Achtergrond
Drill Dozer

Reload: Drill Dozer

Gat in de markt

Geschreven door Thijs Barnhard op

2006 was een eigenaardige tijd voor Nintendo. Met de originele DS als onverwacht groot succes en met de Wii in aankomst stonden oude consoles er een beetje vergeten bij. De GameCube had misschien zijn beste tijd gehad, maar de GameBoy Advance was op dat moment nog een uiterst succesvolle handheld. Niet zo gek dat Nintendo zelf nog enige tijd stug volhield dat de DS toch echt een derde pilaar zou zijn, geen vervanging voor de GBA. Dat de twee draagbare spelcomputers in elkaars vaarwater zaten heeft zo zijn gevolgen gehad.

Twee van de beste games op de GameBoy Advance zijn door het succes van de DS niet in Europa uitgekomen. Terwijl Nintendo of Europe het druk had met het aan de man brengen van de Dual Screen, werd besloten om de met tiltsensor uitgeruste game WarioWare: Twisted en Drill Dozer hier niet uit te brengen. Met Twisted heeft Europa misschien wel de beste en gekste WarioWare misgelopen, maar ook de afwezigheid van Drill Dozer was tot voor kort eentje om te betreuren. 

Drill Dozer
Drill Dozer

Europa aangeboord

Door de Virtual Console van de Wii U is sinds een kleine maand de game hier eindelijk (legaal) speelbaar. De speciale rumblefunctie die destijds in de cartridge ingebouwd zat is overgezet naar de controller, waardoor Drill Dozer niets van zijn unieke charme verloren heeft. Die charme is in de eerste plaats natuurlijk te danken aan ontwikkelaar Game Freak, die vooral bekend staat om de vele Pokémon-games die ze in loop der jaren hebben geproduceerd.

Drill Dozer is zo’n zeldzame opzichzelfstaande titel die door weinig financieel succes (weer die vervelende DS) nooit een vervolg heeft gekregen. In de game speel je als een meisje die als leider van een bende dieven zich vooral bezighoudt met het stelen van andere boeven. Dit Robin Hood-achtige figuur gaat alleen maar op pad samen met haar trouwe Drill Dozer, een kleine met een boor uitgeruste mecha die met gemak door alles en iedereen heen drilt.

Drill Dozer
Drill Dozer

Drill Gear Solid

Door de 2D levels heen verspreid liggen tandwielen verspreid die de boor van de Drill Dozer nog een stukje gevaarlijker maken. Deze op strategisch geplaatste uitbreidingen zorgen ervoor dat de boor naar een hogere versnelling geschakeld kan worden. Dit constante schakelen, gecombineerd met de daarbij horende opgevoerde trillende controller, zorgt ervoor dat je echt een beetje het idee krijgt dat er clowns, muren en complete kantoren omver geboord worden.

Drill Dozer weet de beperkte acties die er mogelijk zijn met de boor op indrukwekkende manier uit te buiten. Door de boor in machines te prikken en de juiste kant op te laten draaien open je bijvoorbeeld deuren. Nog creatiever zijn de manieren waarop de boor te gebruiken is om jezelf te lanceren of om lange afstanden af te leggen door hem in een kabelbaan te draaien. 

Drill Dozer
Drill Dozer

Boor Boss

De manieren waarop de boormachine toegepast wordt om puzzels in de omgevingen op te lossen is creatief. Iets minder geslaagd zijn de gevechten tegen gewone vijanden die net iets te vaak van beide kanten het scherm in komen lopen en met net iets te groot gemak uit de weg geveegd worden. Stukken interessanter zijn de eindbazen die zich meestal in de vorm van gigantische machines aandienen. De patronen bij deze schurken herkennen, op de juiste momenten de boor op volle kracht aanzetten en vervolgens als een bulldozer de boel platleggen voelt verschrikkelijk goed.

Dat Drill Dozer bijna tien jaar later nog steeds goed tot zijn recht komt is te danken aan de gedetailleerde wereld die Game Freak heeft weten te creëren. De kleine details en oog voor korte simpele verhalen die de Pokémon-rpg’s ook zo goed maken, zijn allemaal terug te vinden in Drill Dozer. Je vrienden en vijanden in deze wereld zijn allemaal uniek en kleurrijk. Ze voegen bovendien met geestige dialogen een even simpel al geinig verhaal toe. Het stemt bijna een beetje droevig over het feit dat de Game Freak op het twintigjarige jubileum van Pokémon nog steeds vooral vast zit aan die zakmonsters. Drill Dozer bewijst waartoe de ontwikkelaar in staat is als ze losgelaten worden en een nieuw gebied mogen aanboren. 

Bron: null

Dit artikel delen:

Lees meer

Below Rainbow Moon (PS4)
0

Reacties op: Reload: Drill Dozer

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.