest.

Hoe zonde is het daarom dat we daarna niets meer van Wave Race hebben vernomen. Zelfs nu de Switch bijna in de winkels ligt is het bijzonder stil rondom deze serie. Het opmerkelijkste nieuws van de afgelopen jaren was de heruitgave op de Virtual Console die jongere gamers in aanraking liet komen met de simpele en pure lol van Wave Race. Het blijft alleen een beetje schuren want er zit gewoon meer in Wave Race. De wegen van Nintendo

zijn echter ondoorgrondelijk en het is altijd maar de vraag wanneer het altijd al bijzonder geheimzinnige bedrijf uit Japan besluit om een oude reeks ineens nieuw leven in te blazen. Eenzelfde soort lot overkwam Kid Icarus op de 3DS bijvoorbeeld.

Voorlopig moeten we het echter met de kleine hints die Nintendo om de zoveel tijd loslaat die aangeven dat ze Wave Race niet compleet vergeten zijn. Een trofee van Ryota Hayami – een van de coureurs sinds Wave Race op de N64 – in Super Smash Bros. Melee en het opnieuw registreren van Wave Race als handelsmerk geven hoop op nog mooier golvende Wave Race. Er zijn namelijk maar weinig andere games die het zomerse en vrolijke gevoel van dansen op de golven zo perfect weten te emuleren als Wave Race.

Dit artikel delen:

Lees meer

Playstation 4-update laat oudere games soepeler lopen op PS4 Pro De legende van Zelda – deel 1
12

Reacties op: Reload: Wave Race 64

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Lord Ganon

  • 5 februari 2017 11:13
  Deze heb ik nooit gespeeld, maar wel de opvolger: Blue Storm. Dit was mijn eerste NGC game en man wat zag het er toen al mooi uit. In die tijd was water nog echt een issue (kun je je nu niet meer voorstellen, he?) maar dat zag er al zo mooi uit joh. Damn, goeie tijden…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Ries

  • 5 februari 2017 11:18
  Dit was toendertijd echt genieten, wist niet wat ik zag met die water visuals….Turok steelde helemaal de troon ;) Had toen met mijn krantenwijk/zakgeld/verjaardagsgeld een N64 gekocht met enkel Mario64 (toen was het geld even op) en de andere titels heb ik toen weken gehuurd bij Videoland…wat een tijden zeg.
  De N64 heeft zeker een plekje in mijn gamerhart, veel toptitels op uit gekomen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • DWP

  • 5 februari 2017 11:44
  Het fanta deel bij Nintendo is heel laag de laatste jaren.
  Maar als je het over Kid Icarus hebt, zou het niet interessant zijn als hij als een DLC verschijnt in Zelde BoW, rondvliegen, pijlen schieten, hakken met zijn zwaard. Zulke DLC maakt een game ook wat leuker.
  As for Wace Race, zelfde probleem is Rogue Squadron, toptitels op de GC en de N64, en in deze Star Wars tijd was dat zo een dikke sleeper hit geweest voor Nintendo, wat men ook zegt, dat bijv Rogue Squadron of een andere goede Star Wars titel a la Shadows of the Empire in een Switch jasje er niet zijn is toch een sterk teken van slecht vooruit denken en gebrek aan creatief handelen.
  Zo ook PilotWings etc.
  Ze pushen zichzelf en de games niet hard genoeg of helemaal niet zelfd, en dat is echt wel zorgelijk.
  Hoeveel lui het ook niet eens zijn met mijn bewering, het is toch bijna feitelijk te noemen, aangezien de releases en de rommel voor zich spreken.
  En voor een bedrijf dat ooit de gaming scepter zwaaide…
  Doet me denken aan die koning uit Lord of the Rings: the Two Towers. Die man werd ook dom gehouden en langzaam het leven uit hem verdween door die slangentong, zo een gevoel heb ik al jaren met Nintendo.
  Ver gezocht i know, maar een slechte kapitein of slechte koers bepaler is cruciaal voor het hele schip.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • jimwa

