Achtergrond

De meest opmerkelijke E3-persconferenties

One million troops!

Geschreven door Michel Musters op

Dinsdag 14 juni gaan de deuren van E3 weer open, maar dan hebben we al kunnen genieten van de persconferenties van Microsoft, Sony, Bethesda, Square Enix, Ubisoft en Electronic Arts. Persconferenties zijn misschien wel het meest spannende element van E3: hier worden alle nieuwe games aangekondigd.

Dit artikel verscheen vorig jaar al op Gamer.nl. De redactie vond deze content relevant om weer omhoog te halen en op sommige punten aan te passen.

Naast het feit dat de zalen gedurende de persconferenties tot de nok toe gevuld zijn met nieuwsgierige pers, kijkt heel de wereld mee via livestreams. Gamers willen weggeblazen worden door nieuwe games en toffe aankondigingen. Er ligt dus nogal wat druk op de schouders van de uitgevers om er een mooie show van te maken. Dat levert een aantal prachtige momenten op... en ook enkele vreemde of simpelweg tenenkrommende situaties. Gamer.nl kijkt terug naar momenten gedurende E3-persconferenties die ons zijn bijgebleven.

De Watch Dogs-onthulling

De conferenties van E3 2012 waren niet de meest spannende. Veel vervolgen, weinig verrassingen. Ubisoft stal met gemak de show door aan het einde van zijn persconferentie een compleet nieuwe franchise aan te kondigen: Watch Dogs. Een complete stad om te ontdekken en te hacken, en dan die graphics, ongekend! Het uiteindelijke product kon natuurlijk nooit opboksen tegen de enorme hype die de onthulling teweeg bracht. 

Riiiidge Racer!

Sony gaf tijdens de E3-persconferentie in 2006 eindelijk meer details over de langverwachte PlayStation 3. De persconferentie had echter niet het gewenste effect en de houterige presentatie had daar absoluut mee te maken. De manier waarop Kaz Hirai 'Riiiidge Racer' aankondigde, of de claim van de ontwikkelaar van Genji dat de fantasiegame gebaseerd was op echte gevechten uit de geschiedenis (met 'Giant Enemy Crabs'): bijna alle aankondigingen sloegen de plank net mis. Het levert fijne YouTube-video's op, dat wel.

Ravi Drums en Cammie Dunaway

Maar niet alleen Sony slaat de plank mis. Ook Nintendo heeft hier en daar een echte stinker van een persconferentie. In 2008 was het bedrijf high van zijn eigen succes met de Wii en dat leverde vooral games op gericht aan de massamarkt. Zoals Wii Music, dat werd gepresenteerd door een 'echte' drummer en Wii Sports Resort, waar 'Nintendo-mama' Cammie Dunaway iets té enthousiast over praatte. 

Iwata vs. Reggie

In 2014 hield Nintendo een 'Digital Event'. Geen echte persconferentie dus, maar een Nintendo Direct-filmpje waarin in snel tempo nieuwe games de revue passeerden. En belangrijker: de presentatie werd aangevuld met hilarische filmpjes, waaronder Reggie die met zijn laserogen een journalist in het publiek verbrandt en een episch gevecht tussen Reggie en Nintendo-president Satoru Iwata.

Hey Microsoft, eat shit!

Ook Sony heeft het wel eens bij het juiste eind. In 2013 viel heel de wereld over elkaar heen om te klagen over het feit dat tweedehands games kopen voor de Xbox One niet mogelijk zou worden. Sony, dat na zijn egocentrische marketing rondom de PlayStation 3 geleerd had dat het veel goodwill oplevert om nederig te zijn, maakte hier handig gebruik van. Bekijk onderstaand fragment uit Sony's persconferentie maar eens, waarmee het bedrijf zo'n beetje unaniem uitgeroepen werd tot helden van de game-industrie. 

Mr. Caffeine

Fransen en humor, het blijft een gevaarlijke combinatie. Ubisoft zette in 2011 een random gozer op het podium om de aankondigingen aan elkaar te praten. Hij wilde graag Mr. Caffeine genoemd worden. Het enige wat wij ons tijdens de presentatie afvroegen: wanneer wij koffie drinken, zijn we dan ook zo irritant? Nee toch? Hopelijk niet...

Microsoft koopt de pers om

In 2010 kondigde Microsoft de Xbox 360 Slim aan. Daar valt met terugwerkende kracht niets op aan te merken, want het is de meest stabiele Xbox 360-versie die het bedrijf heeft uitgebracht. Om de aanwezige pers te paaien had Microsoft een verrassing in petto aan het einde van de persconferentie: iedereen in de zaal kreeg een gratis Slim opgestuurd. Iedereen in de zaal accepteerde dat ook met een daverend applaus. Journalistieke ethiek? Wat is dat?

