Achtergrond

Reload: Chrono Trigger

Tijdloos

Geschreven door Arthur van Vliet op
Een droomteam van Japanse ontwikkelaars, producers, componisten en tekenaars werkte samen aan een game die de wereld wel op zijn kop moest gaan zetten. Chrono Trigger was de naam. De game had zoveel talent achter zich dat iedere gamer alleen maar watertandend naar het eindresultaat kon uitkijken. Onder spelers en critici was Chrono Trigger een gigantisch succes; dat terwijl de game nooit naar Europa kwam.

Gezien de huidige legendarische status die Chrono Trigger geniet, is het moeilijk voor te stellen dat het spel hier nooit op de SNES is uitgebracht. Echte liefhebbers waren dus genoodzaakt om de game te importeren, in een tijd waarin dat nog als een riskante onderneming aanvoelde. Pas veertien jaar later werd het op Nintendo’s DS mogelijk om voor het eerst Chrono Trigger als Europeaan op legale wijze te spelen.

In een tijd van early access en complete games die een minuut na release gedownload en wel op je harde schijf staan is het moeilijk voor te stellen, maar Chrono Trigger was een zeldzame titel. Een pronkstuk in de verzameling van iedere bezitter en in alle waarschijnlijkheid een spel die de meesten voor het eerst hebben gespeeld door middel van een ROM en emulator op de pc.

Onderscheidend

Hoe of wanneer je Chrono Trigger ook voor de eerste keer hebt ervaren, de game heeft de tand des tijds en de bijbehorende drama opvallend goed weten te doorstaan. Het zal ongetwijfeld iets te maken hebben met het verhaal, dat duizenden jaren beslaat en de hoofdrolspelers naar verschillende tijdperken brengt. Het begint nog allemaal relatief rustig met een uitstapje naar de middeleeuwen, maar een bezoek aan de prehistorie, de verre apocalyptische toekomst en het

Echte liefhebbers waren genoodzaakt de game te importeren

In vrijwel ieder nieuw gebied wordt er een nieuw personage geïntroduceerd die zich bij het team van tijdreizigers aansluit. Aan het hoofd daarvan staat de stilzwijgende Crono; hij laat het praten over aan zijn vrienden. Die groep is zo kleurrijk dat Crono’s gebrek aan persoonlijkheid er compleet door vergeven wordt. Zo is er de losbollige prinses Marle die veel liever op avontuur gaat dan haar hoffelijke taken vervult, de trouwe robot Robo en natuurlijk de ridderlijke Frog die zijn vreemde uiterlijk compenseert met zijn hoffelijkheid.

Hoewel Chrono Trigger prima past in het straatje van legendarische Japanse rpg’s, weet het spel zich op verschillende manieren te onderscheiden van zijn genregenoten. Zo voelt Chrono Trigger stukken luchtiger dan de tegenhangers van zijn tijd. Personages worden niet tot in extreem detail uitgewerkt, maar zijn stuk voor stuk unieke figuren die zo van elkaar verschillen dat je ze niet door elkaar haalt. Hetzelfde kan gezegd worden voor de schurken in het verhaal. De kwaadaardige Magus lijkt in het begin nog door en door slecht, maar krijgt naarmate de game zich verder ontvouwt net genoeg diepgang om hem een tof tragisch figuur te maken.

Vechten voor het einde

Naast een verhaal zonder fratsen en tienerfrustraties, heeft het gevechtssysteem van de game precies de benodigde diepgang. In Chrono Trigger is op beurten wachten om aan te vallen niet nodig, dankzij een ‘actief’ gevechtsysteem. De drie personages die de strijd aangaan hebben ieder een eigen meter met die aangeeft wanneer er aangevallen kan worden. Hierdoor is het mogelijk om een vijand meerdere keren schade toe te brengen voordat je een tegenaanval kan verwachten. Speciale techs maken het vechten nog interessanter. Deze speciale aanvallen van de helden zijn te combineren, met vaak spectaculaire en destructieve resultaten.

Opvallend is dat het gevechtssysteem er anno 2015 nog prima mee door kan en dat Chrono Triggers verschillende verhaallijnen nog steeds vermaken. Ook het feit dat de game meerdere eindes kent die allemaal net een beetje van elkaar verschillen zorgt ervoor dat Chrono Trigger nog steeds fris aanvoelt. De verschillen zijn in veel gevallen miniem, maar tegen het einde van het hele avontuur ben je ongetwijfeld zo gehecht geraakt aan de verschillende personages dat je maar al te graag wil zien hoe het precies met ze afloopt.

Droomgame

Dan zijn er ook nog de vele kleine details en eigenaardigheden die deze game zoveel persoonlijkheid geven. Zo is er een minigame in de verre toekomst waarin spelers deel moeten nemen aan een F-Zero-achtige race en weet de game constant te verrassen door je de gevolgen van je acties te laten via het tijdreisconcept. Het vroege hoogtepunt hiervan is te vinden bij de grootschalige rechtszaak waar Crono terecht staat voor het ontvoeren van prinses Marle. Kleine details en interacties die vlak voor Marles verdwijning mogelijk waren komen ineens in een heel ander daglicht te staan. Andermans lunch die je volgens videogameregels gewoon hebt meegenomen, wordt in de rechtbank ineens aangehaald als ordinaire diefstal.

Chrono Trigger voelt nog steeds fris aan

Het zijn juist deze momenten die ervoor zorgen dat Chrono Trigger vandaag de dag nog zo goed speelbaar is. Andere momenten, zoals onduidelijke zwakke punten van eindbazen en de soms wat eentonige kerkers met steeds dezelfde vijanden, zijn inmiddels wel duidelijker achterhaald. Het doet niets af van het feit dat Chrono Trigger zo’n zeldzame droom van een game is, dat hij vandaag de dag nog prima voor het allereerst gespeeld kan worden.

Door Thijs Barnhard

In Reload houdt Gamer.nl elke zondag games van toen tegen het licht van nu.

Dit artikel delen:

Lees meer

Etherium Skyforge deze zomer in open bèta
7

Reacties op: Reload: Chrono Trigger

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  NintendOwnd

  • 5 april 2015 12:48
  Ahh Chrono Trigger… Ik heb hem inderdaad een paar jaar geleden voor het eerst gespeeld via een ROM emulator, ik geloof zelfs op aanraden van gamer.nl. Tijdloze game, de tand des tijds uitstekend doorstaan. Ik heb gelijk weer zin gekregen om het te gaan spelen!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  D4rKy28

  • 5 april 2015 14:03
  Als je van turn-based houd wel ja.

  Dan gaat mijn voorkeur toch echt na deze klassiekers,Secret of Mana, Secret of Evermore, Terranigma, Ilusion of Time.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  toor

  • 5 april 2015 15:11
  Deze game is echt super, maar persoonlijk vind ik Chrono Cross nog ietsje beter.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ThijsBarnhard

  • 5 april 2015 16:12
  Simon?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Cornish

  • 7 april 2015 13:10
  Ja?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  shd

  • 5 april 2015 18:03
  Via de wii voor weinig te downloaden. Dat heb ik dus maar gedaan samen met chrono trigger.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Heiny Reimes

  • 6 april 2015 10:26
  Voor mij was FF VII 'de' reden om toch eens een rpg uit te spelen, dit met erg veel plezier. Maar toen ik op een later punt Chrono Trigger speelde, moet ik zeggen dat ik aardig teleurgesteld was in de titel.

  Het zal ongetwijfeld persoonlijk zijn, gezien mensen zelfs nu nog unaniem positief blijven over de titel.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.