Achtergrond
Halo 3: ODST

Reload: Halo 3: ODST

Halo Noir

Geschreven door Thijs Barnhard op
Halo lijkt sinds ontwikkelaar 343 Studios de boel heeft overgenomen een klein beetje de weg kwijtgeraakt. Niet dat de games nu slecht zijn, maar ze bouwen zo verschrikkelijk braaf voort op wat Bungie in minder dan tien jaar tijd heeft weten neer te zetten, dat de spanning er een beetje vanaf is. Dat het universum niet altijd op het spel hoeft te staan om een goede game te maken wisten ze bij Bungie maar al te goed. In de twee beste Halo’s draait het verhaal helemaal niet om de Master Chief zelf, maar om de minder legendarische figuren om hem heen.

Het meest duidelijke voorbeeld daarvan is Halo 3: ODST, een game die op een onverwachte manier voortbouwt op het derde deel uit de reeks. ODST draait om de gelijknamige groep Orbital Drop Shock Troopers, een speciale eenheid die halverwege de gebeurtenissen uit Halo 2 een belangrijke missie ondernemen in New Mombassa. Jij speelt als de Rookie en tijdens je eerste landing gaat het al helemaal mis. Je raakt gescheiden van je team en in het overgrote deel van de rest van het verhaal dwaal je moederziel alleen door de geëvacueerde stad.

Halo 3: ODST

Speelbare flashbacks

Alleen is misschien niet helemaal de juiste omschrijving, want de buitenaardse Covenant hebben de overblijfselen van het futuristische New Mombassa overgenomen. Hierdoor moet je als groentje door grote delen van de straten sluipen. Specifieke punten op de kaart zijn het startpunt van een flashback, waarbij je in de rol kruipt van een ander lid van je team. Heb je zo’n punt eenmaal bereikt, dan speel je wat er allemaal in de stad gebeurde terwijl de Rookie nog bewusteloos in zijn ontsnappingspod lag bij te slapen.

In de praktijk spelen deze verschillende personages niet anders dan de Rookie, maar hun individuele verhaallijnen zijn op compleet andere manieren opgebouwd. De cast van stemacteurs (een bescheiden Firefly-reünie) is uitstekend, maar de echte ster is uiteindelijk de variatie in missies. De ene keer duik je in een tank om een groot deel van de wegen in New Mombassa veilig te maken, de andere keer vlieg je tussen de wolkenkrabbers van de wereldstad of dring je binnen in de archieven van de metropool. De typische Halo-gameplay komt hierin weer uitstekend tot zijn recht. Je speelt dan misschien wel niet als Spartan, maar als ODST kun je ook nog aardig wat schade aanrichten.

Halo 3: ODST

Een Halo-detectiveverhaal

Qua gameplay doet ODST niet eens zoveel anders, maar het zit hem in dit spel allemaal in de uitvoering. De variatie in de missies is uitstekend, de paar nieuwe wapens zijn een welkome toevoeging en de wat rustiger opgebouwde tussenstukken, waarin je als Rookie naar het volgende startpunt van een missie loopt, zijn een fijne onderbreking van het grote spektakel. Het verhaal van de Rookie voelt eigenlijk als een soort detective waarin je met iedere nieuwe flashback meer inzicht krijgt in wat er zich allemaal plaats heeft gevonden. De duistere en verlaten straten van New Mombassa, gecombineerd met de jazzy soundtrack, doen de rest van het werk.

Dan is er ook nog het slimme gebruik van licht en donker dat de constante afwisselende verhaallijnen echt anders doet aanvoelen. De flashbacks spelen zich grotendeels overdag af, terwijl de Rookie in het donker probeert uit te vogelen waar hij heen moet. Met behulp van een speciaal vizier zijn vijanden in de duisternis beter te zien, maar helemaal vertrouwen op deze gadget is geen goed idee. Op plekken waar wel licht is, wordt je zicht er behoorlijk door beperkt.

Als opzichzelfstaande game is ODST misschien net niet uitgebreid of lang genoeg om zich te meten met de hoofdgames uit de Halo-reeks. Toch moet er iets gezegd worden voor deze spin-off, waarmee Bungie simpelweg het lef had om eens iets anders te doen in dit universum. Het resultaat is deze bijzondere game die hopelijk ooit nog als inspiratie gaat dienen voor een nieuwe Halo-titel.

Lees ook:

Meer Reloads:

Dit artikel delen:

Lees meer

Zó goed is God of War - Gamer.nl Podcast 168 Sega Ages brengt klassieke Sega-games naar Switch
5

Reacties op: Reload: Halo 3: ODST

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Sanderinos

  • 15 april 2018 12:50
  Geweldige game met een enorm goed verhaal begeleid door een tijdloze soundtrack (zoek maar eens Asphalt and Ablution op). Ook introduceerde dit spel de Firefight mode, de Halo variant van horde-mode. Heb geweldige herinneringen hieraan, toen ik met wat vrienden probeerde alle achievements te halen. Leuk artikel!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Lionrawrr

  • 15 april 2018 13:30
  Halo 1 3 odst en reach blijven toch wel echte pareltjes

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  melody

  • 15 april 2018 22:48
  ODST was voor mij een welkome afwisseling maar niet mijn favoriete halo. dat waren reach,halo1 en halo 2 voornamelijk vanwege de local en online multiplayer

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Jeroennn

  • 16 april 2018 00:02
  Halo 1 2 3 en odst waren goed, Reach was verschrikkelijk kut en mist totaal de halo feeling. Halo 4 was mwa.. en de rest is allemaal poep

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • -it-

  • 16 april 2018 09:17
  @Jeroennn
  Goede menig. Je brengt het ook zo genuanceerd ;)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.