Achtergrond
Far Cry 3

Reload: Far Cry 3

Een wake-up call voor de backpackgeneratie

Geschreven door Michel Musters op
Far Cry 5 komt op 27 maart uit. Dat geeft ons een prima excuus om terug te blikken op het best gewaarde deel uit de franchise, Far Cry 3. Deze shooter geeft spelers een ogenschijnlijk eindeloze lijst aan opties om de aanval in te zetten, maar vergeet daarbij vooral niet het belangrijkste element voor de backpackgeneratie: een flinke dosis plezier.

De Far Cry-reeks dreigde na het succesvolle eerste deel, waarmee ontwikkelaar Crytek zichzelf op de kaart zette, in vergetelheid te raken. Ubisoft bracht de ontwikkeling van het tweede deel onder bij zijn Montreal-studio, terwijl Crytek verderging met het technologische hoogstandje dat we kennen als Crysis. Far Cry 2 had met zijn Afrikaanse steppes een prachtige setting en ook het realisme waarmee elementen op elkaar reageerden (zoals het snel verspreiden van vuur) maakte indruk, maar de steeds terugkerende en erg volhardende vijanden en eentonige missiestructuur gooiden roet in het eten. Het leek alsof Ubisoft zelf ook niet wist wat het nou precies moest doen met de franchise.

Far Cry 3

Take me to the beach

Met Far Cry 3 vond Ubisoft Montreal de perfecte balans tussen de arcadelol uit het origineel en het realisme uit deel twee. Spelers kruipen in de huid van Jason Brody, die met een groep vrienden aan het backpacken is op de Rook Islands. Dat gaat al snel mis wanneer ze op een eiland arriveren waarop piraten een drugsimperium runnen. Brody zet de hulp in van de inheemse bewoners en magische krachten die van hem gedurende het spel een soort supermens maken, om zo zijn vrienden te redden en voor eens en voor altijd af te rekenen met de slechteriken.

Far Cry 3 neemt zichzelf niet te serieus en weet daardoor precies de juiste toon te zetten voor een game die spelers vooral de tijd van hun leven wilt geven. De sfeer op het grote, met jungle bedekte eiland is ongeëvenaard en personages en situaties houden het midden tussen cartooneske karikaturen en realistische wake-up calls. Een scène vroeg in de game, waarin Jason de trip van zijn leven krijgt door de plaatselijke flora te consumeren, is even lollig als dat het een goede weergave is van hoe het voelt om aan de paddenstoelen te zitten.

Far Cry 3

Daar staat het geweld van de piraten en hun leider Vaas tegenover. Vaas is een van de meest iconische vijanden die we ooit in een moderne game hebben gezien. Zijn onvoorspelbaarheid houdt je constant op het puntje van je stoel. Vaas dient als de tegenpool voor de zorgeloze instelling van de groep jongeren en laat spelers regelmatig weten dat al dat plezier dat tussen de ontploffingen en moorden levensechte gevolgen gaat hebben.

Wat deze mix tussen plezier en realiteit betreft, lijkt de ontwikkelaar Danny Boyles film The Beach, met Leonardo DiCaprio in de hoofdrol, als flinke inspiratiebron te hebben gebruikt. Dat gaat verder dan alleen de soortgelijke setting. Ook in die film staat het plezier en de achteloosheid van een backpackgeneratie in sterk contrast met de harde realiteit van het met criminaliteit doorwrongen dagelijks leven op toeristische hotspots.

De game wisselt een grote variatie aan verhalende missies en ontdekkingstochten door de jungle af met het overnemen van vijandelijke kampen. Hier komt het arcade-element van Far Cry 3 om de hoek kijken. Gedurende het spel bouwen spelers de skilltree van Jason dusdanig uit dat hij na tien uur capriolen uithaalt die nog nauwelijks menselijk te noemen zijn. Hij springt van grote afstanden op vijanden en weet met allerlei speciale krachten flink wat chaos aan te richten in de vijandelijke kampen. Door de vele opties krijgen spelers de keuze of ze met geweer in de hand hele kampen neermaaien, of al rondsluipend systematisch vijanden een voor een de keel doorsnijden.

Far Cry 3

Inkakkertje

Ondanks deze fijne combi van een verhaal met high stakes en puur plezier in de gameplay, laat Far Cry 3 hier en daar steken vallen. Dat het team achter Far Cry 3 leentjebuur heeft gespeeld bij andere studio’s van Ubisoft, wordt al snel duidelijk. Net als in de Assassin’s Creed-reeks vult de map zich gestaag met vele icoontjes die naar zijmissies wijzen. En net als in de AC-games krijgen spelers meer zicht op die map door hoge torens te beklimmen en aan de top de omgeving te scannen. Het werkt, maar rond de release van Far Cry 3 werden gamers langzaam een beetje moe van het uitgemolken spelprincipe.

Een ander probleem is dat Far Cry 3 in het midden van het spel behoorlijk inkakt. Spelers hebben er dan al zo’n vijftien a twintig uur op zitten. Vaas laat vervolgens het leven en een nieuw eiland dient zich aan dat qua uiterlijk en structuur bij lange na niet kan tippen aan de eerste locatie. Far Cry 3 had misschien sterker geweest als het rond dat punt zijn einde had ingezet, in plaats van onnodig de boel op te rekken.

