Achtergrond
Mario Kart DS

Reload: Mario Kart DS

Misschien wel de beste Mario Kart

Geschreven door Thijs Barnhard op
Wat is je favoriete Mario Kart? Het is zeer waarschijnlijk de game in de serie die je als eerste hebt gespeeld. Afhankelijk van je leeftijd kan dat eigenlijk ieder deel zijn. Persoonlijke vooroordelen daargelaten, behoort het gelikte Mario Kart DS in ieder geval absoluut tot de top van de serie. Het was niet alleen de eerste draagbare Mario Kart in 3D, maar ook de allereerste keer dat het mogelijk was om tegen andere spelers online te racen.

Helemaal terug in 2005 was online gamen op een apparaat van Nintendo nog heel erg bijzonder. Om het tegen spelers van over de hele wereld op te kunnen nemen moest je verbinding maken met Nintendo Wi-Fi Connection. Dat was makkelijk gezegd dan gedaan, want een draadloze internetverbinding in huis te hebben was bijna veertien jaar geleden nog niet zo gebruikelijk als nu. Een speciale USB-stick van Nintendo zelf was dan nodig om de boel aan de praat te krijgen.

Mario Kart DS

Slecht, maar toch supergoed

Zelfs in 2005 viel het online gedeelte van Mario Kart DS een beetje tegen. Veel opties waren er niet en het spel werd geplaagd door foutmeldingen. Bovendien waren er een heleboel racers die het spel compleet wisten te verpesten door constant te ‘snaken’. Door altijd te driften – zelfs wanneer je op een recht stuk rijdt – ga je een stuk sneller dan eigenlijk de bedoeling is. Gewoon racen was er eigenlijk niet meer bij. Toch heeft deze game geen slechte smaak achter weten te laten. Mario Kart DS is in ieder ander opzicht namelijk supergoed.

Dat is grotendeels te danken aan de selectie parcours die in dit deel van zeldzaam hoog niveau is. Er is keuze uit een heleboel bekende banen uit vorige games - van de allereerste Super Mario Kart tot Double Dash - maar de nieuwkomers stelen in dit spel echt de show. Figure 8 Circuit is een prima achtvormig begin en ook een ritje door Delphino Plaza of de koninklijke tuin van Peach zijn uitstekend.

Mario Kart DS

Waanzinnige banen

Wat er na deze enigszins realistische banen volgt is een verzameling van de meest wilde uitstapjes die Mario en zijn vrienden tot nu toe hebben gemaakt. Waluigi’s Pinball is een racebaan die zich, zoals de naam al doet vermoeden, afspeelt in een flipperkast. Er zijn bumpers, schansen en ballen die over de baan heen stuiteren terwijl je als eerste over de finish probeert te komen. In Tick-Tock Clock race je in het binnenste van een klok, compleet met pendule die gevaarlijk laag over de baan heen slingert. Airship Fortress is ondertussen een aanval op een fort waarin je als racer gelanceerd wordt tussen luchtschip en zwevend fort.

De banen hebben bijna allemaal wel iets spectaculairs en dat is best knap, want de Nintendo DS is nou niet bepaald het meest krachtige stukje hardware. Toch voelt deze game niet als een makkelijke, draagbare spin-off, maar juist als een cruciaal onderdeel in de reeks. Mario Kart DS introduceerde onder andere items zoals de Blooper – die het zicht van je tegenstander beperkt met grote inktvlekken – en de Bullet Bill – die spelers die heel ver achter liggen een handje helpt. Het zijn items die inmiddels in ieder volgend deel zijn teruggekeerd.

Mario Kart DS is wellicht niet je favoriete deel, maar onderschat niet wat deze game allemaal aan de reeks heeft toegevoegd

Missie Mario Kart

Ook specifieke banen en karts uit Mario Kart DS zijn vaste prik geworden voor alle nieuwe delen. Het is juist daarom best jammer dat een specifiek onderdeel nooit de overstap naar een nieuw platform heeft overleefd. Mario Kart DS heeft namelijk een heuse singleplayermodus in de vorm van Mission Mode.

In de ene missie is het de bedoeling om zo snel mogelijk door alle poortjes te rijden en in een andere moet je achterstevoren rijdend twintig muntjes verzamelen. Er zijn zelfs eindbazen die je moet bekogelen met items of moet zien te verslaan in een race. Een verhaalmodus is het niet te noemen, maar het is een leuke afwisseling op het gebruikelijke racewerk dat Mario Kart altijd al heeft weet te leveren.

Mario Kart DS

Niet te onderschatten

Battle Mode ontbreekt ook niet en kan zelfs tegen computergestuurde tegenstanders gespeeld worden. Dat is geen vervanging voor het echte werk, maar wel een goede oefening voor wanneer er wel een paar mederacers in de buurt zijn. Online werkte de multiplayer misschien verre van vloeiend, maar offline speel je gemakkelijk en snel wat races tegen elkaar. Het is zelfs mogelijk om de game te spelen tegen iemand die Mario Kart DS helemaal niet heeft, dankzij de vernuftige Download Play-functie die in iedere DS zit ingebouwd.

Mario Kart DS is wellicht niet je favoriete deel, maar onderschat niet wat deze game allemaal aan de reeks heeft toegevoegd. Een aantal cruciale items en een legendarische selectie aan banen maken dit zonder twijfel een van de beste delen. Ook de eerste pogingen tot online gameplay mogen niet vergeten worden. Laat het maar aan Nintendo over om een nieuw deel exclusief voor een handheld net zo groots en belangrijk te laten zijn als de uitgaves op een console.

Laatste Reloads op Gamer.nl:

Dit artikel delen:

Lees meer

Gigantisch nieuws! - Gamer.nl Podcast 216 Nieuws van de week: Mogelijk nieuwe Fallout en Watch Dogs 3-locatie gelekt
5

Reacties op: Reload: Mario Kart DS

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Ruubj3

  • 3 maart 2019 10:42
  Natuurlijk niet te vergeten dat iedereen met elkaar kon spelen ook al had de persoon niet het spel dat zorgde voor leuke schoolreisjes destijds

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  BertThaBest

  • 3 maart 2019 12:33
  Ik herinner me nog de busreis naar Praag waarbij mijn neef en ik elkaar de hele reis de huid vol scholden terwijl er veel mensen wilden slapen haha. Geniale tijden.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  EnkiEridu

  • 3 maart 2019 13:24
  Ik hoop dat Mario Kart 9 eind van het jaar word aangekondigd en dan zo in mei 2020 uitkomt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Rainking

  • 3 maart 2019 22:06
  Ik heb wel vaak dat het eerste spel dat ik speel van een serie ook mijn favoriet is, maar er zijn enkele uitzonderingen. Mario Kart is er daar één van. Eerstgespeelde: Super Mario Kart op de SNES. Favoriet: Mario Kart 8 Deluxe. Die biedt zoveel meer en ik vind die magnetische velden ook leuk. Dat brengt meer variatie.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • EdwinVP

  • 4 maart 2019 10:11
  @Rainking same here… Vooral de battle mode met die ballonnen in de SNES versie is afschuwelijk als je die nu ziet maar ook wat heb ik die vaak gespeeld…dat was echt dikke lol. Gelukkig biedt Deluxe versie veel van t oude in een mooier jasje.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.