Achtergrond

Reload: Alien Isolation

Door isolatie hoort niemand je schreeuwen

Geschreven door Thijs Barnhard op
Alien Isolation roept de bibbers op zoals geen enkele Alien-game dat daarvoor en sindsdien heeft gedaan. Dat is eigenlijk best vreemd, want het antwoord was eigenlijk al die tijd al te vinden in de allereerste verschijning van de Xenomorph. De eerste Alien-film is een trage, claustrofobische en angstaanjagende horrorfilm waarin je steeds maar een glimp van het monster opvangt. Wat er precies schuilt in de schaduwen is wat de film zo eng maakt.

Alien Isolation nam in 2014 precies dat principe en ging er succesvol mee aan de haal. In deze game ben je geen ruimtemarinier die met wat welgemikte schoten het beest kan omleggen. De Xenomorph is zo goed als onkwetsbaar en lijkt je constant op de hielen te zitten. Als de verloren dochter van het hoofdpersonage uit de film begeef je je dus in een soortgelijke situatie als Ripley in de filmklassieker.

Angstaanjagende deuren

Over hoe de Xenomorph zich constant onvoorspelbaar weet te gedragen is de game geheel terecht bejubeld. Regelmatig krijgt het wezen je te pakken wanneer je er voorbij probeert te sluipen, maar als je dezelfde ruimte weer doorkruist is het beest ineens niet aanwezig. Het zorgt ervoor dat het spel iedere keer weer spannend is, ook als je al een keer gesneuveld bent.

De lof voor het gedrag van de Xenomorph is geheel terecht, maar er is een compleet ander element dat écht de show weet te stelen in Isolation. Het ruimtestation Sevastepool - waar het spel zich grotendeels afspeelt – is namelijk geheel in de stijl van de eerste twee films opgezet. Het plafond is overal laag, deuren maken een angstaanjagend gesis wanneer ze opengaan en er is geen gang waar de verlichting wel goed werkt.

Ongekend spannend

Gewoon rondlopen op Sevastopol is al stressvol en vermoeiend. Het station kraakt en piept bij iedere beweging. Een speciale bewegingstracker is ondertussen net zo vaak behulpzaam als misleidend. Soms vliegt er ineens een stipje op de radar voorbij, andere keren zou er direct iets voor je moeten staan, maar zie je niets. Het is zenuwslopend omdat de rest van de setting zo overtuigend is. Je kan niet ontsnappen want het station ligt zo goed als lam en bovendien moet je de zwarte doos vinden die meer details heeft over de verdwijning van Ellen Ripley.

Bijna overdonderend wordt het spel wanneer de intensiteit nog verder wordt opschroeft. Zo wordt er halverwege het verhaal een poging ondernomen om van de Xenomorph af te komen door hem met een deel van het station de dichtstbijzijnde zon in te schieten. Om de vleugel los te koppelen moet er een serie van handelingen verricht worden, terwijl het monsterlijke wezen je constant op de hielen zit. Wanneer de procedure eenmaal geslaagd is en de twee delen bijna van elkaar gescheiden worden, knipperen er rode alarmlampen en gaat er de hele tijd een sirene af. Gecombineerd met de stoomvorming in het station is het bijna niet te doen om nog op tijd weg te komen. Het is slopend, maar tegelijkertijd ongekend spannend. Het zou een uitstekende finale zijn geweest ware het niet dat Alien Isolation nog even verder dendert.

Het klinkt misschien als vreemde kritiek, maar een spel van deze intensiteit hoeft echt niet twintig uur lang te zijn. Daarvoor is het simpelweg te vermoeiend om te spelen. Het spel valt hierdoor ook wel een beetje in herhaling, waardoor je de trucjes van de Xenomorph ook steeds meer door begint te krijgen.

Speelbare film

Wie de kern van Alien Isolation toch graag wil ervaren, maar een beetje huivert van die lange speelduur, doet er verstandig aan de downloadbare content eens te proberen. Crew Expendable en Last Survivor zijn in feite speelbare versies van de iconische filmscenes. In de laatste speel je als Ripley die met een vlammenwerper op zak moet ontsnappen nadat ze het zelfvernietigingsmechanisme in werking heeft gezet. Het is in feite een reeks van krappe gangen vol rook, loeiende alarmbellen en een oorverdovend gedreun met ergens tussenin een verschijning van de Xenomorph, maar het is bijzonder effectief.

Het ruimteschip waarin de film zich afspeelt is ondertussen tot in de puntjes uitgewerkt. Het voelt daardoor bijna alsof je over de set mag rondlopen, maar tegelijkertijd speel je ook gewoon een rol in het verhaal. Hetzelfde verhaal bootst Alien Isolation in zijn eigen missies in zekere zin na zonder te veel nieuwe richtingen op te gaan. Dat werkt en het zegt veel over de kant die de franchise is opgegaan na de eerste twee films. Met een geheel nieuwe Alien-film op komst wordt er ongetwijfeld meer over de gevreesde buitenaardse levensvorm onthuld. In het geval van Alien is minder echter meer. Het wezen werkt het beste in de schaduwen. Als Alien Isolation iets bewijst is het wel dat de Xenomorph het beste als buitenaardse boeman werkt als je er zo min mogelijk van snapt.

