Achtergrond
Indiana Jones

Reload: Indiana Jones and the Fate of Atlantis

Avonturier met drie talenten

Geschreven door Merijn de Boer op

Na het succes van Indiana Jones and The Last Crusade en The Secret of Monkey Island ging het de gamedivisie van Lucasfilm voor de wind. Ron Gilbert en Tim Schafer startten in deze tijd met de Monkey Island-reeks, waardoor Lucasarts op zoek moest naar schrijvers voor een nieuwe Indiana Jones-game. Het bedrijf schakelde de hulp in van scenarist Hal Barwood en designer Noah Falstein, met de vraag of ze een afgekeurd filmscript van Chris Columbus (The Goonies, Gremlins, Harry Potter) wilden gebruiken. Ze lazen het, maar lieten het vergezochte verhaal links liggen.

Want Hal – scriptschrijver bij onder andere Close Encounters of the Third Kind – en Noah, designer van The Last Crusade (de game) en The Dig, putten liever uit de echte wereld. Daarvoor zochten ze een middagje in de archieven van Skywalker Ranch, de werkplek van George Lucas. In deze tijd spraken de gamedesigners ook geregeld met Spielberg en Lucas, wat aangeeft hoe laagdrempelig de film- en gameafdeling bij Lucasfilm waren. Uiteindelijk vonden Barwood en Falstein een koffietafelboek over onopgeloste mysteries, met referenties naar Atlantis-onderzoek door Plato. Het idee voor Fate of Atlantis was geboren.

Indiana Jones

Gesitueerd in 1939, net voor de Tweede Wereldoorlog, begint The Fate of Atlantis op Barnett College. Indiana ontvangt van een mysterieuze bezoeker een kogeltje van een uniek materiaal, dat precies in een beeldje uit de universiteitscollectie past. Het spel begint met de zoektocht naar het beeld, waarbij de speler een cursor, maar (nog) geen interface ziet. Zodoende heb je het gevoel de beginscène van een film te sturen, wat cinematografisch erg goed werkt. Na de vondst van het beeldje blijkt het materiaal een enorme kracht te hebben, wat de aandacht van de Nazi’s trekt. Indy moet op zoek naar de brandstofkogeltjes én uitvogelen waar ze vandaan komen.

Wat volgt is een wilde reis naar Atlantis, met de aantekeningen van Plato als leidraad. Het mooie aan de avonturen van Indiana Jones is de eeuwige noodzaak bij Indy om de hele wereld over te reizen voor de juiste aanwijzingen. Daarvoor mag de archeoloog onder andere naar New York, de Azoren, Monte Carlo, Algiers en Kreta.

Indiana Jones

Mysterie, romantiek en actie

Vroeg in de game kies je uit drie speelbare paden, uniek voor een adventuregame uit deze tijd. De ontmoeting met Sophia Habgood nodigt uit om samen te puzzelen, wat veelal resulteert in Sophia die andere personages afleidt, terwijl Indy een object pakt of ergens een knop bedient. De reis met Sophia levert humoristische dialogen op, waarbij je constant gniffelt bij de melige dynamiek tussen de twee. Hier valt op hoe goed de animaties van Sophia en Indy zijn, met een heldere reden: Lucasarts gebruikte volop rotoscoping bij de productie.

Maar je kunt Sophia ook in haar geheel overslaan en in je eentje puzzelen. Dit is veruit het moeilijkste pad, want er zijn minder dialoogpuzzels die objecten opleveren (zoals het boek van Plato). Bovendien is dit een redelijk eenzame beleving, maar misschien voelt het zo, als je eerder met Sophia samen reisde. Het derde pad is in alle opzichten eenvoudiger: ‘go into action by myself’ is zonder afleiding reizen, met je vuisten als grootste probleemoplossers. Er zijn minder puzzels en vaak is een grove opmerking genoeg om een gevecht te starten en obstakels uit de weg te helpen. De drie paden verdelen op logische wijze de karaktertrekken van Indiana Jones: rokkenjager, wetenschapper en tactloze hufter. Het werkt overtuigend en is helemaal in de geest van de films.

Echt exotische locaties

Wat verder opvalt, is de manier waarop echte locaties zijn gebruikt in het spel. Het panorama op de Azoren is een bekend plaatje en ook IJsland ziet er overtuigend koud uit. Alle locaties in The Fate of Atlantis zijn mooi uitgewerkt en staan bol van leven: van de straten in New York en Monte Carlo, tot de weelderige jungle van Tikal.

Indiana Jones

Bij de locaties valt ook op hoe de omgeving wordt gebruikt in de puzzels, bijvoorbeeld in Algiers, waar je in een drukte van jewelste een personage met een rode Fez volgt. Of de hectische straten van Monte Carlo, waar je in de menigte zoekt naar een handelaar in Atlantische artefacten.

