Achtergrond
Sid Meier's Pirates!

Reload: Sid Meier’s Pirates!

Yo ho, a pirates life’s for me

Geschreven door Thijs Barnhard op
Het piratenleven spreekt nog altijd enorm tot de verbeelding. In geen andere fantasie mag je tegelijkertijd je hebberigheid voor alles dat glimt botvieren en ben je tegelijkertijd ook een held die allerlei avonturen meemaakt en vooral niets moet hebben van de gevestigde orde. Piraten zijn de Robin Hoods van de zee en heel diep vanbinnen wil iedereen eigenlijk zo’n eigenzinnige rebel zijn.

Er zijn echter allerlei menselijk ongemakken die het piratenleven minder aantrekkelijk maken. Scheurbuik, muiterijen en zeeziek worden zijn al genoeg redenen om vooral achter je (spel)computer naar keuze te blijven zitten. Sid Meier - de visionair die hij is - begreep dit al in 1987 toen hij de originele Pirates! maakte. Zijn piratensimulatie was een groot succes en bijna twintig jaar later lukte het een remake om de piraterij nieuw leven in te blazen.

Sid Meier’s Pirates!

Piraat en profiteur

Dat deze remake ook zo aan wist te slaan, zegt genoeg over hoe tijdloos de originele Pirates! is. Aan de formule is namelijk bijzonder weinig gesleuteld. Je speelt in deze game een rijkeluiszoontje die - nadat zijn complete familie wordt ontvoerd - ervoor kiest om zijn veilige leven achter zich te laten en voor het ruime sop te kiezen. Als speler krijg je vervolgens de keuze onder welke vlag je aanvankelijk wil varen in het Caribisch gebied. De Britten, Spanjaarden, Fransen en Hollanders beheersen de eilanden en zeeën en hebben onderling zoveel mot dat jij daar prima van kan profiteren.

Net zoals zijn voorganger is Pirates! uit 2004 een game waarin het grotendeels draait om het tegen elkaar uitspelen van de verschillende machten, waardoor je er uiteindelijk zelf het meeste van profiteert. Als een Spaanse gouverneur je vraagt om een Frans galjoen te laten zinken, doe je dat wetende dat dit ook meer ruimte geeft voor bijvoorbeeld de Nederlanders om in dit gebied handel te bedrijven. Als piraat ben je tenslotte nooit echt aan een groep verbonden en doe je vooral waar je zelf zin in hebt.

Sid Meier’s Pirates!

Pirateleven

De mogelijkheden om je eigen gang te gaan op de wilde baren zijn talrijk. De gameplay van Pirates! is om nauwelijks echt diepgaand te noemen, maar alle elementen samen vormen ze zo’n gekke mix dat het piratenleven er alleen maar leuker van wordt. Met (gestolen) schepen bevaar je de zee, raak je betrokken bij zeeslagen waarin boten rekening houdend met de wind om elkaar heen draaien en elkaar bestoken met kanonschoten. Vroegtijdig tegen een vijandelijk boot aan varen zorgt er voor dat je het vijandelijke schip geënterd kan worden. Heldhaftige kapiteins willen je nog weleens uitdagen tot een duel voordat ze zich overgeven, waardoor je van een strategische zeeslag ineens overgaat naar een één-op-één duel.

De actiegerichte onderdelen wisselen zich af met momenten waarop je goederen koopt en doorverkoopt in de verschillende havens en in de lokale taverne de laatste roddels meekrijgt. Geheel in traditie leveren die roddels soms de locatie op van een verborgen schat, die de piratencrew vervolgens ergens moet opgraven. De exacte plek moet echter wel gevonden worden door nauwkeurig de schatkaart te volgen en je bemanning eenmaal aan land de juiste kant op te sturen.

Geen dag hetzelfde

Dan zijn er ook nog de schaakspelachtige slagvelden wanneer je als piraat een nederzetting wil plunderen of de bijzonder matige dansminigame om het hart van de gouverneursdochter te veroveren. Naar huidige maatstaven speelt het misschien allemaal wat krakkemikkig, maar Pirates! komt er eigenlijk nog steeds goed mee weg. De veelzijdigheid van het piratenleven is tot op heden nog niet zo goed in videogamevorm uitgedrukt, al brengt Sea of Thieves daar later deze maand mogelijk verandering in.

In Pirates! is een piraat zijn een zorgeloos feestje. Natuurlijk kunnen de knorrige leden van je bemanning een muiterij beginnen en aanvaringen met andere piraten lopen niet altijd goed af, maar in dit spel blijft je avontuur immer optimistisch. De familiereünie kan best even wachten wanneer je net lekker door de zonnige Cariben vaart en hier en daar een galjoen tot zinken brengt. Pirates! is misschien niet de meest complexe game ooit, maar dat is juist het fijne van het leven van een piraat. Over de moeilijke dingen van het leven hoeft een echte schavuit zich geen zorgen te maken.

Meer Reloads:

Dit artikel delen:

Lees meer

De Echo Arena-finale vanaf IEM Katowice 2018 Nieuws van de Week: Fortnite en PUBG verdienen 200 miljoen dolllar
3

Reacties op: Reload: Sid Meier’s Pirates!

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  bigds9fan

  • 4 maart 2018 14:03
  Heb de game laatst op de Ps Vita even opgepakt en die port is wel het minste.

  Toch is het een echte Sid Meier game en eentje waarvan wel een nog weer een remake mag komen want wat speelde die game lekker weg zeg.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • gimbal2

  • 4 maart 2018 16:46
  @bigds9fan Remake? Gewoon een nieuw deel in de Franchise. De bestaande remake (in het filmpje) deed precies hetzelfde als de originele game, een nieuwe game met wat meer opties zie ik graag komen.

  Ik heb het niet zo op Firaxis en remakes, ze steken er te weinig tijd in en dan krijg je net-niet producten zoals Pirates, Colonization en Civ: Beyond Earth.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Baukereg

  • 4 maart 2018 20:09
  @gimbal2 Nieuw deel lijkt me fantastisch, maar zolang de rechten bij Fireaxis liggen kan het lang duren. Zou leuk zijn als een keer een indiestudio dit oppakt en met een goed alternatief komt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.