Achtergrond
Knights and Merchants

Reload: Knights and Merchants

De game, de uitbreiding, het vervolg en de remake 

Geschreven door Remco Beckers op

Nostalgie: vandaag een game spelen waarmee je op kinderleeftijd ooit je eerste stappen in de wondere wereld van games hebt gezet en je niet doodergeren aan de verouderde graphics of gebrekige gameplay, maar je daar niets van aantrekken, goedschiks grijnzen en een diepe zucht slaken. Een dergelijke nostalgiebom is ongetwijfeld de middeleeuwse rts Knights and Merchants: the Shattered Kingdom. De game werd ontwikkeld door het driekoppige, Duitse Joymania Entertainment en uitgegeven door TopWare Interactive in 1998. De game is direct herkenbaar door zijn schattige graphics en koddige muziek. Hoewel het niet echt aansloeg aan de andere kant van het kanaal, laat staan aan de andere kant van de oceaan, werd Knights and Merchants een grote hit in Oost-Europa, Duitsland en de Benelux. 

In The Shattered Kingdom kun je een lastige campagne van twintig missies spelen of een vrije skirmish. In ieder geval kent het spel een economische en een militaire kant. Het complexe economische systeem houdt in dat je je eigen nederzetting bouwt om legers te kunnen trainen. Allereerst zet je je bouwvakkers aan het werk om een school te bouwen, waar je nieuwe onderdanen kunt opleiden, en een herberg waar je onderdanen kunnen eten en drinken. Vervolgens zet je een steenhouwer en een houthakker aan het werk. Pas dan komt de schrijnwerker ter beschikking. Zo gaat het met alle productieketens: de molen kun je pas bouwen zodra je een boerderij hebt, net zoals je niks hebt aan een slager zonder een varkensboer. Dat je om aan brood te komen überhaupt voor een boerderij, een molen en een bakkerij moet zorgen, was voor de meeste rts-games toentertijd ongebruikelijk. De game werd daarom geprezen om zijn complexiteit. 

Knights and Merchants 2

Datzelfde principe vertaalt zich naar NPCs: soldaten bestaan er in allerhande vormen en maten, allemaal met hun eigen sterktes en zwaktes, die je goed kunt exploiteren door de juiste troepen tegen de juiste vijanden te gebruiken (lansiers tegenover ruiters, boogschutters achter je infanterie). Om je soldaten te kunnen trainen, heb je allereerst zwaarden, schilden, paardenhoeven, lansen, harnassen nodig. Daar gaan veel grondstoffen en lange productieketens aan vooraf, waardoor het bouwen van gigantische legers geen vanzelfsprekendheid is. Sowieso moet je al je NPCs specifiek opleiden in een schooltje: je zorgt zelf dat je voldoende bouwvakkers hebt, of wijnboeren, ijzersmeden of mijnwerkers. Ook moet je lijfeigenen opleiden. Zij vervoeren je goederen van de ene naar de andere plek en zijn daarom essentieel. 

De slechte uitbreiding

Na het succes van The Shattered Kingdom hoopten vele fans op een vervolg, maar dat bleef uit. Drie jaar na de release verscheen een zeer karige uitbreiding, The Peasants’ Rebellion. Die was aanvankelijk als gratis toevoeging bedoeld, maar werd uiteindelijk toch als losstaand (en dus betaald) product verkocht als een soort van Knights and Merchants Gold. De toevoegingen zijn miniem: een paar nieuwe gebouwtjes, wat nieuwe grondstoffen (je onderdanen kunnen nu ook vis eten!), een niet-werkende multiplayer en een campagne waar geen touw aan vast te knopen is. Los daarvan is de game identiek aan The Shattered Kingdom. Nieuwe features werken vaak niet en de problemen van de oude game zijn niet opgelost.

Zo is de combat nog steeds onvolkomen. Je troepen zijn moeilijk onder bedwang te houden, want zodra ze een vijand zien, vallen ze die automatisch aan (sluipen zit er dus niet in) en bij het afleggen van lange afstanden vallen ze vlug uit formatie. Je soldaten moeten ook eten, maar in plaats van naar de herberg te gaan, brengen lijfeigenen het voedsel naar hen toe. Als je ridders ver weg, tijdens het plunderen van een dorp, lekkere trek krijgen, moeten de lijfeigenen een lange afstand afleggen om het voedsel af te leveren. Hierdoor vervoeren ze geen goederen in je nederzetting, waardoor je herberg geen nieuw voedsel krijgt en waardoor je onderdanen een tergende hongersnood zullen sterven (ze veranderen dan, met een ‘aaaaargh!’, in een skeletje en storten ter aarde). 

Knights and Merchants 2

Het onvoltooide vervolg 

Dat The Peasants’ Rebellion tegenviel, was voor veel fans een teken aan de wand dat Joymania met een ander project bezig was. De hoop voor Knights and Merchants 2 ontstond al gauw. Peter Ohlmann van Joymania schreef in 2001 dat “de meeste ontwikkelaars snelle plannen maken voor een vervolg zodra hun game in meer of mindere mate succesvol blijkt. Wij hebben daar een probleem mee, omdat we vinden dat elke nieuwe game (dus ook een vervolg) nieuwe ideeën en gameplay-innovaties moet bevatten”. Een prototype voor de game, met de werktitel Princedom, was al af in 2002. Beelden daarvan zijn later uitgelekt.

