Achtergrond

Reload: Lost Eden

Uit de tijd waarin dino's nog praatten

Geschreven door Merijn de Boer op
In 1995 was cd-rom helemaal hot en (3D-)renderden de medewerkers van Cryo Interactive zich dagelijks helemaal te pletter. De Franse studio maakte een flink aantal games, elk voorzien van uren aan videoanimaties. Er was bovendien iets bijzonders aan games zoals Dune, Dragon Lore, Atlantis en KGB: de spellen waren een zeldzame combinatie van rpg, avontuur en strategie. En pratende dinosaurussen, in het geval van Lost Eden.

Wegkomen met sprekende dino’s vereist een sterk verhaal. Daarom werkten Virgin Interactive en Cryo samen met de populaire schrijver Steve Jackson. Bekend van de boeken in de Fighting Fantasy-reeks, en recentelijk van digitale Sorcery!-gameboeken, pende Jackson een evenzo fantasierijk verhaal over een wereld waarin mensen samenwerken met dinosaurussen. Buiten enkele referenties naar onze riddertijd, zette Jackson een compleet andere wereld neer, waar het na verloop van tijd niet meer opviel dat je naar pratende dieren luisterde. Het verhaal van Lost Eden begint met de herinneringen van een bejaarde, voor zover mogelijk grijze, pterodactylus. Na het horen van de eerste zin in de introductie valt het besef dat niet alleen Eloi oud is. Lost Eden kwam 20 jaar geleden uit.

Bont genootschap

Na het introfilmpje van ongeveer vier minuten sta je middenin een citadel, met de woorden van Eloi vers in het geheugen. Jij bent Adam of Mo, de nieuwe leider in het koninkrijk van Mashaar. De huidige koning, jouw vader, laat zich leiden door angst en het is aan jou om de balans in het koninkrijk te herstellen. Hiervoor moet je vechten tegen de onderdrukking van tiran Moorkus Rex, met de hulp van de exotische stammen in Lost Eden.

De opzet van Lost Eden is redelijk simpel. Je verkent de citadel en treft al snel diplomaten uit verschillende valleien die met je willen samenwerken. Zij geven je tips over het sluiten van verbonden en samen met raadgever Eloi bezoek je de verschillende dino’s in de regio. De groepen hebben een duwtje in de goede richting nodig en gelukkig zijn het geen gecompliceerde wezens.

Liefde gaat door de maag

Dino’s overtuigen van goede bedoelingen is namelijk kinderlijk eenvoudig. In de valleien pluk je een paddenstoel hier en een appeltje daar, waarna je hun aandacht trekt. Blaas vervolgens op een speciaal fluitje en de logge werkers volgen je naar het einde van de wereld. Al reizend vind je dino’s die je dingen kunt laten bouwen, materiaal kunt laten transporteren of voor je kunt laten vechten. Regio’s met volledige steun van de aanwezige stam krijgen zodoende een eigen citadel, waarmee deze klaar is voor de strijd tegen Moorkus Rex.

Stamhoofden van de verschillende valleien hebben wat meer overreding nodig, want zij zijn vaak op zoek naar speciale artefacten. Om deze te vinden moet je praten met de juiste diplomaten en zoeken naar hints in de vele valleien. Het voegt ietwat meer uitdaging toe aan het spel en nodigt uit tot het verkennen van de prachtig geanimeerde wereld. 

Groeipijnen

Achteraf gezien zit Lost Eden vol met clichés en is de gameplay redelijk simpel. Maar het zijn juist de bloemrijke conversaties en de mooie reizen die het spel zo meeslepend maken. Elke gerenderde overgang naar een nieuw gebied is mooi, de ambient muziek op de achtergrond altijd hypnotiserend goed. En hoewel acteerwerk en de scripts nooit bovengemiddeld zijn, dienen ze het doel van het spel.

In emulator DosBox werkt Lost Eden prima en een nieuw bezoekje aan de valleien en de citadels voelt als vanouds

Zowel Lost Eden als Cryo’s eerdere Dune waren mooi en vermakelijk, het waren echter ook belangrijke opmaten voor complexere games. Zo kreeg Westwood de taak om van Dune II een uitdagende strategiegame te maken, met een geheel nieuw genre als resultaat. Cryo Interactive richtte zich in de volgende jaren helaas te veel op grafisch aantrekkelijke maar eenvoudige exploratiegames en ging in 2002 failliet. Ontwikkelaar Microïds kocht de rechten van de meeste Cryo-games in 2008, Anuman Interactive slokte dat bedrijf in 2010 op. Een aantal games kwam onder die maker opnieuw uit op mobiele apparaten, helaas zit Lost Eden daar niet bij. 

Lost Eden ziet er tegenwoordig heel anders uit. De dino’s bewegen houterig en het thema van pratende dieren klinkt vast een beetje absurd. Toch is de game nog steeds de moeite waard en is het nog steeds zichtbaar hoeveel werk er in de gerenderde omgevingen zit. In emulator DosBox werkt Lost Eden prima en een nieuw bezoekje aan de valleien en de citadels voelt dan ook als vanouds. Die ervaring is een beetje vergelijkbaar met een bezoek aan het sprookjesbos in de Efteling, waar je nu vooral plastic en papier-maché ziet. In Lost Eden zie je duidelijk de textures en 3D-modellen, maar voeg de juiste dosis fantasie toe en je waant je in een andere, verloren wereld.

In Reload houdt Gamer.nl games van toen tegen het licht van nu.

Dit artikel delen:

Lees meer

'HoloLens is veel duurder dan een console' Warner Bros. maakt inhoud Arkham Knight-seizoenspas bekend
5

Reacties op: Reload: Lost Eden

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • gimbal2

  • 3 mei 2015 18:10
  De muziek in dit spel is echt meesterlijk.

  Qua gameplay is het een raar spel. Het wisselt een aantal keer van thema tussen 7th Guest-achtig first person point & click adventure en milde strategy gameplay. Er zitten wat puzzels in de game verstopt, maar het is nooit een uitdaging.

  Een spel wat het voornamelijk van het verhaal moest hebben - en dat verhaal is dik in orde als je even door de pratende dinos heen kijkt. Eigenlijk is het een vroege versie van een animatiefilm voor volwassenen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MerijndeBoer

  • 3 mei 2015 21:38
  Heerlijk, die muziek. Hypnotiserend, net als het verhaal. Inderdaad een beetje als een animatiefilm en dat had ik bij Dune, Dragon Lore en Atlantis ook. Jammer dat de productie van die spellen zo duur was, wat Cryo waarschijnlijk de kop kostte.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • gimbal2

  • 4 mei 2015 08:54
  Er is inmiddels hoop. Middels Kickstarter maken vele oude rotten spontaan een comeback. Zie bijvoorbeeld de games Yooka-Laylee, Toejam & Earl en Thimbleweed Park. Wellicht dat we ook ooit een "voormalig Cryo" tot stand zien komen met een nieuw prachtig en modern sprookje.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MerijndeBoer

  • 4 mei 2015 10:04
  Voor gamer.nl recenseerde ik dit jaar nog Morningstar: Descent to Deadrock. Geen fancy animaties zoals in Lost Eden, wel vergelijkbare gameplay. Aanrader.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Gillian

  • 3 mei 2015 21:31
  Dit was zo'n gaaf spel destijds, zeker omdat ik (net als iedere leeftijdsgenoot) in mn dinosaurus fase zat ^_^

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.