Filmisch goed

Door de manier waarop drukke locaties worden verwerkt in de puzzels, voelt The Fate of Atlantis altijd als een filmische beleving. De verschillende paden zijn divers genoeg om het spel verschillende keren te spelen, wat het een enorme hit maakte in 1992. Al snel kwam er een versie uit op cd-rom, maar spijtig genoeg was het daarna afgelopen met de avonturengames van Indiana Jones. Er volgden nog een aantal redelijk vermakelijke actiegames (met name Indiana Jones and the Emperor’s Tomb), de sfeer uit de films zat er echter niet voor de volle honderd procent in.

Indiana Jones

Uiteindelijk is het verhaal van Hal Barwood en Noah Falstein interessanter dan het vergezochte (en daarom afgekeurde) script van Chris Columbus. En na het zien van Indiana Jones and the Kingdom of the Chrystal Skull (2008) mogen de spelers van deze game zich gelukkig prijzen: Indiana Jones and the Fate of Atlantis was de laatste échte Indiana Jones-ervaring.

Tip: als je de game wilt kopen raden wij de versie van Gog.com aan, want versies op Steam blijken bij veel games niet goed te zijn ingesteld. Wij speelden opnieuw de versie die draait op de ScummVM-emulator. Deze werkt prima op moderne pc’s.

Dit artikel delen:

Lees meer

Dragon Quest Builders Steam houdt 'Lunar New Year Sale'
21

Reacties op: Reload: Indiana Jones and the Fate of Atlantis

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  N3cro_Manc3r

  • 7 februari 2016 11:44
  Wat een geweldige game was dit, bedankt voor de reload!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  madcon

  • 7 februari 2016 12:29
  Als ik het verhaal lees, krijg ik spontaan zin om het spel nog eens te spelen! Een hd-remake zou wel cool zijn :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Agent4125

  • 7 februari 2016 14:05
  Fantastische game, met echt Indiana Jones script en bijpassende sfeer. Eindeloos combineren van items was een tijdrovende klus, maar als je dan de oplossing vond…. 'Use ship's rib with…' etc, etc. Voor de geduldige liefhebber van het genre misschien zelfs nu nog wel aardig om te spelen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  tmvde

  • 7 februari 2016 14:44
  Eén woord, orichalcum ;-)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TheChief

  • 7 februari 2016 14:49
  Ik ben een enorme fan van Indiana Jones maar ik snap niet waarom The Kingdom of the Crystal Skull altijd zoveel flak krijgt. Het is een film helemaal in lijn met de originele trilogie, alleen ditmaal met de Russen als baddies vanwege het eindigen van WO2 en het begin van de Koude Oorlog.

  Er waren mensen die zaten te mekkeren over het feit dat het om aliens ging en mijn eerste reactie was 'oh dus de andere 3 waren realistischer?'. Ik bedoel, in de originele trilogie gaat het om zaken als de Ark van Verbond, rituelen waarbij mensen nog leven nadat hun hart is verwijderd, ridders, de heilige Graal die eeuwig leven kan schenken etc.

  Ik zag de 4e film in de bioscoop en binnen 3 min zit je er helemaal in en heb je echt het gevoel 'Indy is back!'

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  coola

  • 7 februari 2016 15:17
  @TheChief

  Zo mee eens.

  Men zeikt ook over de koelkast scène in deel 4 omdat het onrealistisch is. Maar die scène uit deel 2 dat Indy uit het vliegtuig springt met een opblaas boot zeiken ze niet over terwijl dat 10 x ongeloofwaardiger is dan de koelkast scène uit deel 4.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • gimbal2

  • 7 februari 2016 18:39
  @coola Niet te vergeten die hyper-realistische scene van het kloppende hart ;)

  Of een kist vol geesten uit the Last Crusade, of de templar die best-wel-oud is. Etc. etc. Realisme is wat Indy films siert, stel je voor dat ze eens iets geks zouden doen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  SuperDre

  • 7 februari 2016 21:08
  @coola Vond zelf juist de scene met de koelkast perfect passen in de indy film, die hele scene was juist een pluspunt van de film..

