Achtergrond
Resident Evil 4

Reload: Resident Evil 4

De belangrijkste game van de afgelopen 15 jaar

Geschreven door Thijs Barnhard op
Het valt niet te onderschatten hoe groot de invloed van Resident Evil 4 is geweest op de rest van de game-industrie. De ‘vierde’ game in de reeks zag zich genoodzaakt om de horrorformule opnieuw uit te vinden en gaf daarmee het startsein voor een nieuwe generatie games. Uncharted, Gears of War en zelfs BioShock hebben heel wat aan het third-person spektakel van Resident Evil 4 te danken.

Het komt vaak genoeg voor dat een trendsetter met de jaren iets van zijn glans verliest. Noem het de prijs die je betaalt als je de eerste bent. Dat lijkt echter helemaal niet het geval voor Resident Evil 4. Niet voor niets wordt deze game continu op ieder denkbaar platform opnieuw uitgebracht. Resident Evil 4 gaat simpelweg nooit vervelen.

Een achtbaanrit

Over hoeveel andere singleplayer shooters kun je hetzelfde zeggen? Resident Evil is in dat opzicht echt uniek, maar wat maakt deze game zo oneindig herspeelbaar en tijdloos? Destijds was het spel grafisch behoorlijk baanbrekend, maar dat is vandaag de dag toch echt niet meer het geval. Ook op het gebied van gameplay voelt Resident Evil 4 niet zo modern meer. Stil moeten staan om te schieten is vandaag de dag ongehoord.

Toch is RE4 prima oud geworden en dat heeft alles te maken met het feit dat deze game een gigantische achtbaanrit is. Leon Scott Kennedy wordt dan wel op missie gestuurd om de dochter van de Amerikaanse president te redden, maar het merendeel van de tijd neemt hij het vooral op tegen allerlei gemuteerde Spanjaarden. Het zijn technisch gezien geen zombies, maar door parasieten bestuurde gedrochten die het op Leon gemunt hebben.

Resident Evil 4

Trendsetter

Meestal wordt Leon opgejaagd of moet hij zich met een beperkt arsenaal door een menigte heen schieten. Geen twee situaties in Resident Evil 4 zijn hetzelfde. Van het claustrofobische begin in het dorpje tot het eindbaasgevecht tegen de monsterlijke salamander in het lokale meertje: RE4 heeft in de eerste uren meer originele setpieces dan dat we gewend zijn en dan ben je nog niet eens op de helft van de game. Met een noodgang dendert het spel door naar nieuwe locaties. Een gevecht tegen een reus, een ritje met een kabelbaan en een bezoek aan een spookachtig kasteel: het houdt letterlijk niet op in deze game.

Op een gegeven moment wordt Leon achtervolgd door een gigantisch standbeeld, terwijl hij daarvoor een rit in een mijnkarretje heeft overleefd. Laten we vooral ook niet vergeten dat rond het einde van de game er nog een geniaal quick time-gevecht met messen plaatsvindt. Tel dit allemaal bij elkaar op en je hebt een game die zo bomvol zit met actie dat iedere game die hierna verscheen wanhopig probeerde RE4 na te doen door vooral nog meer actie en spektakel voor te schotelen.

Resident Evil 4

Vaak geïmiteerd

Dat Resident Evil zich zo zelfverzekerd opnieuw heeft uitgevonden, maakt het alleen maar knapper. De zoektocht naar een nieuwe richting voor de reeks was geen gemakkelijke wanneer er gekeken wordt naar de experimenten en probeersels waar Resident Evil-producent Shinji Mikami zich mee bezig hield. In een eerdere versie van de game nam Leon het op tegen geestachtige verschijningen en een spook met een haak. Met vaste camerahoeken en een griezelig landhuis als setting was het niet de radicale verandering die het vierde deel uiteindelijk zou worden.

De nieuwe formule van Resident Evil 4 bleek zo succesvol dat het niet alleen andere ontwikkelaars inspireerde soortgelijke spektakelstukken te maken. Het werd een paar delen later Resident Evil bijna fataal. Het alom verguisde zesde deel nam de dwang naar hersenloze, Hollywoodachtige actie zo ver, dat er nauwelijks iets van de horror overbleef. Andere ontwikkelaars zoals Visceral met Dead Space leken beter dan Capcom zelf te begrijpen wat RE4 zo goed maakte.