Dit artikel delen:

Lees meer

The Long Journey Home Nieuws van de week: Eerste screenshot Assassin's Creed: Origins gelekt
10

Reacties op: Reload: Alien Isolation

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Niempie

  • 14 mei 2017 10:49
  Ik heb me echt gruwelijk vermaakt met Alien: Isolation. Wel een van de leukere games die ik voor de Ps4 heb aangeschaft. De Working Joe's vond ik in de meeste situaties nog enger dan de Xenomorph zelf, doodgestaard worden en (zeker als je nog geen sterke wapens hebt) bijna onverwoestbaar. De jumpscares van die niet-zo vriendelijke androids heeft mij toen doen besluiten aandelen aan te vragen bij Pampers. Een nieuw deel in de Alien reeks, mits het net zo goed (of beter) uitgewerkt wordt als Isolation, zie ik zeker zitten!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  chemicalscum

  • 14 mei 2017 10:55
  Alien: Isolation is echt een van de beste lineaire first person singleplayer games ooit, naar mijn mening. Maar inderdaad te lang, deed er zelf 26 uur over op hard. Na een uurtje of 18 had het wel klaar mogen zijn. Ook zijn de cut-scenes erg matig, wat heel erg opvalt omdat de game zelf van een enorm hoog niveau is.

  Ik heb geen idee wat ze gaan doen met het vervolg, zelf hoop ik dat er iets van de actie van Aliens erin terug komt. Voor mij zijn de eerste twee Alien films de enige die er toe doen, de rest kan me gestolen worden. Ik wil ook niet dat het allemaal uitgelegd wordt, hopelijk gaat een vervolg dat ook niet doen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • The_Scratcher

  • 14 mei 2017 15:58
  Heb deze game echt helemaal met het zweet op m`n voorhoofd kapot gespeeld op pc! Wat een ervaring was dit! Weet nog steeds niet wat ik enger vind, de alien of die vervloekte Working Joe`s haha!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Ron_k

  • 14 mei 2017 17:09
  Wat een vet spel was dit zeg! Binnenkort maar weer is wat tijd insteken ik heb em nog niet uitgespeeld, ben benieuwd :-)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  StormFox

  • 15 mei 2017 13:10
  Alien isolation is na Dead Space 1 het beste horror spel dat ik tot nu heb gespeeld.
  Helaas trek ik het niet om langer dan een uur te spelen, omdat de spanning te hoog wordt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  clausbmf

  • 16 mei 2017 11:54
  @stormfox dus als dead space fan moet ik deze maar is gaan proberen of niet?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  clausbmf

  • 16 mei 2017 11:55
  @stormfox kopen op pc of ps4 pro?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  El Ninjo

  • 16 mei 2017 15:40
  @clausbmf-2 Ik ben StormFox niet, maar ik heb van Dead Space alle delen gespeeld en Alien Isolation op PS3 en PS4, ik kan je wel advies geven;

  Alien Isolation is niet geoptimaliseerd voor de PS4 Pro, maar heeft geen drops meer in PS4 Pro's Boost mode, op consoles is Alien Isolation locked op 30fps, de PC versie niet.

  Dead Space 1 (deel 2 en 3 tel ik niet mee, dat zijn geen survival horror games imho) was na het spelen van Alien Isolation niet meer de favoriet. Ik heb meerdere malen momenten gehad dat ik eigenlijk niet verder wou spelen omdat hij gewoon te eng was. Speel hem alleen met een goede surroundset of koptelefoon en je zit gegarandeerd op het puntje van je stoel.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  clausbmf

  • 17 mei 2017 10:16
  @el-ninjo Thanks! op allkeyshop kost hij maar 9 euro. season pass is 5 euro neem hem wel mee voor pc. donderdag nieuwe alien film heb ik zin in. dacht altijd dat deze game te passief was. veel cutscenes etc. maar blijkt dus heel vette game te zijn.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  StormFox

  • 17 mei 2017 13:32
  @clausbmf: Ik zou hem zeker kopen en inmiddels is het spel op de nieuwe consoles
  zeer gunstig geprijst. Wat ik nog wel moet doen is de twee DLC's voor 3.50 euro p/stuk kopen, maar dat ga ik 100% doen na mijn huidige sessie.

  Ik ben zelf een grood Dead Space (1 en 2) fan en kan je vertellen dat Alien Isolation heel anders speelt, maar enorm zijn geld waard is. Enjoy!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.