Achtergrond
Rollercoaster Tycoon

Reload: Rollercoaster Tycoon

Al twintig jaar een klassieker

Geschreven door Thijs Barnhard op
Rollercoaster Tycoon zou zomaar de meest geliefde game ooit kunnen zijn. De aantrekkingskracht van het spel is namelijk universeel. Jong en oud, gamer of non-gamer: bijna iedereen heeft ooit wel eens tientallen uren in het bouwen en onderhouden van een pretpark gestoken. Twintig jaar sinds de originele release heeft Rollercoaster Tycoon dan ook niets van die aantrekkingskracht verloren.

Iedereen houdt namelijk wel van pretparken. Of dat nou is vanwege de fantasievolle opzet van het park of vanwege de G-kracht trotserende achtbanen is. In deze game heb je over beide onderdelen evenveel controle en juist dat maakt het zo leuk voor iedereen. Rollercoaster Tycoon weet bovendien voor een sim een lastige balanceeract precies goed uit te voeren. Het spel simuleert het draaiende houden van een echt pretpark, maar het realisme zit de lol nooit in de weg.

Rollercoaster Tycoon

Pretparken voor sadisten

Dit is namelijk ook een game waarin je een klusjesman jarenlang grasvelden kan laten maaien, waar je de meest dodelijke achtbanen in elkaar zet en waar je vervelende bezoekers met een paar muisklikken laat verdrinken. Op papier is Rollercoaster Tycoon een vriendelijke en vredelievende game, maar laat het maar aan spelers over om ieder pretpark om te toveren in een doolhofachtige nachtmerrie vol moordmachines en plassen kots.

Als god van je park je bezoekers teisteren is leuk, maar het langdurige plezier zit hem in Rollercoaster Tycoon toch echt in het draaiende houden van een succesvol park. Om bezoekers tevreden te houden is het nodig om steeds met een spannende of leuke nieuwe attractie te komen. Iedere in-game maand worden er nieuwe opties aan het aanbod toegevoegd. De ene keer krijg je een attractie voor de bezoeker die een spookhuis of een glijbaan meer ziet zitten, de andere keer zit er een achtbaan tussen voor de bezoeker die wel iets extremers kan hebben.

Rollercoaster Tycoon

Do-it-yourself coasters

Het leuke van die achtbanen is dat dit spel ze je zelf laat bouwen met wat simpele hulpmiddelen. Een ritje met loopings, kurkentrekkers en een duik ondergronds zet je zo in elkaar. Het kost wel wat in-game geld, maar door de omgeving waarin je bouwt is het soms de enige optie.

Iedere nieuwe locatie voor je park brengt namelijk zo zijn problemen met zich mee. Bossen en bergen zorgen er voor dat de standaard opzetjes voor attracties niet zomaar geplaatst kunnen worden zonder eerst het complete landschap te veranderen. Een behoorlijk dure grap. Wie al te ambitieuze plannen heeft zit al snel om geld verlegen en van een failliet pretpark wordt natuurlijk niemand vrolijk.

Hoewel geld wel degelijk een rol speelt bij de bouw van je park, is alleen maar letten op je centen niet cruciaal om plezier te hebben in Rollercoaster Tycoon. Er zijn bovendien genoeg manieren om een extra zakcentje te verdienen. Door de prijs van het park omhoog te gooien bijvoorbeeld, of door bezoekers te laten betalen voor iedere individuele attractie. Als je er mee weg kan komen zit je op een goudmijn en anders is een lening die je gewoon niet afbetaalt ook een optie.