Omdat er discussie ontstond over of een 2D-game het nog zou volhouden in de groeiende 3D-wereld, werd besloten opnieuw te beginnen met de productie van de game, ditmaal in 3D. Ook hier zijn ontwikkelingsscreenshots van. Nieuwe features die uit het eerste spel waren geschrapt, deden nu voor het eerst in hun intrede: het bouwen van muren, vrouwelijke NPCs en een adviseur die je nu en dan nuttige informatie zou geven. Het spel werd echter als levenloos ervaren vanwege de 3D-vormgeving en de nieuwe toevoegingen lieten de game als elke andere rts voelen, waardoor men besloot het project een vroegtijdige dood te laten sterven. Tegen 2003 was Princedom definitief van de baan.

Knights Province

Het onvoltooide vervolg 

Inmiddels zijn er twee nieuwe remakes. Ten eerste is er de mod van Krom en Lewin, die het oude Knights and Merchants terug willen brengen naar de moderne pc’s , een goed functionerende multiplayer willen implementeren en de bugs uit de originele game voor eens en voor altijd willen verwijderen. Ze hebben het spel daarom van de grond af opnieuw opgebouwd, nieuwe codes en verbeterde algoritmes geschreven, andere interfaces, hernieuwd gebalanceerd, maar voor de rest zo trouw mogelijk aan het origineel. Deze Knights and Merchants Remake is te downloaden KaMRemake.com, maar kun je alleen spelen als je ook het origineel hebt geïnstalleerd.

De fans achter Knights and Merchants Remake hebben in april 2015 bovendien hun nieuwe project aangekondigd: Knights Province, een nieuwe interpretatie van Knights and Merchants in 3D, gebouwd in een door de modders zelf ontworpen engine, met dikke knipogen naar het origineel uit de jaren ’90. De game bevindt zich momenteel nog steeds in een zeer vroeg alfastadium. Wanneer en hoe het uitgegeven wordt is nog niet bekend. Hoe dan ook blijft Knights and Merchants gamers ook vandaag de dag nog inspireren en daar zal voorlopig niet gauw een einde aan komen. 

Bron: null

Dit artikel delen:

Lees meer

'Grand Theft Auto 6 is in ontwikkeling' Tusk keert terug als vechter in Killer Instinct Season 3
7

Reacties op: Reload: Knights and Merchants

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  G.T

  • 27 maart 2016 12:39
  Ah de nostalgie ! Dit was de eerste game waarbij ik een cheat gebruikte.. volgens mij het level met heel veel knights/paarden ofzo, was LANG geleden… Ik zal Knights Province in de gate houden!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Bioh4zard

  • 27 maart 2016 14:58
  Deze game echt eergisteren op hoogste moeilijkheidsgraad volledig uitgespeeld (inclusief TPR), blijft fantastisch en hoop nog steeds op een vervolg. Zitten helaas wel een behoorlijk aantal bugs in die frustrerend kunnen zijn (b.v. teveel poppetjes = controle weg). Ga de KaMremake maar eens testen, speelde het vroeger op LAN.

  KaM draait overigens ook nog op nieuwe PC's, echter raad ik wel aan de 'affinity' van je CPU op 1 core te zetten anders krijg je spel-/reactievertragingen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Megaman20XX

  • 28 maart 2016 14:14
  Kan ook aan mij liggen, maar ik zie geen één screenshot (behalve de boxart) van de originele Knights and Merchants, heb deze zelf nog een keer gereviewed 3 jaar geleden in opdracht van Topware Interactive toen de replay versie (budget versie) uitkwam.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Nightwish88

  • 29 maart 2016 16:06
  @Megaman20XX Inderdaad de getoonde afbeeldingen zijn zeker geen screenshots van de originele game.
  Overigens enorm veel uren aan deze game 'verloren'. Vrienden van mij speelden het ook, goede herinneringen hieraan.
  Via steam is het spel btw te koop en speelbaar.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  RemcoBeckers

  • 29 maart 2016 16:29
  @Megaman20XX de afbeeldingen zijn respectievelijk inderdaad de box art van het origineel, een screenshot van het 2D-vervolg dat in de maak was en daarna van het 3D-vervolg dat ook nooit voltooid is en als laatste een screenshot van de remake waar een paar enthousiastelingen nu aan werken.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Megaman20XX

  • 30 maart 2016 16:23
  @RemcoBeckers Ok dat verklaart de boel ;) Ik herkende helemaal niks vandaar mijn verbazing, maar logisch dan. Maar er staat twee keer dezelfde kop misschien daardoor de verwarring? Ondanks dit een goed artikel hoor daar niet van :) Leer ik ook weer eens wat nieuws over die toffe game.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  RemcoBeckers

  • 3 april 2016 14:36
  @Megaman20XX Hmm, ja nu je het zegt, die dubbele kop was me nog niet opgevallen xD In ieder geval gaat het laatste deel (onder de dubbele kop) geheel over de remake, en niet zozeer over het geplande vervolg. De laatste screenshot hoort daar dus bij :) Ik moet bekennen dat dit mijn nostalgie ook wel weer voedt hoor!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.