Achtergrond
Bully

Reload: Bully

Weggepeste klassieker

Geschreven door Thijs Barnhard op

Met controverse kun je iedere game onder de aandacht brengen. Neem een zorgvuldig gekozen boeman of een gevoelig onderwerp en je game hoeft niet eens bijzonder te zijn om volop in de schijnwerpers te belanden. Onlangs wisten Hatred en Dead or Alive Extreme 3 met respectievelijk extreem geweld en (de suggestie van) seks een munt te slaan uit wat ophef, maar de koning van games waar iedereen iets van vindt is Rockstar. 

Omdat de ontwikkelaar met games zoals Grand Theft Auto en Manhunt altijd al het randje opzocht en er vervolgens met puberaal plezier overheen ging, kreeg het schoolavontuur Bully van onwetende critici geen enkele kans. Verbaasde ouders, verbolgen politici en slinkse advocaten die hun kans zagen om een slaatje te slaan uit de controverse vielen over elkaar heen om het nog niet eens verschenen spel te veroordelen.

“Een GTA-achtige game waarin je een pester speelt op een middelbare school? Dat moeten we toch niet willen met zijn allen?”

Niet voor pestkoppen

Die ophef blijkt achteraf gezien behoorlijk misplaatst. Van alle recente games van Rockstar – misschien op Table Tennis na – is Bully of Canes Canem Edit (zoals het spel ook wel bekend staat) de zachtste en minst gemene titel van de ontwikkelaar. Best knap voor een game die in veel opzichten precies als GTA speelt en voelt.

Dat is ongetwijfeld te danken aan de personages die de prestigieuze Bullworth Academy bevolken. De docenten, leerlingen en omwonende zijn stuk voor stuk net zulke nare, sarcastische en onethische figuren als de criminelen in GTA, maar dan wel op zo’n manier dat het allemaal nog best te geloven is. In de meeste gevallen zijn ze nog geen moordenaars en bankovervallers, maar de meeste studenten in Bully gedragen zich als de toekomstige opdrachtgevers in Grand Theft Auto. 

Het personage die de speler onder de knoppen krijgt is niet een typische psychopathische hoofdrolspeler uit GTA. Jimmy Hopkins heeft nogal wat streken op zijn naam, maar een in- en inslechte jongen is hij niet. Als speler kies je er bijvoorbeeld helemaal zelf voor om buiten de missies om nerds in elkaar te rammelen, te spijbelen of om stennis te trappen in de stad. Het verhaal zelf presenteert Jimmy als een puber met het hart op de juiste plaats, maar met de neiging om steeds in de problemen te komen. Dat Jimmy zelf niet pest, maar het meestal opneemt tegen de pestkoppen spreekt boekdelen over zijn persoonlijkheid. 

Spijbelende bendes

Bully bouwt in veel opzichten voort op de vele extra activiteiten die Grand Theft Auto: San Andreas al kenmerkte. Te verzamelen voorwerpen, geinige minigames en optionele missies vullen de wereld rondom Bullworth Academy aardig op. Die op New England geïnspireerde omgeving vraagt er natuurlijk om om verkend te worden, maar als leerling van een privéschool moet je je gewoon aan je rooster houden. Klassen bijwonen en de bijbehorende minigames voltooien is goed voor je cijfers, maar het zorgt er wel voor dat je al het interessants in de buitenwereld mis loopt. De echte schoolervaring is nog nooit zo goed in een game verwerkt.

Spijbelen is natuurlijk een optie, net als simpelweg wachten op het weekend. Ongeduldige spelers kunnen nablijven riskeren door tijdens lesuren er tussenuit te glippen. Wat slecht gedrag betreft blijft het daar niet bij voor Jimmy: op aansporen van zijn gluiperige kamergenoot komt hij op zijn eerste dag al in de problemen met de vele groepjes die Bullworth rijk is.

In typische GTA-stijl moeten er voor de jocks, preps en nerds opdrachten voltooid worden om hun vertrouwen te winnen - of ze juist dwars te zitten. Die missies draaien veelal om het in elkaar timmeren van wat pestkoppen of het uithalen van een kwajongensstreek. Het gaat in Bully niet zozeer om het verdienen van flinke duiten, maar om het behalen van populariteit en status op een school waar het eten of gegeten worden is. 

Liefde discrimineert niet

Populariteit heeft voor Jimmy het handig neveneffect dat hij de partners voor het uitkiezen heeft. Daarin vonden veel geschokte politici, ouders en advocaten na de verschijnen van Bully (toen het met het verheerlijken van pesten wel mee bleek te vallen) een ander controversieel punt. Jimmy kon net zo makkelijk met een meisje als een jongen staan zoenen. De game maakte er totaal geen groot probleem van, maar voor conservatieve (niet-)gamers was het de zoveelste reden om Bully weg te zetten als het werk van de duivel.

Het is niet zo vreemd dat Bully vandaag de dag nog vooral wordt onthouden als de game die in Brazilië verboden werd en zelfs in Nederland discutabele uitspraken door politici liet uitlokken. Die status als matige game leunend op een makkelijke controverse verdient Bully helemaal niet. 

Met zijn uitgebreide en volgestopte wereld, memorabele personages en afwisselende gameplay voelt Bully nog steeds als een heel fijn tegengewicht tegen het cynische Grand Theft Auto. Het is te hopen dat Rockstar zich bijna tien jaar later nog steeds realiseert dat ze met dit concept goud in handen hebben. Een nieuwe Bully draaiend op de engine van GTA V zou genoeg zijn om menig gamer met plezier terug naar school te sturen.