Spelers zullen de game dan ook vooral voor zijn ijzersterke eerste helft herinneren, waarin de fijne, luchtige gameplay en een spannend, semi-realistisch verhaal elkaar in balans houden. De setting, de personages en de gameplay werken op elk moment zo goed samen dat het van Far Cry 3 een vakantie om nooit te vergeten maakt.

Dit artikel delen:

Lees meer

Board.Gamer.nl Podcast - Gamer.nl Podcast 156 Nieuws van de week: Nintendo Labo en nieuwe Fable
12

Reacties op: Reload: Far Cry 3

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  djensen

  • 21 januari 2018 16:57
  Ik vond Far Cry 3 persoonlijk niet zo heel interessant rond release. Maar het heeft wel geleid tot Far Cry 3: Blood Dragon, een van de meer memorabele games die ik heb gespeeld, mede dankzij de audio, visuals en vooral de verhaallijn. Mark IV style motherf*cker!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Agent4125

  • 21 januari 2018 18:05
  Far Cry 3 was een cliché-matige en plichtmatige invuloefening, met zijn saaie zijmissies, torentjes klimmen, saaie bad guy etc. Toen kwam Far Cry 4 en bleek het nog saaier te kunnen, wie had dat gedacht! In deze serie was echt alleen deel 1 de moeite waard. Oh ja, en Blood Dragon! Maar daar zaten geen torentjes in en durfden de developers dus niet verder mee te gaan.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  clandestine666

  • 21 januari 2018 19:47
  Vond het duiken naar kistjes met altijd een haai op de loer echt nagelbijtend spannend.

  Misschien onbedoeld maar dat zijn momenten die me nog het meest bijstaan..☺

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Mr. Harrow

  • 21 januari 2018 19:50
  Iedere keer zeg ik tegen mezelf dat ik het nieuwe deel van Far Cry niet koop. Uiteindelijk koop ik ze toch in de uitverkoop en als ik ze dan speel, dan weet ik weer waarom ik ze niet wilde kopen. Op de één of andere manier weten ze me toch niet lang te boeien, maar ze intrigeren toch wel genoeg om eraan te beginnen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  coola

  • 21 januari 2018 20:22
  Het blijven fps games en daarom raken ze mijn interesse altijd snel kwijt. Toegegeven het zijn wel geweldige fps games.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  wokkel

  • 21 januari 2018 20:40
  Deel 3 vond ik erg leuk en deed juist alles wat deel 2 niet goed deed, wel goed. Deel 4 vond ik dan weer helemaal niks. Het is dezelfde game als 3, maar de setting vond ik niet interessant.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  watashi wa maurice desu.

  • 21 januari 2018 20:43
  Ik heb alleen deel 2 en dankzij die game nooit meer interesse in een farcry game gehad. Het fps genre is ook niet zo mijn ding. Ik heb die game vaak gespeeld maar toch nooit blijven hangen. Ik keek destijds wel uit naar deel 4 omdat het een soort van Nepalese setting heeft wat ik als Azië fanaat wel waardeer maar toch ook nooit zin gehad om die game te gaan spelen.
  En deel 5 de hele setting trekt me dan al helemaal niet en zal ik vermoedelijk daarom ook niet aanschaffen.
  Maar er zijn gelukkig voor Ubisoft genoeg die het wel leuk vinden.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Jurry1984

  • 21 januari 2018 21:26
  Ik vond dit zo repetitief en zelfs tegen het saaie aan. Open wereld? Geef mij dan maar iets van Bethesda

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  nicster

  • 21 januari 2018 21:45
  deel 3 was echt geweldig! 4 en primal deden mij niet veel.. ben benieuwd of 5 deel 3 kan overtreffen, de setting spreekt me in ieder geval heel erg aan.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Edwin1984

  • 22 januari 2018 00:09
  De sfeer en setting vond ik destijds fantastisch. De gameplay zelf was typisch Ubisoft, maar doordat de setting en verhaal prima waren heb ik me daar niet aan gestoord. Tegen het einde wel wat eentonig maar goed… Verre van slecht.

  Deeltje 4 vond ik echt helemaal niks, map gevuld vol met doelloze icons, elke 4 meter kwam er een random kut beest op je af, missies waren een copy van deel 3 en vijanden spawnen net zo lang door totdat je verder kwam in een missie..

  Ik verwacht dezelfde problemen in deeltje 5, dus daar kijken we zeker niet naar uit

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Fappingsnake

  • 22 januari 2018 11:37
  Het begin van FC3 was echt heel tof gedaan.
  Nog steeds een van de betere openingen van de serie vind ik persoonlijk. FC Primal heb laats aangeschaft en uitgespeeld mrt alle trophies… en stiekum vind ik dit tot nu toe de "leukste" in de serie. Maar na dit stuk toch maar even deel 3 gaan uitspelen :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  obi-twan kenobi

  • 22 januari 2018 12:17
  De setting en de eerste helft van Far Cry 3 waren inderdaad tof. De manier waarop je Vaas uitschakelt en het einde van de game waren echter een anticlimax. Persoonlijk vind ik de setting en het verhaal van Far Cry 4 toffer. Ook Blood Dragon was fun. Ik kijk in ieder geval erg uit naar Far Cry 5, omdat de setting er weer tof uitziet, de game nu volledig co-op te spelen is en het verhaal en de actie lekker over de top lijken.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.