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Fordon_Greeman

  • 9 februari 2016 12:45
  @coola
  dat zullen we nooit weten, en toch lijkt het me niet ondenkbaar dat een grote opblaasboot kan dienst doen als snelheidsremmer, maar te midden van aan kernexplosie toch nog overleven door in een koelkast te kruipen, dat gaat me dan toch nog beetje verder. Beiden zijn over-the-top uiteraard.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TheChief

  • 11 februari 2016 10:47
  @Fordon_Greeman Mythbusters hebben deze scène van Indiana Jones getoetst en bewezen dat de scene volledig onmogelijk is. De impact op de grond zou al je botten breken, organen doen scheuren etc. en je in de spreekwoordelijke menselijke pannekoek veranderen :)

  Ik vond de koelkastscène net zo belachelijk en onmogelijk, maar even geweldig als de raftscène qua amusementswaarde.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ShadowX

  • 7 februari 2016 16:31
  @TheChief

  Mee eens,goed genoten van de laatste film, punt is een hoop mensen zeiken liever dan films kijken, net als bij games eaar ze klagen dat het regendruppel niet zo scherp is of niet realistisch op de grond terecht komt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  SuperDre

  • 7 februari 2016 21:07
  @TheChief Het gezeik gaat ook meer over het einde wat gewoon tenenkrommend slecht was, en dan bedoel ik de dimensionale reizigers.. Aliens zelf was niet zo'n probleem IMHO, maar het einde was gewoon echt ECHT slecht..

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  pepsi

  • 8 februari 2016 11:00
  @TheChief Ridders hebben echt bestaan en als je hart wordt verwijderd ben je niet direct dood of buiten bewustzijn.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Fordon_Greeman

  • 9 februari 2016 12:52
  @pepsi
  Precies. Mensen halen argumenten aan omdat ze dan makkelijk een discussie kunnen winnen maar niet omdat ze er echt over nagedacht hebben. Films zijn meer dan alleen maar een premisse. Ik bedoel maar, er wordt gezegd dat de Ark ook onrealistisch was in vergelijking met de aliens, maar wat dan gemakkelijkheidshalve wordt vergeten is dat de zoektocht naar de ark in de 1981 film puur movie magic was, ene kippenvel moment na het andere en dat maakt dat de boze krachten die er dan op het einde opdoemen je de adem afsnijden. De quest in Indy IV was slap, het voorwerp waar ze naar zochten mistte mysterie en mystiek

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TheChief

  • 11 februari 2016 10:43
  @Fordon_Greeman In een discussie gaat het niet om winnen/verliezen, maar om het uitwisselen van gedachten over een onderwerp. je kan een discussie over een film dus niet winnen omdat het draait om persoonlijke smaak. Ik vond nieuwe film qua thematiek echt prima passen in het rijtje van de originele trilogie, een ander mag het daarmee uiteraard oneens zijn.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TheChief

  • 11 februari 2016 09:56
  @pepsi De ridder in de Indiana Jones film is feitelijk onsterfelijk omdat hij uit de kelk drinkt, dat is een bovennatuurlijk gegeven waar niemand over viel terwijl diezelfde mensen de nieuwe film affakkelden omdat er aliens in voorkwamen.

  Ten tweede, als je hart wordt verwijderd valt de bloeddruk meteen weg en zak je als een lappenpop in elkaar, tenzij je aan een hartmachine ligt die de pompfunctie van het hart overneemt en zo de bloeddruk op peil houdt.

  Waarom denk je dat mensen die een hartstilstand krijgen meteen in elkaar storten en niet eerst stilstaan en de kans hebben te roepen 'he mijn hart doet het niet meer'. Bovendien wordt in The Tempel of Doom iemands hart verwijderd waarna hij vrolijk doorleeft en zelfs nog kan spreken en chanten. Ook hier is overduidelijk een bovennatuurlijk element aanwezig waar niemand over viel terwijl de nieuwe Inidiana Jones film flak krijgt omdat Steven Spielberg de euvele moed had om aliens te introduceren.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  pepsi

  • 11 februari 2016 11:58
  @TheChief Het ging mensen niet om aliens, het gaat erom dat het slecht gedaan is. Zie je echt het verschil niet tussen de dingen die je opnoemt en hoe het alien gebeuren is gedaan in de 4e film?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Fordon_Greeman

  • 8 februari 2016 13:01
  @TheChief
  het gaat niet waar het over gaat, maar wel de manier waarop het over iets gaat. de ark was eng, duivels, kippenvel. De aliens waren stom en das jammer als je weet dat Spielberg alien klassiekers als ET, CLose Encounters op zijn naam heeft staan. Maar ok, Indy IV is niet slecht.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ShadowX

  • 7 februari 2016 16:31
  Geweldige game die ik meerdere keren heb uitgespeeld.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  SuperDre

  • 7 februari 2016 21:09
  hmm. lang geleden, toch maar weer eens spelen.. heb em pas geleden nog maar eens gekocht toen die in de aanbieding was op steam (heb het origineel nog op CD-Rom).

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.