Resident Evil 4

Gamemomument

Resident Evil 4 is namelijk meer dan een aaneenschakeling van actiescenes. Het spel weet ook op de juiste momenten rust te pakken. Op momenten dat je Leon’s attachekoffertje vol eieren, munitie en wapens opnieuw loopt te sorteren bijvoorbeeld. Of wanneer je aan het schatzoeken bent in een van de bijzonder gedetailleerde omgevingen. Alles wat glimt kan verkocht worden aan een mysterieuze wapenhandelaar die Leon lachend upgrades en een nog groter arsenaal aanbiedt.

Als je het over Resident Evil 4 hebt, ontkom je niet aan het bespreken van een reeks van hoogtepunten. De game weet 19 jaar later nog steeds zo’n fantastische achtbaanrit vol waanzinnige setpieces voor te schotelen dat je bijna zou vergeten dat geen andere game – zelfs geen vervolg – de waanzin van dit vierde deel heeft weten te overtreffen. Deze mijlpaal heeft niets van kracht verloren.

Meer Reloads:

Dit artikel delen:

Lees meer

Suda51 is een soort Kingdom Hearts - Gamer.nl Podcast 210 Nieuws van de week: EA schrapt Star Wars en dlc-probleem
20

Reacties op: Reload: Resident Evil 4

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Ghost

  • 20 januari 2019 15:06
  Gamemonument, (niet) toevallig naar de gelijknamige rubriek uit PU waarin RE4 ook ooit besproken werd?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  darkmanwls

  • 20 januari 2019 15:54
  Ik vin RE4 echt een geweldige game. Maar het is voor mij ook de game die de neergang van de serie inzette. Er werd afgestapt van horror. Meer naar actie gekeken.
  Nou had deel 4 nog een goed verhaal. Maar deel 5 en 6 waren zo over the top dat ze niet meer serieus te nemen waren.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  clandestine666

  • 20 januari 2019 16:56
  @darkmanwls De serie heeft zich met deel 7 toch weer aardig op de kaart gezet? De horror en het langzame tempo zijn weer helemaal terug..

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • revanius

  • 20 januari 2019 17:10
  @clandestine666 ik vond het begin van re7 wel leuk, creepy. Maar hoe verder ik kwam hoe minder ik het vond.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Devenace

  • 20 januari 2019 19:47
  @clandestine666 Dat deeltje 7 met die magische demo, die zoveel beloofde, maar na die demo was het eigenlijk ook in mijn ogen gelijk klaar, met als meest belachelijke die gast die in die auto in de piepkleine garage burn outs doet en je hem dan maar moet bekogelen.
  Heel vreemd spel.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  **Guitar_Hero**

  • 20 januari 2019 23:21
  @Devenace Je hebt het zo te lezen in ieder geval niet in VR gespeeld.

  Deel 7 is van zichzelf op punten echt wel spannend, en in VR is het op punten gewoon enorm beklemmend. Ik ben blij dat ze eindelijk weer een goede richt op gaan, aangezien er sinds deel 4 naar mijn mening echt te veel actie in zit.

  Over the top situaties heb je in elke Resident Evil al mogen aanschouwen (ja ook in deel 1 al), dus om deel 7 vreemd te noemen komt me dan vrij vreemd over.

  Ontopic: Deel 4 heeft mij nooit kunnen overtuigen eigenlijk. Het feit dat er geen echte zombies in zaten vond ik destijds erg jammer. Toch is het geen slecht spel maar Resident Evil mag wat mij betreft om de spanning gaan.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  darkmanwls

  • 21 januari 2019 08:05
  @**Guitar_Hero** Dit dus. Ik zeg altijd, RE4 is een geweldige game, maar een slechte Resident evil. Aangezien het eigenlijk weinig te maken heeft met waar naar mijn mening Resident Evil om draait.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Devenace

