Achtergrond
The Warriors

Reload: The Warriors

Mogen The Warriors buiten komen spelen?

Geschreven door Thijs Barnhard op

Door het gigantische succes van Grand Theft Auto heeft Rockstar de luxe om aan projecten te werken waar het zelf zin in heeft. Op die manier is het verschijnen van games zoals Manhunt, dat de horrorfilm op de hak neemt, en het uitstekende Rockstar Table Tennis te verklaren. Het meest eigenzinnige voorbeeld is echter The Warriors. Een spel gebaseerd op een film waar het merendeel van de gamers voor de release waarschijnlijk nog nooit van had gehoord.

Een game maken van een cultfilm uit de jaren zeventig is ook echt iets waar alleen Rockstar mee kan wegkomen. De nog levende acteurs werden gevraagd om hun stem opnieuw te verlenen aan hun personages en het ruige en duistere New York van die tijd werd tot in de puntjes nagemaakt. Het resultaat is een spel dat als groot eerbetoon voelt aan een film die zonder Rockstar misschien in complete vergetelheid was geraakt.

The Warriors

Excentrieke bende

In The Warriors draait het om geromantiseerde (jeugd)bendes die de achterbuurten van New York terroriseren. De kleine criminelen uit de verschillende straten zijn stuk voor stuk excentrieke figuren. The Warriors uit de titel zijn uitgedoste in leren vesten, terwijl figuren zoals Destroyers nog het meeste ogen als punks en de griezelige Basebal Furies het beste zijn te omschrijven als honkbal spelende clowns.

Dat eigenzinnige beeld van bendes was veertig jaar geleden al niet helemaal correct, maar anno nu zijn de multiculturele groepen bijna lief in hun onschuld. Ze zijn vooral druk met kleine inbraken, muren onderkladden en niet betalen voor de metro. In de game – die zich voor een deel afspeelt voor de gebeurtenissen uit de film – waan je je zelf onderdeel van The Warriors, pleeg je hier en daar en een kleine overval en zoek je vooral mot met andere bendes.

The Warriors

Matties

The Warriors draait overduidelijk op dezelfde engine als de Grand Theft Auto’s uit die tijd, maar vergis je niet, dit is een echte beat ‘em up. Een geslaagde overstap naar de derde dimensie is voor dit genre nooit echt een succes gebleken, maar The Warriors doet het aardig. De aanvaringen met andere bendes zijn chaotische matpartijen waarin geen tactiek te vuil is. Soms wordt het een beetje onoverzichtelijk wanneer alle bendeleden over elkaar heen vallen om elkaars gezicht in te slaan, maar dat is eigenlijk ook onderdeel van de rauwe charme.

Echt een complexe game is het niet, maar net zoals de film, die het spel in latere missies nauwkeurig volgt, weet The Warriors veel goed te maken met stijl en ‘attitude’. De levels zelf zijn net zo onaantrekkelijk als de gore straten in de film, de nieuwe soundtrack sluit perfect aan op de oude en het unieke sfeertje is nog steeds intact. Rockstar begrijpt volledig wat de barre tocht die The Warriors moeten maken om thuis te komen zo tof maakt en tegelijkertijd is het spel niet bang om hier en daar de verschillende bendes en bendeleden wat extra lagen te geven. In een spel heb je tenslotte langer de tijd om de diepte in te gaan dan in een film.

The Warriors

Niet complex

Met name in de missies voor de verhaallijn uit de film kom je meer te weten over personages met kleinere rollen zoals Cleon, de onderlinge verhoudingen tussen de bendes en de plannen van opperbaas Cyrus. Dat gaat natuurlijk niet ten koste van de iconische momenten (‘’Warriorsssss, come out to play!’’). De gameplay naast de gevechten komt met korte minigames voor de verschillende soorten diefstal (autoradio’s jatten, een slot openbreken of iemand beroven) al vrij snel je strot uit, maar het knokken blijft in al zijn toegankelijkheid tof.

The Warriors is daarmee één van de beste vertalingen van film naar game. Tijdens de ontwikkeling hebben ze bij Rockstar compleet begrepen wat The Warriors na al die jaren nog steeds zo gaaf maakt. Dat daar vervolgens een competente game is uitgekomen is het resultaat van een ontwikkelaar met zelfvertrouwen en de vrijheid om te doen wat het wil.

The Warriors is nu ook verkrijgbaar voor PlayStation 4. Liefhebbers kunnen de game voor 14,99 euro kopen in de PlayStation Store.

Bron: null

Dit artikel delen:

Lees meer

Hindoeïstische organisatie eist ongepaste outfit uit Overwatch Pokémon Go is nu uit in Nederland en België
2

Reacties op: Reload: The Warriors

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Maux

  • 18 juli 2016 23:37
  Het resultaat is een spel dat als groot eerbetoon voelt aan een film die zonder Rockstar misschien in complete vergetelheid was geraakt

  Begrijp me niet verkeerd, het spel is geweldig, maar bovenstaande opmerking doet teveel eer aan de game, of te weinig aan de film. Die heeft een behoorlijk fanatieke aanhang, maar ook in de 'mainstream' geldt deze film als een van de beste actiefilms uit de (late) jaren '70. Ook hoor je de twee bekendste zinnen uit de film (Warriors, come out to play en Can you dig it?) nog geregeld terug als samples in muziek uit allerlei genres. Niet echt een toonbeeld van een film die vergeten dreigt te raken…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TheRussian

  • 19 juli 2016 13:54
  Ik wil deze spel keer op keer spelen, maar elke keer vergeet ik het weer.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.