De Zelda: Twilight Princess-onthulling

In 2004 had Los Angeles te kampen met een lichte aardbeving. Wat wilde het geval? Fanboys gingen helemaal los tijdens Nintendo's persconferentie, waar jaren geduld eindelijk beloond werd en een 'realistische' Zelda werd aangekondigd. Om het feestje compleet te maken verscheen Shigeru Miyamoto na de trailer op het podium in een Link-outfit. We hebben - echt waar - Nintendo-fans in de zaal zien huilen van blijdschap. 

De beste persconferentie ooit

Tijdens E3 2010 waren de meeste persconferenties al gehouden en waren de meeste journalisten en gamers al redelijk uitgeput van al het lekkers op de beurs. De enkeling die besloot Konami's persconferentie nog even mee te pakken, werd getrakteerd op een bizarre vertoning waar David Lynch nog jaloers op zou zijn. We kunnen het niet eens goed uitleggen, dus moet je het onderstaande filmpje met highlights maar bekijken. En nee, in de context van de hele conferentie werd het er ook niet duidelijker op. Konami's E3 2010-persconferentie is veruit de meest legendarische E3-persconferentie!

Zondag 12 juni start het feestje weer, dan houden EA en Bethesda hun E3-persconferenties en de dagen daarop worden we getrakteerd op allerlei toffe, minder toffe en bizarre taferelen. Bekijk hieronder het schema en schakel op tijd in op Gamer.nl om alle persconferenties live te bekijken. 

Electronic Arts: 12 juni om 22:00 uur

Bethesda: 13 juni om 04:00 uur

Microsoft: 13 juni om 18:30 uur

PC Gaming Show: 13 juni om 19:00 uur

Ubisoft: 13 juni om 22:00 uur

Sony: 14 juni om 03:00 uur

Nintendo (Zelda-stream): 14 juni om 18:00 uur

Bron: null

Dit artikel delen:

Lees meer

Rocket League 5 miljoen keer verkocht, bereikt 15 miljoen spelers Nieuwe screenshots Civilization 6 tonen map van veraf
16

Reacties op: De meest opmerkelijke E3-persconferenties

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  coola

  • 14 juni 2015 11:04
  Die MS dis van Sony blijft geniaal. En natuurlijk erg terecht dat het bedrijf daarmee zo'n beetje unaniem uitgeroepen werd tot helden van de game-industrie.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  haastnooit

  • 14 juni 2015 13:06
  Ik ben dan altijd benieuwd wat je ervan zou vinden als het andersom was.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  coola

  • 14 juni 2015 13:10
  Als het omgedraaid had geweest dan had ik gezegd dat ms terecht zo had gedaan.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  VVG-Gamer

  • 14 juni 2015 13:25
  Nou ik vind wel dat MS het beter doet, want hoe mooi is het als je geen Smart tv meer hoeft te kopen omdat een console het dan ook allemaal kan.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  coola

  • 14 juni 2015 13:39
  Voor mij is een smart tv beter hoef ik tenminste mijn console niet aan te zetten als ergens naar wil kijken. Voor de xone heb je nog steeds een monitor of tv nodig en smart tv's kosten amper nog wat

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ShadowX

  • 14 juni 2015 13:49
  Hoewel het een persoonlijke mening is deel ik de maning van VVG-Gamer wel, ook ik vind dat MS het beter doet zeker als je naar dit jaar gaat kijken maar goed de meeste reacties zullen wel zijn dat ze het er niet mee eens zijn omdat ze Halo een K U T game vinden.

  Ik hoop dat MS een hoop inhaalt mede om het feit dat een gezonde concurrentie alleen maar goed is voor ons consumenten.
  Wel vind ik het top dat Sony dit jaar met een trilogie komt van Uncharted op de PS4.
  Daarnaast hoop ik dat Sony op de e3 ons gaat verbazen met hopelijk een aankondiging van The Last of Us 2.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ShadowX

  • 14 juni 2015 13:58
  @coola,

  Een smart TV zelf is niet zo uitgebreid als een console, elke smart TV heeft zo ze eigen problemen als interface, software of verplichte reclame tijdens kijken etc etc etc.

  Je bent dan beter af met een console die meer kan dan de smart TV zelf, maar goed dat is voor iedereen anders.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  coola

  • 14 juni 2015 14:07
  Geen last van de interface en reclame op m'n smart tv. Sterker nog ik heb nog geen 1 keer reclame gezien op m'n smart tv.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  markje94

  • 14 juni 2015 14:19
  Daarnaast is het ook positief voor de industrie, het is voor publishers en developers zeer negatief dat de tweedehands markt zo groot is, terwijl gamemania e.d. er van profiteren.

