Achtergrond
Star Wars Jedi Knight II Jedi Outcast

Reload: Star Wars Jedi Knight II: Jedi Outcast

Een elegantere game uit een beschaafdere tijd

Geschreven door Thijs Barnhard op
Zeer binnenkort verschijnt Jedi: Fallen Order en dat is voor iedere liefhebber van Star Wars iets om naar uit te kijken. Het is namelijk al veel te lang geleden dat er geslaagde singleplayer Star Wars-game is verschenen met een Jedi in de hoofdrol. Videogames en lightsabers gaan namelijk niet altijd even goed samen.

Neem The Force Unleashed bijvoorbeeld. Naast het feit dat de Force-krachten in deze game compleet over de top zijn – Starkiller is de ultieme Mary Sue - is het wapen naar keuze van de Jedi hier zwaar afgezwakt. Een enkele zwaai van een lichtzwaard zou genoeg moeten zijn om een Stormtrooper van een arm of ander ledemaat te ontdoen, maar in The Force Unleashed hak je er rustig op los zonder dat er iets gebeurt. Zelfs Fallen Order lijkt deze fout te maken.

Star Wars Jedi Knight II Jedi Outcast

Voor iedereen fataal

Jedi Outcast wist in 2002 wél hoe je een lightsaber recht doet. Het is simpelweg een extreem dodelijk wapen dat niet alleen Stormtroopers met een zwaai omlegt, maar ook de Jedi zelf die het zwaard hanteert. De gevechten tussen twee (of meer) Jedi voelen hierdoor gepast spannend. Eén verkeerde actie kan namelijk al fataal zijn.

Het is verrassend hoe goed deze gevechten vandaag de dag nog voelen. Door verschillende gevechtshoudingen en Force-krachten zijn er tijdens een duel meerdere aanpakken mogelijk. Snelle, korte uithalen voor een groep Stormtroopers, zware slagen voor duistere Jedi die hun verdediging teveel open laten staan. Gecombineerd met de uitstekende Star Wars-soundtrack weet deze game precies waarom een lichtzwaard zo tot de verbeelding spreekt.

Zijn vechtstijl is nog onhandig en de Force-krachten zijn minimaal
Star Wars Jedi Knight II Jedi Outcast

Bejaard levelontwerp

Jedi Outcast heeft de tand des tijds helaas maar deels doorstaan. Hoewel de lightsabergevechten nog steeds even spectaculair en divers aanvoelen als toen, is de rest van het spel behoorlijk bejaard. Dat ligt niet eens zozeer aan de grafische stijl, dat in het merendeel van de levels behoorlijk goed standhoudt door de steriele ruimtes uit de films succesvol na te bootsen. Echt vervelend is het levelontwerp, met name gedurende de eerste paar uur van het spel.

Voormalig Jedi Kyle Katarn heeft namelijk de Force afgezworen, waardoor alles wat deze game zo leuk maakt vakkundig weggestopt zit ergens na de eerste zes levels. Dat zou nog niet zo’n ramp zijn als het spel Kyle niet opzadelde met scheef schietende wapens en doolhofachtige levels zonder fatsoenlijke navigatie. Het is genoeg om iedere nieuwkomer onmiddellijk af te schrikken. Zelfs wanneer Kyle’s lightsaber zijn rentree maakt duurt het even voordat het allemaal echt op stoom komt. Zijn vechtstijl is nog onhandig en de Force-krachten zijn minimaal.

Star Wars Jedi Knight II Jedi Outcast

It’s a trap!

Jedi Outcast heeft daarnaast de nare gewoonte om je zonder aankondiging in een dodelijke valstrik te laten lopen. Het voelt daarom noodzakelijk om constant te saven. Een overgebleven relikwie uit een vergane tijd. De puzzels zijn daarnaast grotendeels onduidelijk, omdat ze stompzinnig vergezocht zijn.

Je moet dus door een zure appel heen bijten als het op Jedi Outcast aankomt, maar het spel wordt gelukkig alleen maar beter naarmate Kyle meer van zijn verloren gave terugkrijgt. Het is ergens ook best jammer dat Katarn officieel gezien geen onderdeel meer uitmaakt van het sterrenstelsel hier ver, ver vandaan. Zijn verhaal is misschien niet de meest originele, maar net zoals voor wel meer onderdelen van het voormalige Expanded Universe geldt, had Jedi Knight zo zijn charmes.

Ergens in Jedi Outcast schuilt nog steeds de beste Star Wars-game ooit, maar dat gedeelte vinden vraagt meer geduld dan vandaag de dag misschien acceptabel is. Desondanks zou deze game en het verfijndere vervolg Jedi Academy best wat vaker geraadpleegd mogen worden als het om het gebruik van de lightsaber gaat. Geen andere game heeft dit wapen tot nu toe zoveel recht gedaan.

Dit artikel delen:

Lees meer

Geestige Luigi zuigt al je geld op! - Gamer.nl Podcast 251 Hoogtepunten: Death Stranding-review en 1666: Amsterdam
5

Reacties op: Reload: Star Wars Jedi Knight II: Jedi Outcast

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Vogeltje

  • 3 november 2019 09:07
  Ik vind de levels juist een sterk aspect van deze games. Ipv al dat lineaire gedoe, moet je een beetje opletten waar je komt, geweest bent en waar je moet zijn. Backtracking zorgt juist dat een level meerwaarde krijgt, gezien er genoeg reden is om terug te lopen voor een secret area of omdat je nu de key card wel hebt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  DevTrunks

  • 3 november 2019 13:50
  @Vogeltje Dit! Ik kan het level design van de Dark Forces en Jedi Knight games juist heel erg waarderen. Ik speel ze regelmatig wel 's en verbaas mij dan vaak over hoe ik als kind in godsnaam wist waar ik heen moest. Natuurlijk heb ik echt een mega bias voor deze games, dus ik zal het niemand kwalijk nemen als ze het level design ruk vinden. Ik kan er iig van genieten.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  kr1z

  • 3 november 2019 11:51
  ^idd; heerlijk verdwalen, dat heb je tegenwoordig helaas niet meer in (lineare) games. (komt mede waarschijnlijk omdat het te duur is (vroegah konden ze meer gangen copypasten))
  ""doolhofachtige levels zonder fatsoenlijke navigatie"" : ik vind het juist verschrikkelijk dat je tegenwoordig bij elke game een minimap en een compas en icoontjes waar alles is hebt, veel te makkelijk zo en haalt je uit de immersie.
  Hier een redelijk recente reload video van Outcast (waar ik het meer mee eens ben) : https://www.youtube.com/watch?v=0ni8CB8fAhI

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • marco300

  • 3 november 2019 14:29
  Multi-player hier in was altijd geweldig. Nooit meer het gevoel gehad in een game waar een man tot man lightsaber duel zo intens kon zijn. En Idd een verkeerde beweging en 1 slash lag je door de midden.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Archer

  • 3 november 2019 16:14
  Ik weet niet meer of het Jedi Academy was ..of Outcast.. pvp.. meerdere Sabre technieken.. heavy, midden en light.. fantastisch..

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.