  • 21 januari 2019 12:26
  @**Guitar_Hero** Dus het heeft een gimmick nodig om spannend te worden, ow ok.
  Kan me niet herinneren dat er in deel 1 zoiets belachelijks was als een oude vent die in een garage van 4 bij 4, burnouts gaat doen in een cabrio muscle car.
  De facade die gecreeërd werd met de demo was verder totaal niet haalbaar in de rest van de game, aangezien je daarvoor dan een supercomputer zou nodig hebben, wat het allemaal beloofde was het allemaal wel, in dat huisje…heel eventjes, daarna niveau Revelations.
  Ik vond ZombiU een meer waardigere fps RE opvolger dan welke RE na 3 dan ook. RE4 was zeer entertaining en leuk, maar een echte RE titel speel je toch in de oude mode met een vast top down view en cheesy cheap actor animatie en dialogen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  **Guitar_Hero**

  • 21 januari 2019 22:09
  @Devenace "Dus het heeft een gimmick nodig om spannend te worden, ow ok."

  Zoals ik al zei, je hebt het niet in VR gespeeld. Je mag VR een gimmick noemen maar dan mag je dat gelijk doen met andere technieken die games beter laten overkomen. RE7 is gewoon veel meer beklemmend in VR en als je iets wat beter werkt een gimmick wil noemen, tja.

  RE 4 noem je entertaining en leuk, niet bepaald woorden waarbij ik meteen aan RE denk eigenlijk. ZombiU als waardige opvolger noemen snap ik ook al niet. Als je het toch over gimmicks hebt mag je die titel er zeker wel onder scharen.

  En ok, RE7 is slecht want het is belachelijk, en vervolgens heb je het over een echte RE titel en haal je daar de cheesy animatie en dialogen aan.

  Gelukkig weet je waar je over praat.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  clandestine666

  • 21 januari 2019 23:22
  @Devenace VR is geen gimmick. Ik wil het liefst alles in VR spelen, het heeft voor mij in één klap gamen op een plat scherm kapotgemaakt..

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  **Guitar_Hero**

  • 22 januari 2019 09:37
  @clandestine666 Gaming op een plat scherm is voor mij ook vele malen minder interessant door deze 'gimmick' . Van mij mogen ze door blijven ontwikkelen op VR gebied!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • pfipf0

  • 21 januari 2019 23:49
  @Devenace RE7 is awesome in VR. Gimmick my ass;)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  **Guitar_Hero**

  • 22 januari 2019 09:36
  @pfipf0 Ik kan er nog steeds geen genoeg van krijgen!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  D4rKy28

  • 20 januari 2019 17:13
  De beste RE game aller tijden, wat heb ik mij vermaakt met dit deeltje zeg.
  Eerst op de gamecube, toen op de Wii gekocht, en later nog een keer op de PC gekocht :D

  Deze RE game heeft zoveel sfeer zelfs in 2019 is het spel nog steeds leuk om te spelen xD

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  DaFixer83

  • 20 januari 2019 19:29
  RE4 blijft een vette game , ik heb alle versies gespeeld en naast de GC versie, vindt ik de PS4 versie het lekkers weg spelen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  XtraLinkUK

  • 20 januari 2019 20:40
  Nooit gehaald toen. Ik was wel verbaasd over de lof die de game kreeg, want ik was vooral sceptisch omdat het een totaal andere insteek heeft. Ik zou het spel eigenlijk eens moeten proberen, want deel 1 en 2 blijven wel topspellen.

  Ik kon me nog goed herinneren dat critici de spin-off met dinos niet zo heel goed vonden, terwijl ik dinos juist wel tof gevonden vondt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Roolio

  • 20 januari 2019 20:51
  Zalige game. Blijft tof om te spelen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Dragtster

  • 20 januari 2019 23:48
  19 jaar later? RE4 is toch van 2005?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  XtraLinkUK

  • 21 januari 2019 10:13
  @Dragtster Ja. We leven in 2024!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  DenXD

  • 21 januari 2019 12:44
  Hele goeie game voor zijn tijd. Alleen blijft bij mij de magie van Resident Evil toch bij de fixed camera angles.

  Die DLC bij Resident Evil 5 die dat 'deels' terugbracht was voor mij toch wel het moment van die game.

  Geef alsjeblieft ook maar een remake van Resident Evil 3. Hoe creepy moet het wel niet zijn om continu te worden opgejaagd door Nemesis, stel je voor met graphics die 2 heeft.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.