  • 5 februari 2017 14:17
  Top game! Valt me wel op dat op meerdere game sites steeds meer die vroegere games ter sprake komen. Was het toen zo goed of is het nu gewoon minder? :) Ik vond toen in ieder geval wel leuker dan nu, vooral omdat er maar zo weinig games zijn die je met vrienden op de bank kunt spelen. Tis allemaal zo gericht op online multiplayer..
  Leuk artikel weer ;)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  nicster

  • 5 februari 2017 21:46
  @jimwa starte laatst de singleplayer van modern warfare 2 nog eens op, wist niet wat ik meemaakte… wat is dat goed! Spellen waren vroeger mischien wel echt beter?

  O.t.: ahhh waveracer, wat een herinneringen heb ik daaraan! Die golven waar je in kon duiken, supervet!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  watashi wa maurice desu.

  • 5 februari 2017 22:40
  @jimwa

  Mee eens dat tegenwoordig het gevoel zo op online staat.
  Jammer is dat. Toch is dat wel tikje wat de massa zoekt. Kijk maar naar de kritieken dat de switch niet buiten WiFi online kan.
  Voor mij hoeft dat allemaal niet. Ik speel veel liever local multiplayer met vrienden thuis op de bank tegelijk een game tegen elkaar.
  Biertje, chippies, of cola en wortels( kan ook lekker zijn) en dan gewoon ouderwets elkaar kunne uitschelden en afleiden met handgebaren en aanraken ipv headset en tekst.
  Voor ieder zijn keuze maar ik houd het op gezelligheid.

  Hoewel vroeger Unreal Tournament wel errrug vet was online. :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • jimwa

  • 6 februari 2017 18:43
  @watashi wa maurice desu.
  Precies! Gamen stond vroeger voor gezelligheid, nu zitten de meesten maar in hun uppie op zn kamertje.
  Erg jammer, dus ik hoop dat local mp weer eens wat terugkomt im de toekomst. En ja worteltjes erbij kan erg lekker zijn :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Fappingsnake

  • 5 februari 2017 21:55
  4 spelers en maar 8 banen ? So what ! Nog steeds een van de leukere funracers. Samen met Diddy kong racing.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  watashi wa maurice desu.

  • 5 februari 2017 22:34
  Wave race: Blue storm was geniaal vond ik.
  Misschien weinig banen maar de veranderende weersomstandigheden maakte een baan in mooi weer totaal anders dan in storm.
  En dan heb je nog de banen die ook eb en vloed konden krijgen en over het algemeen is dan het aanbod aan diversiteit voor mij voldoende.

  Ik hoop zo op een reboot van wave race op de switch, want een ding heb ik wel gemerkt, retro games zijn heel leuk maar als je nu een van beiden wave races speelt ziet het er wel wat gedateerd uit vind ik. En dat doet voor mij wel tikje afbreuk aangezien nu net deze games zo realistisch voelde in de tijd dat ze uitkwamen.
  Dus ik hoop op een wave race 3.
  Maar net als fzero en metroid zullen we daar heen kunnen fluiten.
  Al hoop ik dat ik het fout heb.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • blopa

  • 5 februari 2017 22:52
  Nintendo heeft de handelsnaam Waverace opnieuw geregistreerd.
  Dit kan duiden op de virtual console maar misschien heel misschien een nieuw deel.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Vriess

  • 6 februari 2017 05:05
  Het 2e spel welke ik kocht N64 :) Heerlijk spel! Ik speel hem nog regelmatig op de Virtual Console. Ik hoop echt op een nieuwe Switch versie. Ja, er zijn een aantal jet-ski spellen, maar die voelen niet hetzelfde aan zoals Wave Race.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  tektwo

  • 6 februari 2017 08:20
  Wave race vond ik leuk, maar de game was voor mij geen topper. Zeker leuk voor een paar potjes, maar niet het niveau van F-Zero bijvoorbeeld.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.