Laat het maar aan spelers over om ieder pretpark om te toveren in een doolhofachtige nachtmerrie vol moordmachines en plassen kots

‘Achtbaan 5 is voor mij te intens’

Naast de focus op de achtbanen zelf is er in Rollercoaster Tycoon ook verrassend veel aandacht voor de individuele bezoeker. Bezoekers kunnen namelijk op de voet gevolgd worden voor een stukje marktonderzoek. Wat vonden ze leuk? Waar hebben ze geld uitgegeven? Wat vinden ze van de sfeer in het park? Een beetje manager haalt een heleboel nuttige informatie uit deze pixelfiguurtjes. Een achtbaan waar jij enorm veel tijd, moeite en geld in hebt gestoken kan voor de gemiddelde bezoeker veel te heftig zijn, waardoor het hele ding niet rendabel is. Daar kom je alleen achter als je de wensen van de bezoeker in de gaten houdt.

Uitvogelen wat wel en niet werkt, terwijl je iedere beperkte vierkante meter van je park volbouwt met attracties, verdwaalde monteurs de juiste richting op helpt en zorgt dat er genoeg wc’s zijn om in te kotsen, is geen gemakkelijke klus. Toch voelt Rollercoaster Tycoon nooit als werk. Simpelweg toekijken naar hoe je bezoekers zich als mieren door je park begeven en ieder hun eigen weg op gaan is al vermakelijk. Net zoals observeren hoe je attracties netjes hun programma’s aflopen. In Rollercoaster Tycoon heb je eigenlijk altijd wel iets nieuw te bouwen of een probleem op te lossen, maar af en toe achteroverleunen en toekijken is minstens zo belangrijk.

Rollercoaster Tycoon

Toegankelijk voor iedereen

Een andere belangrijke factor in het succes van Rollercoaster Tycoon is het simpele feit dat het spel niet bepaald een technisch hoogstandje is. In 1999 had je al geen bijzonder computer nodig om dit spel te draaien, waardoor iedereen met een pc of laptop deze game kon spelen. Was dat geen succes, dan had je ook altijd nog de verrassend degelijke Xbox-versie van de game. Toegankelijker kun je een game bijna niet maken.

Fijn is ook dat Rollercoaster Tycoon door die priegelige pixelgraphics nog steeds iets gezelligs heeft. Start het spel nu op en je wordt de eerste paar minuten compleet overdonderd door nostalgie, om vervolgens weer in oude patronen te vervallen. Urenlang je park aanpassen, de meest geweldige achtbanen bouwen en steeds weer blijven wachten op de nieuwe ontwikkelingen binnen het aanbod van attracties. 25 jaar later is Rollercoaster Tycoon nog steeds universeel leuk om te spelen.

Meer Reloads op Gamer.nl:

Dit artikel delen:

Lees meer

Wat ging er mis bij Bioware? - Gamer.nl Podcast 221 Nieuws van de week: Geen Elder Scrolls 6 op E3 en Mega Drive Mini aangekondigd
6

Reacties op: Reload: Rollercoaster Tycoon

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • soccerroos

  • 7 april 2019 11:17
  Wat een game, enige minpunt was dat je na een paar jaar allemaal meldingen kreeg dat gasten verdwaald waren.
  Of wanneer je het landschap iets wilt verhogen/verlagen je uitschiet en het geld op is xD.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  N3cro_Manc3r

  • 7 april 2019 11:27
  Leuk artikel, helemaal kapot gespeeld deze. Misschien leuk om te vermelden dat al een poosje Parkitect final is. Deze game heeft vrijwel dezelfde ambiance als RCT naar mijn mening :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  chefry

  • 7 april 2019 18:16
  Nog steeds een leuke game om af en toe te spelen. Ik bouwde ooit een achtbaan. Na een paar uur werk kwam ik er achter dat niemand erin ging. Toen kwam ik erachter dat de achtbaan een totaal score had van 30G.
  Maar zo eng zag het er niet uit

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • SevenEight

  • 7 april 2019 21:53
  Uren gespeeld!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Lord Ganon

  • 9 april 2019 00:26
  goeie ouwe tijd :D

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Fifa

  • 9 april 2019 12:53
  25 jaar later is Rollercoaster Tycoon nog steeds universeel leuk om te spelen. Dit moet 20 jaar zijn 1999-2019.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.