Bron: null

Dit artikel delen:

Lees meer

The Aquatic Adventure of the Last Human Unravel
11

Reacties op: Reload: Bully

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Agent4125

  • 14 februari 2016 11:04
  Interessant en goed artikel over een game die destijds idd voor de nodige ophef zorgde. 'Verbaasde ouders, verbolgen politici en slinkse advocaten die hun kans zagen om een slaatje te slaan uit de controverse vielen over elkaar heen om het nog niet eens verschenen spel te veroordelen', vat het goed samen. Ik ben er niet meteen voor dat alles maar moet kunnen (game over bv een kinderverkrachter zou ik niet direct toejuichen), maar Bully werd wel heel onterecht gekaapt door allerlei vingerwijzers.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Massiv

  • 14 februari 2016 11:22
  Haha briljant spel lijkt me.
  Het is mij destijds ontgaan helaas.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Grohe

  • 14 februari 2016 11:27
  Maar laten we nou ook niet doen alsof Rockstar het gebeten kindje is. Ze zoeken met opzet de controverse op en weten dat bepaalde organisaties toe happen. Op die manier trekken ze horde pubers en jong volwassenen aan omdat die de grenzen opzoeken.
  Ik heb Bully ook gespeeld en is een pracht game, maar het is niet zo dat bepaalde ouders de grote boeman zijn. Integendeel, ze willen het pesten tegen gaan en laten we eerlijk zijn, de 1e trailer gaf andere suggesties wat deze game zou zijn.
  Om critici weg te zetten als conservatieve gelovigen vind ik simplistisch en goedkoop. Ergens kan je zelfs zeggen dat ze tenminste nog omkijken naar opvoeding. 95% van de ouders interesseert het geen reet dat hun 8 jarige kind bijv naar de hoeren gaat en ze doodschiet in een game. Want ja, tolerant en progressief hé.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Bioh4zard

  • 14 februari 2016 11:45
  @Grohe kan het niet anders dan met je eens zijn. Ik speelde zelf ook zwaar gewelddadige games vroeger maar dit heeft verder geen gevolgen gehad omdat ik een goede opvoeding heb gehad.

  Echter zie ik critici wel vaak het vingertje wijzen terwijl ze zelf geen kinderen hebben of ze vaak zelf ook niet al te best opvoeden. Nou is dat eerste natuurlijk geen pré om geen mening er over te mogen hebben, maar dat laatste erger ik mij wel kapot aan en ervaar ik als hypocriet. Dit soort spellen lokken pesten niet uit, echter is er wel de mogelijkheid dat het een spiegel voorhoudt voor pesters (misschien wishful thinking).

  De reacties van 'te gewelddadig' of 'promoot pesten' zie ik daarom als onzinnig en de controverse dus zwaar overtrokken.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  unipro81

  • 16 februari 2016 13:32
  @Bioh4zard & Grohe;

  Het mes snijdt aan twee kanten he. Jullie halen nu net zo ruckzichtloos uit naar de critici, want weet je werkelijk over het aantal kinderen dat zij hebben of hoe zij opvoeden?

  Het gaat erom dat je ook iets aan iemand kan vragen. Die 'politici' hadden ook aan Rockstar kunnen vragen wat voor game het wordt, voordat ze aannames deden. Rockstar op hun beurt had betere uitleg kunnen geven. Je kan ook prima beide kanten bekritiseren zonder de andere kant op te moeten hemelen of vice versa.

  Over de game…was een heerlijk spel…samen met rdr: redemption en la noire mijn favorieten van rockstar

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Grohe

  • 16 februari 2016 13:52
  @unipro81,

  het mes snijdt aan twee kanten ja maar de afgelopen jaren hebben m.n. gamers de neiging om enkel te snijden aan de kant van de bezorgde ouders en wat politici. Als ik die kant ga bekritiseren hier zeg ik niks nieuws.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TheRussian

  • 14 februari 2016 11:48
  **Jimmy kon net zo makkelijk met een meisje als een jongen staan zoenen**

  Dat heb ik nou nooit in deze spel meegemaakt ( en zal het ook niet uitproberen ).
  Voor de rest geniale titel, ik hoop nog steeds dat zij hem fysiek voor PS3 uitbrengen zoals Rockstar met GTA san Andreas heeft gedaan.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  bigds9fan

  • 14 februari 2016 12:03
  Kan me dat gezeik nog goed herinneren. Op een trailer al werd de game veroordeeld. Compleet belachelijk.

  Ik ga toch ook niet zeggen als de publieke omroep met een nieuw programma komt dat het troep is. Ja, het is waarschijnlijk maar zonder iets daadwerkelijk gezien te hebben ga ik niet oordelen.

  En dat je jongens kon zoenen vond ik een geweldig stukje vooruitgang. En al die gelovigen die daarover klaagden: homofilie bestond al eeuwen voordat jullie kerk bestond dus was is dan tegennatuurlijk?

  Een van de dingen die ik het liefst deed (naast in het holst van de nacht rondsluipen) was voor de uitgang van het slaapgebouw knikkers strooien, op het brandalarm drukken en mezelf dan in de vuilnisbak verstoppen.

  Hilarisch gewoon.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  GoRightAhead

  • 14 februari 2016 14:43
  Ik vond hem niet leuk toen ik hem vorig jaar speelde, maarja ik ben dan ook geen rockstar fan ofzo.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ShadowX

  • 14 februari 2016 15:04
  Moet het spel nog steeds uitspelen, zit eigenlijk nu te wachten tot het spel speelbaar is op de One.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  RPGer

  • 15 februari 2016 12:40
  Briljante, ondergewaardeerde game. Rockstar's finest, prima balans tussen een serieuze toon, sfeer en geweldige humor (de missie met de kerstman is hilarisch). Wat mij betreft niet meer overtroffen door Rockstar.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.