  Beste zou zijn als de tweedehands verkoop mogelijk blijft, maar als je een tweedehands game wilt activeren moet je 5 euro o.i.d. extra betalen om hem te kunnen gebruiken, dat zorgt ervoor dat de makers van het spel er tenminste ook nog wat aan verdienen.

  Ook is het zo dat sony dit zeker ook had gedaan als MS er mee weg was gekomen. Kijk naar het betalen voor online. MS kwam ermee weg, maar lieten duidelijk zien ook wat nuttigs met dat geld te doen door een zeer stabiele service te leveren en nu vraagt sony er ook geld voor alleen is PSN nog steeds zeer matig in vergelijking met XBL.

  En het is op dit moment gewoon bijna een feit dat MS het VEEL beter doet wat betreft exclusives, sony zal nog wel wat onaangekondigde games hebben, maar die heeft MS ook en de huidige line up is ms > sony

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Baukereg

  • 14 juni 2015 15:02
  Veel beter? Veel beter? Het is van beide kanten erg mager. Ik zou ook niet weten wat MS doet behalve Halo 28 en Forza 392. Sony heeft met Tearaway en No Man's Sky wel twee potentiële toppers. Maar all in all: waardeloze generatie consoles tot nog toe.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  VVG-Gamer

  • 15 juni 2015 09:22
  Vergeet niet dat de XBOX ONE ook Snap mode heeft, en dat mensen graag hun contacten bij willen houden, al zal ik het meer gebruiken om een voetbalwedstrijd bij te houden of een talk show ofzo.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  VVG-Gamer

  • 15 juni 2015 09:37
  Natuurlijk moet het DRM beleid terug komen, en moet de tweedehands games verkoop aangepakt worden.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ShadowX

  • 14 juni 2015 13:43
  Ben bang dat wat Ubisoft toen deed met Watch Dogs dat datzelfde gaat gebeuren met The Division.

  De MS dis van Sony was slim aangepakt, lullige van alles was eigenlijk dat Sony hetzelfde idee had.
  Tevens was dat gloof ik dezelfde e3 dat Sony mensen die een PS+ kochten er 3 maanden gratis bij kregen, die reclame was belachelijk want toen ik 12 maanden kocht en het bestelde via de PSN store de 12 maanden plus in mandje donderde (stond op de store koop 12 maanden krijg er 3 bij) en koos als optie betalen met kaart kreeg ik er geen 3 maanden bij want wat ze van Sony er niet bij vertelde was dat je die 3 maanden alleen kreeg als je betaalde vanuit je portemonnee of ideal betaling, erge van alles is ideal werkt volgens mij nu 2 jaar verder nog steeds niet optimaal als je als bank ABN hebt.
  Uiteindelijk een gratis spel gekregen van Sony NL want Sony HQ engeland wilde mij de 3 maanden nog steeds niet geven en de medewerker van Sony NL wilde het toch netjes oplossen.
  Wat ik hiermee wil zeggen is dat ze allemaal hun problemen hebben.

  Ben benieuwd naar de e3 en vannacht is eindelijk het grote moment daar dat Bethesda eindelijk Fallout 4 gaat laten zien, hopelijk volgt er ook nog een release datum bij.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • -it-

  • 14 juni 2015 17:39
  mja MS dis. Ze hadden bij Sony ongelofelijk veel geluk dat Sony later was.
  Sony had namelijk precies hetzelfde idee. Ze maakten dankbaar gebruik van het feit dat de gamers hier niet klaar voor blijken te zijn. Jammer voor Ms, gelukkig voor Sony.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  SeNtReX

  • 14 juni 2015 19:58
  Ik weet niet wat ze gebruiken daar bij Konami, maar die zijn niet helemaal 100% in orde haha.

  Ben echt benieuwd wat er allemaal staat aan te komen, persoonlijk hoop ik op nieuwe ips,
  tijd voor wat nieuwe games iplv COD 35, AC29 of weet ik veel waar ze ieder jaar een van uit poepen.

  Toch vind ik de huidige generatie consoles maar slappe zooi.
  Vooral als je het vergelijkt met de release van de PS3 en de X360. Dat was echt een sprong voorwaarts.
  Mijn haar gaat al overeind staan als ik weer lees dat bepaalde games maar weer teruggeschroefd moeten worden om het enigsinds speelbaar te krijgen.
  4k gaming staat voor de deur, en de consoles liggen nog te kutten om 1080p op 60 fps te krijgen.
  Maar goed het is nog vroeg om hier misschien over te oordelen en moeten we afwachten wat de first party games gaan doen.

  Ik hoop gewoon weg geblazen te worden door de grote 3, en ben ook wel nieuwsgierig naar de PC Gaming show.

  Vannacht zit ik iig klaar voor Bethesda, ben erg benieuwd naar Doom en Fallout 4.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ikhouvanfristy

  • 2 juni 2016 14:31
  Mooie timing. Ik ga er een paar terugkijken.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.